Özellikle Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsanız gündem takip etmenin, gündem haberleri yapmanın ve yaymanın, belirli kaynakları izlemenin, kısacası iktidarın işine gelmeyecek her türlü enformasyonun üretim ve dağıtım sürecinde yer alıyor olmanın beraberinde nasıl tehlikeler getirebileceğini az çok biliyor olmanız gerekir.
Olağanüstü hâl’in 168. gününde toplam 146 gazeteci tutuklu durumda. Tabiki bunlar resmi sayılar. İnternet aktivistleri, devlet büyüklerine hakaret ettiği gerekçesiyle evinden alınan yüzlerce vatandaş bu rakamların içerisinde yer almıyor. Yukarıda belirttiğim türden aktivitelere dahil oluyorsanız, ters bir durumla karşılaşmamak adına güvende olduğunuzdan emin olmalısınız.
Tutuklu ve hükümlü gazetecilerin tam listesi için:
Peki ne yapmalı sorusunun basit bir cevabı yok fakat kullanıcı olarak birtakım önlemler almak, mevcut konjonktürde her türlü muhalif yaklaşımın terör kisvesi altında değerlendirilmesinden dolayı yapılması gerekenlerin başında geliyor.
Lafı daha fazla dolandırmadan sadede gelecek olursam, yapmamanız gereken ilk şey, kullandığınız muhtelif sosyal mecralarda kesinlikle aynı şifreyi kullanmamak. Bu gördüğüm en genel hatalardan birisi. Şifreleri mümkün olduğunca güçlü ve farklı kullanmak güvenlik açısından önem arz ediyor. Bunu hassas dönemlerde birçok kez hesapları çalınmaya çalışılmış biri olarak söylüyorum. Bu bağlamda tavsiyem kesinlikle Facebook ve Twitter gibi sosyal platformlarda iki aşamalı kimlik tanıma özelliğini aktive etmeniz. Özellik devredeyken hesaplarınıza her giriş yaptığınızda telefon numaranıza bir SMS kodu geliyor ve sizden bu kodu gerekli alana girmenizi istiyor. Bu sayede başkası hesaplarınıza giriş yapmaya çalıştığında, kişi telefonunuza gelen kodu bilmediğinden giriş yapamıyor, siz de gelen SMS ile saldırı altında olduğunuzu anlayabiliyorsunuz.
Elbette bu kadar karmaşık ve farklı şifreyi akılda tutmak zor olabilir. Bu durumda bir parola yöneticisi kullanmak en akıllıcası. 1Password uygulaması oldukça başarılı. Size yirmi haneyi aşan özel bir giriş kodu üretiyor ve tüm parolalarınızı özel olarak saklıyor. Şifrelerinizi unuttuğunuzda giriş kodunu girip tekrardan bakabiliyorsunuz.
Diğer önemli nokta ise tarayıcı tercihlerimiz. Google gibi verilerinizi kaydeden bir tarayıcıdan ziyade, internet ortamında anonim olmanızı sağlayan Tor‘u kullanmanız çok daha güvenli. Şu sıralar Tor’un yasaklanacak olması konusu gündemde. Buradan diğer alternatiflere ulaşabilirsiniz.
Son olarak da mesajlarınızı mutlaka şifrelemeniz gerektiğini söyleyeceğim. Whatsapp gibi uygulamalar yerine, sohbetlerinizi şifrelemeye imkan veren Signal ya da Telegram gibi uygulamalar üzerinden iletişiminizi gerçekleştirmeniz, konuşmalarınızın veya fotoğraflarınızın bir başkasının eline geçmemesi açısından oldukça önemli.
Ne yazık ki bu adımları uyguluyor olmamız, hiçbir zaman tam anlamıyla güvende olduğumuz anlamına gelmiyor. Durum bundan çok daha karışık fakat en azından her kullanıcının bu sorumlulukları yerine getirmesi, kendini olabildiğince koruması gerekiyor. Daha fazla bilgi için Twitter’dan @guvenlikmedya‘yı takip edebilirsiniz.
[…] önem arz eden konulardan diğer bir tanesi de dijital alanda güvenlik. Üzerine tıklayarak daha fazla bilgi […]