Kitap Bölümü Çağrısı
Kitap adı: Dijital Oyunlar, Oynanış ve Anlam 1.0
Editörler: Ertuğrul Süngü; Barbaros Bostan
Yayını yapması planlanan yayın evi: Nobel Yayıncılık
Uzun özet son gönderim tarihi: 10 Aralık 2020
Fiziksel ile başlayan ve zaman içerisinde giderek dijitalleşen video oyunu endüstrisi küresel ölçekte artık film ve müzik endüstrilerinden daha büyüktür. Covid-19 ile yaşanan karantina döneminde olumsuz etkilenen birçok sektörün aksine dijital oyunlara ilgi her geçen gün artmakta ve Türkiye oyun pazarının 2020 yılı sonunda 1 milyar doları aşması beklenmektedir. Bugün birçok araştırmacı ve akademisyenin dahil olduğu Oyun Çalışmaları alanında sosyoloji, psikoloji, antropoloji, tarih, iletişim, yapay zekâ, kadın çalışmaları gibi birçok farklı disiplin ve araştırma başlığı altında yayınlar yapılmaktadır.
Bu kitap oyunları yakın okuma tekniği ile detaylı olarak incelemeyi ve oyun deneyimini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kitaba katkıda bulunacak yazarlar, bölümlerinde ilgilerini çeken ve oynadıkları bir video oyununu seçerek, oyunun farklı bileşenlerini analiz edecek ve hangi bileşenlerin bir araya gelerek tatmin edici bir oyun deneyimi yarattığını ortaya koyacaktır. Bu kitabın hedefleri arasında (1) Oyunlara yakından bakabilmek ve yakın okuma tekniği ile farklı çıktılar elde edebilmek, (2) Oyunların sadece eğlence araçları olmanın ötesine gittiğini gösterebilmek ve (3) oyunların farklı metodolojiler ile farklı açılardan yaklaşılabilen bir iletişim ortamı olduğunu ortaya koymaktır.
Kitabın ilgilendiği özel konu başlıkları şu şekildedir;
Anlatı
Bulunuşluk (Presence)
Eğlence
Eylemlilik (Agency)
Görsel Estetik
Oynanabilirlik
Sarmalanma (Immersion)
Ses Estetiği
Yaratıcı Özgürlük
Diğer önerilen başlıklar da aşağıdaki gibidir;
Amatör ve Profesyonel Oyunculuk
Kimlik ve Oyuncu Kimliği
Kurgusal Sanal Dünyalar
Oyun Bilim (Ludology)
Oyun Dünyasında Cinsiyet
Oyun Dünyasında Temsiliyet
Oyunlarda Sinematografi
Yapay Zekâ
Başvuru prosedürleri
Araştırmacılar ve katkıda bulunmak isteyenlerin en geç 10 Aralık 2020 tarihine kadar, 400 – 600 kelimelik uzun özetlerini yollamaları gerekmektedir. Özeti ile birlikte, ayrıca bir Word sayfasında, hem kendileri hem de bağlı oldukları kurum hakkındaki bilgi, ayrıca başvuru ile birlikte kitaba nasıl bir katkıları olacağı, beklentileri ve hedefleri konusunda da kısa bir açıklama metni beklenmektedir. Makaleler en az 6000 kelime, en fazla 8000 kelime arasında, akademik bir dille ve APA formatında yazılacaktır. Uzun özetleri kabul edilen yazarlara, 15 Aralık itibariyle dönüş yapılacaktır. Tam makale teslimi, 1 Mart 2021 tarihindedir.
Konu hakkında soru ve başvurular için;
sunguertugrul@gmail.com
Ertuğrul Süngü
Barbaros Bostan