SosyalKafa

Bir Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı

Bilim ve Sanat Vakfı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ortaklığıyla “Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeşitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi”‘ni başlatıyor.
sozlutarihafis
SÖZ UÇMADAN HAFIZALARIMIZI KAYIT ALTINA ALIYORUZ
Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye genelinde yapılmıș Sözlü Tarih çalıșmalarını bir araya getirmek için önemli bir adım atıyor. Hedef önce İstanbul, sonra Türkiye genelinde yapılmıș tüm Sözlü Tarih çalıșmalarını aynı veritabanında toplamak.
2003 yılından itibaren Sözlü Tarih çalıșmaları yürüten Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye’nin hafızasına önemli katkılar sağlayacak yeni bir proje bașlatıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İstanbul Șehir Üniversitesi’nin ortaklığıyla yürütülecek Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı ve İstanbul’un Mekansal ve Kültürel Çeșitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi kapsamında öncelikle, 80’li yıllardan bașlayarak gittikçe yaygınlașan ve sayısı binlere ulașan sözlü tarih çalıșmalarına erișim imkanı sunan bir veritabanı olușturulacak.
Yurt içi ve yurt dıșında faaliyet gösteren akademisyenlerin, öğrencilerin ve bireysel araștırmacıların kullanımına sunulacak Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı, bilimsel çalıșmalarda kullanılabilir nitelikte; güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir bașvuru kaynağı olacak. Veritabanı; interaktif, yenilenebilir bir web sitesi aracılığıyla erișime sunulacak.
Bir yıllık proje süresince ayrıca, sonraki yıllarda yapılacak çalıșmalara model olușturabilecek sözlü tarih görüșmeleri de gerçekleștirilecek. İstanbul’un mekansal ve kültürel çeșitliliğini yansıtan en az 30 isimle yapılacak görüșmeler sayesinde araștırmacılara; görüșme, görüntü, ses, kayıt ve depolama konularında yöntem ve süreç modeli sunulmuș olacak. Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde; yazılı, görsel ve ișitsel materyallerin bulunduğu kapsamlı bir kütüphanenin de kurulacağı proje çerçevesinde bir eğitim faaliyeti verilmesi de öngörülüyor. Sözlü Tarih Araștırmaları Projesi’nde görev yapan personelin yanı sıra bu alanda faaliyet göstermek isteyen kișilerin de katılacağı teorik ve pratik eğitimi, alanda uzman araștırmacılar verecek.
Bilim ve Sanat Vakfı
Hacı Kadın Mah. Vefa Cad.
No: 35, 34134
Vefa İstanbul Türkiye
Tel: +90 212 528 22 22 / 1078
Faks: +90 212 513 32 20
E-posta: bilgi@sozlutarih.org.tr

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.243 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım