Cumhuriyet Gazetesi‘nin haberine göre Ege Üniversitesi’nde internete girişti fiili yasak uygulanıyor. Üniversite yönetimi, mazeret olarak, yasağın video ve ses yayını yapan siteleri kapsadığını, ama video ve ses barındırmayan sitelere de erişimin engellenmiş olabileceğini açıkladı. Yine de bunun sorun edilmemesini isteyen yönetim, engellemenin yalnızca ‘mesai saatlerini’ kapsadığını bildirdi.
Ege Üniversitesi’nde internete girişte“fiili yasak” uygulanıyor. Akademisyen ve öğrenciler, sitelerin büyük bölümüne erişemiyor. Üniversite yönetimi, mazeret olarak, yasağın video ve ses yayını yapan siteleri kapsadığını, ama video ve ses barındırmayan sitelere de erişimin engellenmiş olabileceğini açıkladı. Yine de bunun sorun edilmemesini isteyen üniversite yönetimi, engellemenin yalnızca “mesai saatlerini” kapsadığını bildirdi. Buna göre akademisyen ve öğrenciler, okulda olmadıkları saatlerde, okuldaki internet sistemine serbestçe girebilecek!
Erişim sorununun hemen her sitede karşılarına çıkması üzerine, internet üzerinden araştırma yapamayan EÜ akademisyenleri, sorunu üniversite yönetimine iletti. Bunun üzerine kendilerine “Ege Üniversitesi Network Yönetim Grubu” imzalı şu ileti gönderildi:
“Üniversitemiz internet çıkışları, bant genişliğinin yetersiz kalması nedeniyle video ve ses yayını yapan siteler, mesai saatleri arasında (08.00-17.00) sistem tarafından engellenmektedir. Bununla beraber video ve ses yayını barındırmadığı halde kapanmış bazı siteler de olabilir. Böyle bir durumun söz konusu olduğunu düşünüyorsanız, gerekçenizle beraber site adresinizi gönderiniz.”
Akademisyenler, engellemenin yasakçı zihniyetin yeni bir ürünü olduğu görüşünde. Örnek olarak radyo ve televizyon ya da sinema bölümünde okuyan bir öğrenciye “görüntü ve ses içeren bir siteye girme” denilemeyeceğini kaydediyorlar. Ayrıca girilmek istenen adreslerin “gerekçe” ile bildirilmesini istemenin, düşünceyi denetim altına alma çabası olduğunu vurguluyorlar. Akademisyen ve öğrenciler, kendilerine ulaşan yazı üzerine “İnternet ağından kaynaklanan sorunlar varsa aşılması yönünde bir çaba sarf etmek yerine, yine engelleme yoluna gidilmiştir. Bu uygulamayı üniversitede araştırma ve bilgi edinme özgürlüğünü kısıtlayan, akademik çalışmaları dahi denetim altına almak isteyen yasakçı zihniyetin yeni bir tezahürü olarak görüyor ve protesto ediyoruz” görüşünü bildiriyor.
Yorum ekle