Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sadece bilişim hukuku alanında uzman bir bilim adamı değil. O aynı zamanda, Kerem Altıparmak’la birlikte Türkiye’de internet alanında yaşanan haksızlıklarla mücadele eden, bunları AİHM’ye, Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan bir aktivist. Bu sayede, Youtube yasağı nedeniyle Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettiren Akdeniz, Twitter yasağını Anayasa Mahkemesi’ne götürerek, yasağı kaldırtmayı başardı. Üstelik Haşim Kılıç ve Tayyip Erdoğan’ı karşı karşıya getirerek!
Prof. Dr. Yaman Akdeniz’le Türkiye’deki internet yasaklarının ta en başından bugüne dek uzanan hikâyesini konuştuk. İnternet yasaklarının tamamen siyasal bir hâl aldığını söyleyen ünlü Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Akdeniz, Youtube ve özellikle de Twitter’in Türkiye’deki yasaklara direndiğini vurguluyor: “Türk Hükümeti’ni bir türlü memnun edemediler!”
Türkiye’deki internet yasaklarıyla ilgili Kerem Altıparmak’la birlikte en fazla mücadele eden iki hukukçudan birisiniz. Ankara’yla bu konuyla ilgili ilk temasınız ne zaman oldu?
Kerem’le 2008 yılı gibi, 5651 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin birinci yılı dolarken bir kitap yazdık: “İnternet Girilmesi Tehlikeli Ve Yasaktır!” 2008’de Youtube girişimi engellenmişti. Girişimi engellemenin ölçüsüz ve orantısız olduğunu zaman da yazıp çizdik, ama Ankara’ya bunu anlatmak mümkün olmadı.
Ankara’nın bu konudaki çekincesi neydi?
Türkiye her dönem yasaklar ve sansürler ülkesi oldu. Türkiye’nin internete yaklaşımının böyle olması şaşırtıcı da değil. Şaşırtıcı olan ilk dönem!
2007’YE KADAR ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR TÜRKİYE VARDI
İlk dönemle kastınız?
2007’ye kadar, Türkiye’nin ‘hands off’ yani elini çeken, bulaşmayan bir internet politikası vardı. Hatta bunu özgürlükçü olarak tanımlamak mümkündü, o dönemde.
Yorum ekle