SosyalKafa

Elmira Mansur çevirdi: “Veri Simsarları” Demokrasi İçin Bir Tehdit

Veri Simsarları Demokrasi İçin Bir Tehdit

Yazıınn orjinali burada

Federal hükümet adım atmadıkça, gözetim kapitalizminin kontrolsüz aracıları, sivil haklarımıza ve ulusal güvenliğimize zarar vermeye devam edecek.

 

Muhtemelen Acxiom’u ASLA duymamışsındır, ama muhtemelen o seni tanıyor: Arkansas firması dünya çapında 2,5 milyar insan hakkında veriye sahip olduğunu iddia ediyor. Ve ABD’de, birisi bu bilgiyle ilgileniyorsa, satın alma ve sonra kullanma yeteneklerinde neredeyse hiçbir kısıtlama yoktur.

 

Veri komisyonculuğu endüstrisine, tüketicilerin ve vatandaşların samimi ayrıntılarını satmanın milyarlarca dolarlık ekonomisine girin. Gizlilik söyleminin çoğu, kullanıcıların bilgilerini doğrudan toplayan Facebook, Twitter, YouTube ve TikTok’u haklı olarak işaret etti. Ancak bu platformlar etrafında çok daha geniş bir satın alma, lisanslama, satış ve veri paylaşma ekosistemi var. Veri komisyonculuğu firmaları gözetim kapitalizminin aracılarıdır – hepsi de satmak veya daha fazla dağıtmak amacıyla çeşitli başka şirketlerden gelen verileri satın alır, toplar ve yeniden paketler.

 

Veri aracılığı, demokrasi için bir tehdittir. Sağlam ulusal gizlilik korumaları olmadan, yırtıcı kredi şirketlerine, kanun uygulayıcı kurumlara ve hatta kötü niyetli yabancı aktörler için vatandaş bilgilerinin tüm veritabanları satın alınmaya hazırdır. Bu nedenle, veri aracılığına yeterince ilgi göstermeyen federal gizlilik faturaları, veri izleme ekonomisinin büyük bir kısmının üstesinden gelemeyecek ve bu süreçte medeni haklar, ulusal güvenlik ve kamu-özel sınırlarını savunmasız bırakacaktır.

 

Acxiom, CoreLogic ve Epsilon gibi büyük veri aracıları verilerinin ayrıntılarını milyonlarca, hatta milyarlarca insana duyurur. Örneğin CoreLogic, ABD nüfusunun yüzde 99,9’u hakkında gayrimenkul ve emlak bilgilerini duyuruyor. Acxiom, 2,5 milyar insana otomobil kredisi bilgilerinden seyahat tercihlerine kadar 11.000’den fazla “veri özelliğini” destekliyor (tümü markaların insanlarla “etik olarak” bağlantı kurmasına yardımcı olmak için ekliyor). Bu düzeyde veri toplama ve birleştirme, dikkat çekici ölçüde spesifik profillemeyi mümkün kılıyor.

 

Kırsal alanlardaki yoksul aileleri hedefleyen reklamlar yayınlamanız mı gerekiyor? Bir veri komisyoncusunun “Kırsal ve Zar zor Yapıyor” veri kümesine göz atın. Ya da ırksal olarak finansal güvenlik açığı profilini çıkarmaya ne dersiniz? Başka bir şirketin “Etnik İkinci Şehir Mücadelecileri” veri kümesini satın alın. Bunlar, o zamandan beri genişleyen, sektörün veri ürünleri hakkındaki 2013 Senato raporunda yer alan rahatsız edici başlıklardan sadece birkaçı. Diğer birçok komisyoncu, ırk, cinsiyet, medeni durum ve gelir seviyesi gibi kriterler aracılığıyla alt grupları bireylerin alt gruplarına göre belirleme becerilerinin reklamını yapar; vatandaşların muhtemelen bilmediği tüm hassas özellikler, bırakın satışları bir veritabanında yer alır.

 

Bu şirketler genellikle bilgileri satın alma, lisanslama veya üçüncü şahıslarla diğer paylaşım anlaşmaları yoluyla elde eder. Örneğin Oracle, tüketici alışverişinden internet davranışına kadar her şeyle ilgili bilgileri bir araya getiren 2019 Financial Times raporuna göre 80’den fazla veri aracısının “sahibidir ve onunla birlikte çalışır”. Ancak birçok şirket, internette herkese açık olarak görülebilen verileri de kazımakta ve ardından bunları satış veya paylaşım için bir araya toplamaktadır. “Kişi arama” web siteleri genellikle bu ikinci kategoriye girer – bireyler hakkında kamuya açık kayıtları (mülk dosyaları, mahkeme belgeleri, oylama kayıtları, vb.) Derler ve ardından internetteki herkesin bilgilerini aramasına izin verir.

 

Tüm bu kontrol edilmeyen uygulamalar medeni haklara zarar veriyor. Milyonlarca veya milyarlarca insana ait binlerce veri noktasına sahip olmakla övünen şirketler – hepsini satın aldıkları kişiye satmak için – kendileri de sınırsız gözetim gücünün toplamını temsil ediyor. Bu, özellikle güçsüz olanlar için tehlikelidir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüzyıllardır yapılan gözetim, inkar edilemez şekilde açıklığa kavuşturduğu gibi, bireylerin kişisel bilgilerini stoklamanın etkisi en çok zaten ezilen veya marjinalleştirilmiş olanlara düşecektir: yoksullar, Siyah ve kahverengi topluluklar, Yerli halklar, LGBTQ + bireyler, belgesiz göçmenler. Özellikle “kişi arama” web siteleri adresleri duyurabilir ve böylece yakın partner şiddetine veya doxing’e olanak sağlayabilir. Neredeyse var olmayan sınırlamalarla veri satmaya yönelik güçlü finansal teşvikler, bu şirketlere verilerini zarar için kullananlar da dahil olmak üzere başkalarıyla paylaşmaları için her türlü neden verir.

 

Kolluk kuvvetleri zaten komisyonculardan veri satın alıyor. Alt kuruluşlar da dahil olmak üzere İç Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca Amerikalının cep telefonu konum verilerini, sınır dışı edilmeleri desteklemek için ev adresi bilgilerini ve diğerlerinin yanı sıra soruşturmalar için ev hizmet verilerini satın aldı. Federal Araştırma Bürosu da veri komisyoncusu Venntel’den cep telefonu konum verilerini satın alıyor. Bu uygulamalar, demokratik hesap verebilirliği engeller: Ajanslar, bilgileri herhangi bir garanti olmaksızın satın alırlar ve bunu yaparken, verileri doğrudan kolluk kuvvetlerine teslim eden şirketlere ilişkin yasakları atlayabilir. Artı, veriler doğru bile olmayabilir. The Markup tarafından yapılan bir araştırma, son on yılda bireylerin barınma talebinin reddedildiği düzinelerce ABD vakası tespit etti, çünkü tarama şirketleri kötü bilgiler kullandılar, genellikle veri komisyoncularından satın alındı ​​veya “kişi arama” komisyoncu web sitelerinden alındı. Vatandaşlar ayrıca yanlış verilere dayanan geçmiş kontrolleri nedeniyle işlerden reddedildi.

 

Vatandaş bilgilerinin bulunduğu devasa veri tabanlarının düzenlenmemiş satışı – ve bu bilgilerin çevrimiçi olarak düzenlenmemiş bir şekilde toplanması ve yayınlanması da ulusal güvenliği baltalıyor. Bu, TikTok ile ilgili politika tartışmasının eksik unsurlarından biriydi. ABD hükümeti, yabancı otoriter güçlerin vatandaşlar ve hatta sadece hükümet personeli hakkında ayrıntılı profiller oluşturmasından endişe duyuyorsa, veri simsarlarının Amerikalılar hakkında neredeyse hiçbir kısıtlama olmaksızın samimi veri setlerini satma, paylaşma veya yayınlama becerisi de acil bir endişe kaynağı olmalıdır. Yabancı güçler bu verileri paravan şirketler aracılığıyla satın alabilir veya hackleyerek çalabilir. Daha sonra mikro hedefli seçim reklamları çalıştırmak için kullanılabilir. Karşı istihbarat operasyonlarını bilgilendirmek veya iş dünyasından ilgilenen kişileri belirlemek için kullanılabilir. Suç grupları bu bilgileri politikacıları veya hakimleri hedef almak için bile kullanabilir.

 

En büyük veri simsarları Washington’da daha agresif bir şekilde lobi yapıyor. The Markup tarafından yapılan yeni bir başka araştırma, bu tür 25 şirketin 2020’de lobi faaliyetlerine 29 milyon dolar harcadığını ve Facebook veya Google’ın çabalarına rakip olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, yasa koyucuların ve düzenleyicilerin, Amerikalıların mahremiyetini korumanın ve sektörün yurtdışında neden olduğu zararları azaltmanın önemli bir parçası olarak bu endüstriye hitap etmeleri her zamankinden daha acildir. Sıfır güvenceyle, bu veri satışı yalnızca demokrasiyi tehdit etmeye devam edecek. Federal gizlilik mevzuatı, yalnızca üçüncü şahıslar hakkında veri satanları değil, veri aracılık ekonomisinin bir parçası olarak veri satan tüm şirketleri dikkate almalıdır. Kamuya açık kayıtlarla ilgili yerel ve eyalet yasaları, aynı şekilde, yakın eşin şiddetini ve bu bilgilerin kazınarak küresel internette yayınlanmasının ölümcül risklerini hesaba katmalıdır. Düzenlenmemiş veri komisyonculuğu uygulaması inanılmaz derecede tehlikeli ve her zamankinden daha zararlıdır – ve politikacılar bunu artık görmezden gelemezler.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım