SosyalKafa

Cyberpunk 2077: 2020’nin en büyük video oyunu lansmanı nasıl bir kargaşaya dönüştü

By

Keza MacDonald
theguardian.com
4 min

View Original

Yılın en çok beklenen video oyunlarından biri olan Cyberpunk 2077 geçtiğimiz hafta yayınlandı. Yapımı neredeyse on yıl süren, Blade Runner’dan ilham alan ve etrafında distopik bir boğuşma olan şehir mükemmel bir heyecan fırtınası için gerekli olan tüm koşullara sahipti: yaratıcısı Varşova’nın CD Projekt Red’i son on yılın en büyük oyunlarından birinin arkasındaydı (The Witcher 3-Game of Thrones’un daha kirlisini düşünün); Oyuncular arasında olduğu kadar herkes arasında da popüler olan Keanu Reeves’i canlandırıyor. Oyun çıkmadan önce sekiz milyon kişi ön sipariş vermiş ve oyun için ödeme yapmıştı. Ancak 10 Aralık’tan bu yana, her şey korkunç bir şekilde yanlış gitti.

Lansman gününde incelemeler iyiydi – hatta harikaydı. Pek çok eleştirmen, kurgusal Night City’nin gerçekçiliğini, çarpıcı gökdelen mimarisini ve kirli sokakları övdü; canlandırıcı silah sesleri, cesur karakterler ve neon havalı karakterleri sevdiler. Bazıları oyunun oldukça ergenlik dönemindeki tonu ve kadın bedenlerini nesneleştirme hevesi hakkındaki çekincelerini dile getirdi – bunların ikisi de oyunun pazarlamasına göz kulak olan kimseyi şaşırtmadı.

Ancak çok geçmeden bu ilk incelemeler, sinirlenen oyuncuların şikayetlerine yol açtı. Yıllarca bekledikleri oyun hatalıydı, kod açıkça bitmemişti. Tuhaf hatalar insanların Night City’deki maceralarını engelliyordu ya da oyun o kadar sık çöküyordu ki zar zor oynanabiliyordu. Birkaç sahnenin epileptik nöbetlere neden olduğu bildirildi ve oyunun yapımcısının tweet atmasına neden oldu: “[Son kullanıcı lisans sözleşmesinde] Mevcut olanın yanı sıra oyuna ayrı bir uyarı eklemek için çalışıyoruz. Daha kalıcı bir çözümle ilgili olarak, Dev ekibi şu anda bunu araştırıyor ve mümkün olan en kısa sürede uygulayacak. ”

18 Aralık’ta Sony, oyunu dijital PlayStation mağazasında satıştan çıkardı ve satın alan herkese para iadesi teklif etti – Çok nadir olan ve daha önce yalnızca bir defa olduğunu hatırladığım bir olaydır ki; Ashes Cricket 2013 oyunu fantastic bir şekilde kırılıp, satıştan kaldırıldı ve bir daha hiç görülmedi. Şu anki durum, Sony ve CD Projekt Red için maliyetli bir durumdur ve her ikisi de Noel öncesi dönemde satışları kaçırmaktadır.

Teknik hatalar ve aksaklıklar, video oyunları için hayatın bir gerçeğidir, yüzlerce sanatçı, programcı ve animatörün birlikte devasa, hızla güncellenen bir program üzerinde birlikte çalıştığı yoğun karmaşık bir geliştirme sürecinin sonucudur. Cyberpunk 2077’de komik olan sahneler (sokağın köşesinde sigara içmek yerine tüttüren bir adam , yere düşen ve teras masasına dönüşen bir yaya), (rastgele kaybolan veya sahnede yürüyen karakterler) çileden çıkarıcı (oyununuzu kesintiye uğratan veya ilerlemenizi durduran rastgele çökmeler, bir oyunu bakmayı tatsız kılan yavaşlama) bir hale gelebiliyor. Cyberpunk, tasarlandığı gelişmiş bilgisayarlarda bile hepsinden muzdariptir – ancak özellikle daha az güçlü olan Xbox One ve PlayStation 4’te kötüdürler.

İlk gözden geçirenler bu sorunları gözden kaçırdı çünkü CD Projekt, yayınlanmadan önce yalnızca oyunun daha kararlı PC sürümüne erişim sağladı- ve herhangi bir gerçek görüntüyü göstermeyi yasaklayan katı bir ifşa etmeme anlaşması söz konusuydu. Bu mesajı kontrol etme girişimi kötü bir şekilde geri tepti, bu da geliştiricinin oyunun sorunlarını gizlemeye çalıştığını ve oyuncuları çileden çıkardığını gösteriyor. Düzeltilinceye kadar ki bu da daha pahalı geliştirme sürelerine mal olacak, PlayStation’da tekrar satışa sunulmayacak.

Cyberpunk 2077’nin yaratıcıları, işleri düzeltmek için bir dizi özür ve vaat yayınladı. Bu kadar göze çarpan, bu kadar uzun süredir geliştirilmekte olan ve arkasında bu kadar çok para bulunan bir oyunun (oyun stüdyosu sahipleri, yapımının 300 milyon sterlinden fazlaya mal olduğunu tahmin etmek için konuştuğum oyun stüdyosu sahipleri) piyasaya sürülmesi imkânsız görünebilir. CD Projekt’te kesinlikle bir sorun olduğuna işaret eden olay ise pandemi sırasında aylarca fazla mesai yaptıktan sonra personellerin tükenmiş olması gerekir ki; Oyun, iyileştirme için daha fazla zaman tanımak için Nisan ayından bu yana iki kez ertelendi.

Ama sonunda, hissedarlarından gelen baskıyı kuşkusuz hisseden CD Projekt, oyuncuların buna bağlı kalacağı ve nispeten hızlı bir şekilde düzeltilebileceği riskini alarak bitmemiş bir halde serbest bıraktı. Milyonlarca kişinin TV reklamcılığına ve dünya çapında pazarlamaya harcanmasıyla, başka bir gecikme muhtemelen daha maliyetli olacaktı. Sonuç, son derece yüksek profilli bir tartışma, oyunculardan gelen kötü niyet ve şirketin hisse senedi fiyatında bir sapmadır.
Bu tür şeylerin daha sık meydana geldiği oyun endüstrisinin şu anda çalışma şeklinin bir iddianamesi. Nükleer savaştan sonra retro-fütürist Amerika’nın harabelerinde diğer oyuncularla birlikte hayatta kalmayı konu alan, Ekim 2018’de kötü şöhretli korkunç bir durumda başlayan Bethesda’nın Fallout 76 oyununu düşünüyorum. (İki yıl sonra, iyileştirildi ve tamamen farklı bir oyuna güncellendi, oldukça iyi bir oyun.) Ayrıca 2013’te Grand Theft Auto Online’ı incelemeye çalışırken, oyunla ilgili travmatik anılarım var; bir hafta boyunca dolaşıp gösterişli kıyafetler giyerek zaman geçirdiğim karakter, teknik sorunlar yüzünden aniden iz bırakmadan ortadan kayboldu. Şu anda tarihin en çok oynanan ve en karlı oyunlarından biri.

Çevrimiçi güncellemeler sayesinde, 2020’de bir video oyununun lansmanı onun kaderi değil. Tartışmanın bu ilk haftalarına rağmen, sonraki üç veya altı ay içinde, Cyberpunk 2077 muhtemelen düzeltilecek hatta siyahlar içinde sonuçlanabilir. Ancak bunun gibi bir fiyasko, sonunda iyi hale gelse bile, bir geliştiricinin itibarına iz bırakır. Bu yıl, insanlar gerçeklikten kaçmak için her zamankinden daha çaresizler ve zar zor işleyen bir oyun için 50 sterlin ödemek, bağırsaklara ekstra bir tekme gibi geliyordur.

Melissa Soyyiğit

Melissa Soyyiğit

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım