SosyalKafa

Kapitalizmi Yıkabilecek Güçte Cimriliğe Sahip Tek Online Topluluk: Ölücüler!

Alıntı:

“Eğer bir müşteri, kampanyayı ilk gördüğünde alışveriş yapıyorsa, bilin ki o ekşicidir; parasının bitmesini bekleyin , bittiği zaman gidin donuna kadar alın. 

Eğer kampanyayı gördüğünde gelip sıcak fırsatlar forumda araştırıyorsa, o bir fırsatçıdır ; acele edin, kampanya bitmeden siz de almaya çalışın.
Eğer fırsatı gördüğünde ortadan kaybolmuşsa ve sesi çıkmıyorsa; bilinki o , dh ölücü timdendir, merak etmeyin , o sitenin açığını bulur… “

Muhtemelen çoğumuzun daha önce duymadığı, varlığını üniversite hocalarımdan birinin kulağıma fısıldamasıyla farkettiğim sıradışı topluluk. Ekşi Sözlük’te hakkında yaklaşık altmış sayfa kadar entry bulunan bu topluluğun en önemli özelliğiyse, boş mezar bulsalar atlayacak durumda olmaları. Yalnız “ölücülük” kimliğinin sadece ucuza alım yapan kullanıcıları değil, ellerindeki malları ederinin kat ve kat fazlasına satma yetisine de sahip, sözlükte gördüğüm bir ifâdeyle: “Pazarlamacı görünümlü mezarcılar”ı da ihtivâ ettiğini belirtmem gerekiyor.

Enteresan olan, donanimhaber.com adresinin forum bölümlerinde oluşmaya başlayan bu topluluğun resmileşmesinin ve birtakım ortak özellikleri gösteren kullanıcıların “ölücü” kimliğini benimsemesinin ardından, Ekşi Sözlük yazarları tarafından farkedilen bu kişiler ile ilgili girilen nefret dolu entry’lerin, bu kişileri rahatsız etmesi sonucu,  hareketin duyulan bu rahatsızlık üzerinden bir ‘dernekleşme!’ pratiğine dönüşmesidir. Yani basitçe söyleyecek olursak: Sütten ağzı yanan ekşicilerin yer yer hakarete varan yorumlarına karşı,”beleşçilik” kimliğini sahiplenerek şaka ile karışık, fakat bir o kadar da gerçek anlamda örgütlenen kullanıcılardan, “ölücülerden” bahsediyoruz.

Derneğe dair görsel şu şekilde:

Ölücü kimdir denildiğinde kendilerince belirtilen, cevap niteliğindeki 8 kriteri şöyle sıralıyorum:

1- Ölücü öncelikle çökeceği(satın alacağı) ürünü belirler.
2- Bu ürünün en uygun sıfır fiyatını akakce, cimri, bilio, teknofiyat gibi sitelerden bulur. Mümkünse geçmiş fiyatlarını ve bitmiş kampanyaları dahi sorgular.
3- Daha sonra bu ürünün ikinci elini DH ikinci el, sahibinden, gittigidiyor, sanalpazar gibi sitelerden bulur. En düşük fiyatlı olanı not alır.
4- Bir ölücü asla en düşük fiyatlı ürüne teklif vermez. Bilir ki en düşük fiyatlı ürün ya kusurludur, ya hasarlıdır. Genellikle orta fiyatta bulunan ürünlere teklif verir.
5- Profesyönel ölücü asla “x lira veriyim” “x liraya bırakır mısın” gibi 3-4 kelimelik mesajlar atmaz. Mesajı cana yakındır. Satıcının canını yakmadan ürüne çöker. Satıcı hedeflediği ürünün yarı fiyatına satmış olsa bile mutludur.
6- Ölücü, satıcıya atacağı ilk mesajın çok önemli olduğunu bilir. Selamlama, Giriş, Gelişme ve Sonuç bölümleri ile ilk bağlantıyı kurar.
7- Satıcı ölücünün fiyatına inmeyi kabul etmiyorsa en düşük sıfır fiyatı gösterilir, daha sonra en düşük ikinci el fiyatı gösterilir, sonra da ürünün kusurlarını iletir.
8- Psikolojik olarak satıcıyı hazırladıktan sonra ilk verdiği teklifin biraz üzerine ürüne çöker.

Ölücülerin üzerine çöktükleri kurbanlarından 10 efsane yorumu, kullanıcı isimleriyle birlikte bizzat aktarayım:

1. Bunlarin bir de ikinci el kisminda gezen tipleri var ki dusman basina. zerre haz etmiyorum kendilerinden. bu tip kullanicilar yuzunden forumdan da sogudum resmen. via coldeki eskimo

2. Boş mezar bulsa içine girecek tiplerdir. via illegalstar

3. Online alışveriş sitelerindeki fiyat hatalarını sürekli olarak takip edip bundan nemalanan kişilerdir.
Hatalı fiyattan ürünü alamayınca firmayı tüketici hakem heyetine şikayet edenlerini bile gördüm.
Bunlar yüzünden ülkemize ürün göndermeyi durduran yabancı siteler var. Yurtiçindekiler ise çareyi kapanmakta buluyor tabi. via nt4 0

4. Sahibinden ölücüleriyle çaprazlanmaları durumunda memleketin en saldırgan pazarlıkçı neslini meydana getirecekleri kesindir. via false trable

5. Beleş kola kapağı isteyenini de gördüm. deneyecekmiş. lan biz deneyemiyor muyuz? 1 tl lik kapak için pm attığına değer mi ? git al bi tane soğu soğuk iç a..k. via biyosidal

6. Tüm dünyada pi 3.14 alınırken ilk olarak donanımhabermezarcıteam tarafından 3 alındığı rivayet edilir. via jmdworks

7. En son boyner grubunu batırmaya çalışan topluluk. hopi denen uygulama ile tanıtım amaçlı verilen 25tl alt limitsiz paraciklardan eş dost telefonu sayesinde 2000 liralık edinip daha sonra bunlar ile morhipo boyner gibi sitelerden tencere tava alıp firmanın 3 gün içinde çeklere alt limit getirmesine ve siparişlerin çoğunu iptal etmesine sebep olmuştur. bir fırsat gördüyseniz buraya düşmeden alacaksınız yoksa anında kuruturlar. via cimci

8. ucuz oto lastik fırsatı görsün arabası olmasa bile lastikleri alır kenara koyar, nasıl olsa ilerde alırız der. via gokten dusen 3 entry

9. bankamın yaptığı bir kampanya vardı daha bize duyurusu gelmeden bunlar yüzünden kampanyayı bitirdiler. kampanya sıfır faizli kredi kartı taksitli nakit avans idi. sabah 9 da kampanya ilan edilmeden son buldu bunların yüzünden. via mo ni fe 

Son maddede mevcut linkteki hikâye, gerçekten bir başarı hikâyesi. Tavsiyedir okuyun.
Yazıyı memlekette kutuplaşmayan kalmamışken, durumdan geri kalmayan Ekşi Sözlük-Donanımhaber çekişmesinin meyvesiyle bitiriyorum:

“Egoist ekşicilere inat biz burada varlığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Artık büyük şirketler bizi değil biz büyük şirketleri kazıklıyoruz. Siz gidip bir hamburger bir paket patatese 20 lira vermeye devam edin, çakma enteller.

Bu arada hepsiburada da koltuk altı losyonu 7.20 den 1.40 a düşmüş 400 adet stokladım.”

Ali Mert Gürbüz

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ali Mert Gürbüz

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım