Avrupa Gazetecilik Merkezi (European Journalism Center-EJC), çevrimiçi kaynakları kullanarak araştırmacı gazetecilik yapmak isteyenlerin yararlanabileceği “Araştırmacı Gazetecilik İçin Doğrulama Kılavuzu” yayımladıklarını duyurdu.
Çevrimiçi kaynaklarla araştırmacı gazetecilik
EJC, 2014’te yayınladığı ilk doğrulama kılavuzunun gündemin akışı içinde gelişen sıcak haberlerle ilgili olduğunu hatırlattı; yeni versiyonun ise derinlemesine, araştırmacı gazetecilik yapmak için bir rehber olduğunun altını çizdi. Kılavuz, çevrimiçi arama – araştırma araçlarını ve yöntemlerini öğrenmek için kolaylaştırıcı bir rol üstleniyor.
Kullanıcının ürettiği içerikten yararlanma
Kılavuzda, kullanıcının internette ürettiği içeriğin araştırmacı gazetecilik için nasıl kullanılacağına dair bilgiler veriliyor. Açık veriyi değerlendirme ve doğrulama konusunda çeşitli uygulamalar öneren kılavuzda, kullanıcının ürettiği içeriğin araştırmacı gazetecilikte kullanılmasıyla ilgili etik yaklaşımlardan da bahsediliyor.
On bölümden oluşan Araştırmacı Gazetecilik İçin Doğrulama Kılavuzu’nde üç vaka çalışması yer alıyor. Kılavuz, dünyanın önde gelen medya ve araştırma kuruluşları ile STK’ların bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sundukları katkılarla oluşturuldu. O kuruluşlardan bazıları; BBC, Bellingcat, Der Spiegel, Columbia Üniversitesi Dijital Gazetecilik Merkezi –Tow Center, ANCIR, ARIJ, Uluslararası Af Örgütü…
Kılavuza erişmek ücretsiz
Çevrimiçi kaynaklarla araştırmacı gazetecilik yapma yollarını öğreten doğrulama kılavuzuna internet üzerinden ücret ödemeden ulaşmak mümkün. Araştırmacı Gazetecilik İçin Doğrulama Kılavuzu’na buradan erişebilirsiniz.
Doğrulama Kılavuzu’nun ilk versiyonu Türkçe’ye çevriliyor
Seriye dönüşmekte olan Doğrulama Kılavuzu’nun ilk versiyonunun Türkçe’ye çevrilme çalışması sürüyor. Kılavuz, Korsan Parti öncülüğünde, Mehmet Atakan Foça’nın editörlüğünde çevriliyor. Foça’dan edindiğimiz bilgiye göre, çeviri çalışması tamamlandıktan sonra, kılavuzun Türkçe versiyonu verificationhandbook.com‘da yayınlanacak.
Yorum ekle