SosyalKafa

“Hareketsiz Kalan Oyuncuların Baş Belası: Kas Erimesi

Hareketsiz Kalan Oyuncuların Baş Belası: Kas Erimesi

Kas erimesi vücuttaki kas kütlesinin başta yaşlılık olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak azalmasına neden olan bir sağlık sorunudur. İnsanlar olgunluk dönemine kadar sürekli gelişim halindedir ancak tam olgunluğa eriştikten sonra ölüme kadar yavaş yavaş vücudun çeşitli yerlerinde işlev ve hücre bakımından azalmalar meydana gelmektedir. Bu azalmaların da başında kas erimesi olarak adlandırılan kas kütlesinin düşmesi gelmektedir. Kas kaybı ve güç kaybı olarak da adlandırılan sarkopeni vücut dokularında yaşlanmaya neden olan bir hastalıktır.

 

Sarkopeni ya da bilinen diğer adı ile kas erimesi birçok yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır ancak yaşın ilerlemesi ile, özellikle 80 yaşından sonra, görülme oranı daha da artan bir hastalıktır. Bununla beraber nadiren de olsa altta yatan nedenlere göre küçük yaşlarda da görülebilmektedir.

Kas Erimesinin Belirtileri Nelerdir?

 

Kas erimesi problemi yaşayan kişiler, özellikle fizyolojik yönden ortaya çıkan belirtiler ile karşı karşıya kalmaktadır.

 

Hastalığın en belirgin özelliği fiziksel aktiviteye engel olacak düzeyde zayıflık ve güç kaybıdır. Bu hastalarda uzuvlarında yaşadığı kas erimesi sebebiyle destek alamadan ayağa kalkamama, merdiven çıkamama ve uzun süre ayakta kalamama gibi belirtiler görülebilmektedir.

 

Kas erimesine sahip olan hastalarda kırgınlık hissi, yorgunluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler çekirdek kaslarının kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalar uzun mesafeler yürüyemez ve yürüseler bile denge kaybı yaşayarak düşerler.

 

Bunun yanı sıra kas erimesi yaşayan hastalarda kas ağrıları, kilo kaybı ve şiddetli sırt ağrıları da görülebilmektedir.

 

Kas Erimesinin Nedenleri Nelerdir?

 

  1. Kas erimesinin bilinen en yaygın nedenlerin başında yaşlanma gelmektedir. Özellikle 80 yaşından sonra vücudun kendini yenilemede yetersiz kalması sonucunda kas erimesi meydana gelebilmektedir.
  2. Herhangi bir ağır hastalık sonucunda uzun süreli yatağa bağımlı kalmak kas erimesine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra hareketsiz bir yaşam da kas erimesine neden olabilmektedir.
  3. Kas erimesi için yanlış uygulanan diyet uygulamaları ve yetersiz beslenme kas erimesi için büyük bir risk oluşturmaktadır. Beslenmede protein açığı olan kişilerde ve yeterince karbonhidrat ile beslenmeyen kişilerde enerjinin proteinden karşılanması sonucunda kas erimesi meydana gelebilmektedir.
  4. Büyüme hormonlarının yetersiz salgılanması
  5. D vitamininin az miktarda alınması
  6. Alkol ve sigara tüketimi
  7. Altta yatan kronik hastalıklar
  8. Çeşitli ilaçlar kas erimesine neden olabilmektedir.

 

Kas Erimesinin Tedavisi Nasıldır?

 

Kas erimesi tedavisinin planlanabilmesi için öncelikle kesin tanının konulması ve kas erimesinin şiddetinin belirlenmesi gerekmektedir. Kas erimesinin tanısının konulabilmesi için de bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, yürüme testi, kısa fiziksel performans bataryası ve merdiven tırmanma gücü testleri ile hastaların değerlendirilmesi gerekmektedir. Ardından kas erimesi tedavisi klinik seyrine göre planlanır.

 

Kas erimesi birçok faktöre bağlı olarak görülen bir rahatsızlık olduğu için tedavi de birçok yönteme başvurulmaktadır. Hastaların genel sağlık durumlarına göre ilaç tedavisine başvurulabileceği gibi çeşitli egzersiz ve diyet programları ile de iyileşme sağlanabilmektedir.

 

Kas erimesi tedavisinde öncelikle direnç egzersizlerine başvurulmaktadır. Bu egzersizler ile kaslar çalıştırılarak güçlendirilmesi sağlanmaktadır. Ağır eşyaların hareket ettirilmesi gibi ağırlık çalışmaları ile kasların güçlendirildiği bu egzersiz yöntemleri hastalarda büyük oranda iyileşme sağlamaktadır. Egzersizlerin yanı sıra hastaların çeşitli besin takviyeleri ile desteklenmesi tedavi süresini büyük oranda azaltmaktadır. Hastalara takviye olarak protein, amino asit ve D vitamini gibi makro ve mikro besinler verilmektedir. Eğer egzersiz ve beslenme programları sonucunda halen iyileşme görülmüyor ise hastalara statin ve siklookksijenaz gibi kas erimesi önleyici ilaçlar verilmelidir.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım