SosyalKafa

COVID İçerik Moderasyonunu Nasıl Değiştirdi: 2020 Yılı İncelemesi

Çevrimiçi yaşamın her yönünün koronavirüs pandemisini yeniden şekillendirdiğini gören bir yılda, çevrimiçi içerik denetimi ve platform sansürü bir istisna değildi.

2019’da büyük platformları en iyi uygulamaları benimsemeye ve Santa Clara İlkelerini desteklemeye teşvik eden “Who Has Your Back” isimli başarılı bir kampanyanın ardından, 2020, yönetim kurulu genelinde içerik denetiminde şeffaflık ve hesap verebilirliğe yönelik daha fazla ilerleme yılı olacaktı. Bununla birlikte, şirketler kesintiye uğramış içerik moderatörü iş gücüne ve yeni tür ve hacimli yanlış bilgilere yanıt olarak otomatik araçlara daha fazla güvendikçe, salgın bunu değiştirdi.

Çevrimiçi platformların insanların çalışmaları, eğitimi ve yaşamları için yeni bir hayati önem kazandığı bir anda, otomasyondaki bu artış çevrimiçi ifade özgürlüğünü tehdit ediyor. Bu, Santa Clara’nın İçerik Moderasyonunda Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik İlkelerini her zamankinden daha önemli hale getiriyor ve tıpkı saat gibi, yılın ilerleyen dönemlerinde şeffaflık raporlaması, otomatik içerik denetlemesinin güçlüklerini ve maliyetlerini ortaya koydu.

Pandemi ilerledikçe, çevrimiçi sahte haberleri düzenleyen yeni yasalar, Kamboçya, Hindistan ve Türkiye’de gazetecileri ve aktivistleri hedef alan ve onlara zarar veren önemli vakalar da dahil olmak üzere dünya çapında sansür ve kovuşturmalara yol açtı.

Mayıs ayında Facebook, uzun zamandır beklenen Gözetim Kurulunu duyurdu. İlk günden beri şüpheliydik ve Kurul’un Orta Doğu, Kuzey Afrika veya Güneydoğu Asya’dan yeterli temsilci olmadan kurulduğunu ve LGBTQ veya engelli topluluklarının daha fazla savunucusunu kaçırdığını görmek bizi hayal kırıklığına uğrattı. Yönetim Kurulu, Facebook’un dünya çapında en önemli içerik anlaşmazlıklarını belirlemek ve karar vermek için tasarlanmış olsa da, Kurul’un bileşimi daha çok dar kapsamlı ABD endişelerine yönelikti.

Haziran ayında Facebook, herhangi bir bildirim veya şeffaflık olmaksızın 60’dan fazla Tunuslu kullanıcının hesaplarını devre dışı bıraktı. Şirketlere platformlarının konuşma için ne kadar önemli olduğunu hatırlattık; mevcut PR fırtınası, Başkan Trump’ı kontrol edip etmedikleri etrafında dönerken, kurumsal konuşma kontrollerinden en çok etkilenenlerin politikacılar, ünlüler veya sağcı provokatörler olmadığını, ancak devletlerin ve Hollywood’un alıştığı kurumsal politika yapıcılara erişemeyen dünyanın en savunmasız insanlarından bazıları olduğunu unutamayız.

AB’nin “terörist” ya da şiddet içeren aşırılık yanlısı içeriği çevrimiçi olarak engelleme Yönetmeliği, yılın ikinci yarısında ilerledikçe, terörle mücadele için küresel İnternet Forumu (GIFCT), terörizmle ilgili iddiaların çoğunun arkasındaki itici güç olarak Merkez sahneye çıktı.yayından kaldırma ve sansür çevrimiçi. Ve Eylül ayında, Zoom, Facebook ve YouTube’un Filistinli aktivist Leila Khaled’i ağırlamayı reddettiklerinde ABD terörizm tanımlarını belirttiğini gördük.

Aynı zamanda, EFF, 2020 boyunca, GIFCT gibi içerik kartellerine değil, içerik kararlarında daha fazla kontrol ve görünürlük sağlayacak olan AB politika ilkelerini ortaya koydu.

Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri, Mayıs ayında Facebook’un gözetim Kurulunda gördüğümüz aynı sorunları ve haziran ayında kaybolan hesapların dizisini eve getirdi: teknoloji şirketleri ve çevrimiçi platformlar, Amerikan endişelerine ve siyasetine, dünyanın geri kalanında ve öğrenmede sorunları ele almanın zararına odaklandı. EFF, ABD seçimlerine içerik denetleme politikalarını uyarlarken şirketlerden ne aradığımızı ve talep ettiğimizi açıkça ortaya koyarken, şirketlere öncelikle küresel kullanıcı tabanlarını dinlemelerini hatırlattık.

2021 yılına baktığımızda, platformları ve politikalarını kullanıcılarına karşı sorumlu tutmak için çabalarımıza devam edeceğiz. Özellikle platformlar COVİD aşı yanlış bilgiyi nasıl ele, ve dünya çapında önemli seçimler yaklaşıyor, Uganda, Peru, Kırgızistan ve İran’da dahil olmak üzere, seçimle ilgili politikalarını uygulamak nasıl içerik ılımlılık, AI ve otomasyon gelişmeleri izliyor olacağız.

Kaynak: https://www.eff.org/deeplinks/2020/12/how-covid-changed-content-moderation-year-review-2019

Pelinsu Özgür

Pelinsu Özgür

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım