SosyalKafa

Corona Virüsün Yeni Mutasyonu VUI – 202012/01 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

“VUI – 202012/01” adı verilen yeni türün çoğunlukla Güney İngiltere’de olmak üzere binden fazla vakası doğrulandı. Araştırmacılara göre en olası açıklama ise, mutasyonun bağışıklık sistemi zayıflamış ve virüsü yenemeyen bir hastada ortaya çıkmış olması görünüyor.

Corona virüsünün daha bulaşıcı olan yeni varyasyonu İngiltere dışında,  İtalya, Hollanda, Danimarka, Belçika, Avustralya ve İskoçya’da tespit edildi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke İngiltere ile uçuşlarını karşılıklı olarak durdurmaya başladı.

https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/corona-virusun-yeni-mutasyonu-hakkinda-bilinmesi-gereken-her-seyvui-202012-01-nedir,tbrOBS9c9EmB1x-cHkDm4Q/h7P7WFFFWEayXiPffieDww

Bilim insanları, SARS- Cov-2 de dahil olmak üzere tüm corona virüslerin sürekli olarak mutasyona uğradığını ve dolayısıyla bu ortaya çıkan yeni varyasyonun çok da beklenmedik olmadığını söyledi.

King’s College London’da viroloji profesörü olan Stuart Neil bilim insanlarını şu anda en çok endişelendiren durumun  “VUI – 202012/01”deki değişikliğin virüsün başak proteininde meydana getirdiği değişiklik olduğunu söyledi. Neil, “Başak proteinindeki mutasyon, virüsün ACE-2 ile etkileşime girme yeteneğini artırarak ona çoğalma avantajı sağlayabilir. Ayrıca, bu durum aşıların işinin yapmasını da engelleyebilir. Gerçekten takip edilmesi gereken bir mutasyon” dedi.

https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/corona-virusun-yeni-mutasyonu-hakkinda-bilinmesi-gereken-her-seyvui-202012-01-nedir,tbrOBS9c9EmB1x-cHkDm4Q/7OP4lnvDPESSg3xAIf9XVQ

London College Üniversitesi’nden Profesör Andrew Hayward, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu varyantın, daha kötü ve  büyük bir salgına neden olma potansiyelini görebilmek için zaten yeterli bilgiye sahip olduğumuzu düşünüyorum. Vaka sayısında bir artış yaşanacağı çok açık. Bu vakaların bir kısmında da ölüm görülecek. Aşıların yaygın bir şekilde kullanılana dek, kısıtlamaların uygulanması şu anda kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Corona virüsün yeni mutasyonu hakkında bilinmesi gereken her şey: VUI – 202012/01 nedir?

Elif Mungan

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım