SosyalKafa

Barış Babacan çevirdi: “Uber ve Lyft Hakkındaki Tüm Kötü Şeyler Tek Bir Listede

Uber ve Lyft Hakkındaki Tüm Kötü Şeyler Tek Bir Listede

 

İşte Uber ve Lyft’in dünyamızı yok ettiğine dair en son kanıtlar: California Los Angeles Üniversitesi’ndeki öğrenciler her hafta şaşırtıcı bir şekilde kampüs sınırları içinde başlayıp biten, uygulama tabanlı 11.000 taksi yolculuğu yapıyor.

 

Daily Bruin’deki rapor; Uber, Lyft, Via ve benzerlerinin, ABD’deki en yürünebilir ve toplu taşıma dostu yerlerin çoğunda araba yolculuklarını büyük ölçüde artırdığını bir kez daha gösterdi.

 

Bu; Uber ve Lyft’in artan trafik sıkışıklığı, daha yüksek trafik ölümleri, toplu taşıma araçlarında büyük düşüşler gibi olumsuz etkileri olduğunu gösteren bir dizi yeni araştırmanın ardından geldi. Uber ve Lyft’in özellikle ülkenin en büyük şehirlerinden bazılarında halk sağlığı ve çevre üzerinde oldukça zararlı etkileri olduğu giderek daha açık hale geliyor.

 

Hepsini kapsamlı bir listede derlemeye karar verdik, siz kendiniz karar verin. İşte başlıyoruz:

 

Araba kullanımı artışı – çok

 

U.C.L.A. gezileri, çok daha geniş bir ölçekte neler olduğuna bir örnektir: Çok daha fazla araba kullanımı.

 

Örneğin Uber ve Lyft, şu anda Seattle’da günde 90.000 yolculuk sağlıyor. Seattle Times’a göre bu sayı, şehrin hafif raylı sistemi tarafından günlük olarak taşınandan daha fazla.

 

Bir çalışma, en yüksek Uber ve Lyft benimseme oranlarına sahip şehirlerde, en düşük şehirlere kıyasla, araba sürüşünün yaklaşık yüzde 3 arttığını tahmin ediyor. Bu çok büyük bir mil.

 

Ve ulaşım danışmanı Bruce Schaller, uygulama tabanlı taksilerin esas olarak işlettikleri dokuz büyük şehirde 5,7 milyar sürüş mili eklediğini tahmin ediyor. (Karşılaştırma için, ABD’deki ilk dağıtım yıllarında, özel teknoloji firmaları tarafından işletilen e-scooter’lar 60-80 milyon arasında yolculuk yaptı.)

 

Bu yılın sonuna kadar Schaller, tüm taksi yolculuklarının ABD’deki otobüslerde yapılan yolculuk sayısını geçeceğini tahmin ediyor.

 

Uber ve Lyft gibi şirketlerin vaatleri, şehir sakinlerini arabalarını satmaları veya satın almamaları konusunda “özgürleştirecekleri” idi. Ve araba sahibi olmak, daha yüksek maaş alan insanlar arasında azaldı.

 

Ancak bir Chicago Üniversitesi araştırması, şehirlerde Uber ve Lyft’in varlığının aslında yeni araç kayıtlarını artırdığını buldu. Bunun nedeni, şirketlerin düşük maaşlı çalışanlarını araba satın almaya teşvik etmesi, hatta bazı pazarlarda insanların bu yeni arabayı bir Uber olarak nasıl kullanması gerektiğinin reklamını yapmasıdır.

 

Zamanlarının yarısını ‘boş araba ile seyahat ederek’ geçiriyorlar

 

Bir Uber veya Lyft otomobili bir yolcuyla birlikte gittiği her mil için, bir yolcu olmadan – daha fazla değilse – daha fazla mil seyahat eder; bu, endüstride “boş araba ile seyahat etmek” olarak bilinen bir uygulamadır. Toplam olarak boş araba ile seyahat etme süresinin tahminleri yüzde 30’dan yüzde 60’a kadar değişir.

 

Uber ve Lyft üzerinde çalışan Chicago Üniversitesi araştırmacısı John Barrios’a göre, Uber ve Lyft’in politikaları, sürücüleri kullanıcılar için bekleme sürelerini azaltmak için sürekli daire içinde dönmeye teşvik ederek bu durumu daha da kötüleştiriyor.

 

Transit dostu bölgelerde faaliyet gösteriyorlar

 

Ülke çapındaki toplu taşıma sistemleri, sürücülerini Uber ve Lyft’e kaptırıyor, bu da şirketlerin yalnızca ülke genelinde toplu taşıma hizmetini güçlendirme ihtiyacını olduğunu gösteriyor.

 

Ancak detaya inerseniz, Uber ve Lyft öncelikle toplu taşıma ile en iyi hizmet verilen alanlarda faaliyet gösterdiğinden başka bir şey iş başındadır. Örneğin Seattle’da, Uber ve Lyft’te yapılan yolculukların yaklaşık yarısı sadece dört mahalleden yapılmaktadır: Seattle Times’tan David Gutman’a göre şehir merkezi, Belltown, South Lake Union ve Capitol Hill. Bunlar, şehrin en yürünebilir ve toplu taşıma dostu bölgelerinden bazılarıdır.

 

Ayrıca, Schaller’e göre, Uber ve Lyft seyahatlerinin yaklaşık yüzde 70’i sadece dokuz Amerikan şehrinde gerçekleşiyor: Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco, Seattle ve Washington, D.C.

 

Aynı zamanda, Schaller, geleneksel taksi hizmetinin hala banliyö ve kırsal alanlarda Ubers ve Lyfts’ten daha fazla toplam seyahat hizmeti verdiğini tahmin ediyor.

 

Uber ve Lyft kullanımı yoğun, ulaşım açısından zengin alanlarda neden bu kadar yüksek? Çalışmalar kesin değil, ancak ortalama olarak, Uber ve Lyft sürücüleri, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, zengin ve genç.

 

200.000 doların üzerinde gelire sahip kişiler Uber ve Lyft için ilk dokuz şehirde bu hizmeti en çok kullananlar. Bazı daha az kentsel yerlerde arabası olmayan düşük gelirli insanlar Uber ve Lyft kullanıyor; ancak Schaller, yüksek gelirli kişiler tarafından kullanımlarının azaldığını tespit ediyor.

 

Çoğunlukla bisiklet, yürüyüş veya toplu taşıma yolculuklarının yerini alıyorlar.

 

İdeal bir dünyada, Uber ve Lyft’in varlığı sayesinde şehir sakinleri arabalarını satarken daha rahat hissedecekleri için Uber ve Lyft özel araç sahipliğini azaltma sözünü yerine getirecektir.

 

Ancak veriler, Uber ve Lyft’in çoğunlukla insanları yürümekten ve toplu taşımadan “özgürleştirdiğini” gösteriyor.

 

Geçen yıl Boston’daki Metropolitan Area Planning Council tarafından 944 Uber ve Lyft binicisiyle yapılan bir anket, hizmetler mevcut olmasaydı, sürücülerin yüzde 42’sinin transit geçiş yapacağını ortaya koydu. Diğer bir yüzde 12’lik (U.C.L.A öğrencileri ve haftada 11.000 kampüs içi taksi yolculuğu gibi) yolculuklarını bisikletle ya da yürüyerek yapacaklarını söyledi. Bir diğer yüzde 5, yolculuktan tamamen kaçınırdı.

 

Sadece yüzde 17’si – beşte birden azı – aksi takdirde yolculuğu özel bir arabada yapacaklarını söyledi. (Geri kalanlar geleneksel bir taksi kullanacaklarını söyledi.)

 

Schaller, pahalı park yeri olan alanlar dışında, Uber ve Lyft’in özel araç sahipliği ile fiyat açısından rekabetçi olmadığını söyledi. Schaller, Uberpool ve diğer paylaşılan hizmetlerle bile -toplam işin küçük bir payını oluşturuyor- diyor Uber ve Lyft, şehir sokaklarında araba millerini artırıyor. Kaldırılan her bir kilometrelik sürüş için, yaklaşık 2,6 mil eklediklerini tahmin ediyor.

 

Transit ulaşıma zarar veriyorlar

 

Uber ve Lyft, ABD’de toplu taşıma hizmetini eziyor. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, örneğin, San Francisco’da otobüs yolculuğunun 2010’dan bu yana %12 veya yılda %1,7 oranında azaldığı tahmin ediliyor. Araştırmacı Gregory Erhardt, hizmetlerin sunulduğu her yıl etkinin büyüdüğünü söylüyor.

 

Otobüsten veya tren kullanmak yerine Lyft veya Uber kullanan her insan, sokaklara yoğunluk ve havaya emisyon ekler. Hafif raylı sistemlere 50 milyar dolar daha yatırım yapan Seattle gibi toplu taşımaya büyük yatırımlar yapan şehirlerde bile Uber ve Lyft, hafif raylı sistemleri geride bıraktı.

 

Transit acenteler, risk sermayedarları tarafından gerçek maliyetlerin altında sübvanse edilen özel şoför hizmetini tamamlayamıyorlar.

 

Örneğin Erhardt, San Francisco’nun Uber ve Lyft’in etkisini nötralize etmek için toplu taşıma hizmetini yüzde 25 oranında artırmak zorunda kalacağını belirtti.

 

Daha da kötüsü, iki şehir üzerindeki etkisi: Manhattan ve San Francisco sokaklarını tıkayan Ubers’deki nispeten iyi durumdaki insanlar, nispeten düşük gelirli insanlarla dolu otobüsleri yavaşlatıyor. Uber ve Lyft, parası yeten insanlara metrodan kaçma fırsatı vererek, farklı sınıflardan insanlar arasındaki sosyal etkileşimi de azaltır ve daha tabakalı bir topluma yol açar.

 

 

Transit ulaşım için siyasi desteği azaltıyorlar.

 

Uber ve Lyft, ek bir etki olarak, transit ulaşım için siyasi desteği düşürür. Nispeten varlıklı insanlar, otobüs veya tren her geç kaldığında bir Uber veya Lyft kullanabilirlerse, sorunu çözmek için siyasi zorunluluk azalır. Uber ve Lyft’i transit yolculuklar için ikame eden daha varlıklı insanlar, orantısız siyasi etkiye sahiptir.

 

Şehirler bu duruma teslim oluyor. Geçen hafta Denver, uygulama bazlı ulaşıma geçen bazı sürücüleri geri kazanmak için son bir çabayla Uber ile ortaklık kurdu.

 

Buna ek olarak, sağcı ideolojiler, Uber ve Lyft’in toplu taşıma yatırımlarını gereksiz kıldığını savundu.

 

Trafik ölümlerini artırıyorlar

 

Daha önce bahsedilen Chicago Üniversitesi araştırması, Uber ve Lyft’in geçen yıl trafik ölümlerini şaşırtıcı bir şekilde 1100 artırdığını tahmin ediyor. Çalışma ayrıca şaşırtıcı bir şekilde Uber ve Lyft’in alkollü araç kullanma üzerinde hiçbir etkisi olmadığını buldu.

 

Ek olarak, Uber ve Lyft, sürücüleri için temelde hiçbir güvenlik eğitimini gerekli kılmıyor. Aslında bu şirketlerin varlığı, Toronto gibi şehirleri, tarfiğin düzenli olabilmesi için daha önce taksi şoförleri için gerekli kıldığı güvenlik eğitimi gereksinimlerini ortadan kaldırmaya teşvik etti.

 

Verilerini biriktiriyorlar

 

Lyft ve Uber hakkında sahip olduğumuz bilgilerin çoğu kusurlu. İki şirket, verilerini kıskançlıkla korudukları için faaliyetlerinin sosyal etkilerinin incelenmesi zorlaşıyor.

 

Geçen yıl, Barrios, Uber ve Lyft’in birçok olumsuz etkisini gösteren bir çalışma yayınladığında, Lyft şirketi, çalışmayı “çok kusurlu” bulduğunu söyledi.

 

Barrios, belirli pazarlardaki Uber ve Lyft penetrasyonunu tahmin etmek için Google arama numaralarını kullanmak zorunda kaldı çünkü akademik araştırmacılar bile Uber ve Lyft’in gerçek gezi verilerine erişemiyor. Uber ve Lyft inkarlarında dürüstlerse, verilerini yayınlamak bunu çürütmeye yardımcı olabilir. Ama şimdiye kadar, çoğunlukla reddettiler.

 

 

 

 

Ve bir şey daha…

 

Bunlar sadece ulaşımla ilgili dezavantajlar. Bu şirketlerin çalışanlarına davranışlarından, üst yönetimlerinin davranışlarından ya da büyük mali kayıplarından bahsedilmedi.

Yazının orjinali burada

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım