Çeviri: Letisya Yancı
Orijinal metin/ kaynak: Predictive Analytics for Publishing
Start-up, bilim, sağlık ve teknik alanlarındaki araştırmacıların ve yayıncıların bilgi aşırı yüklemesini ele almak için, data analitiklerini kullanır.
Dünyada, bilim sağlık ve teknik alanında 34.000 den fazla akademik makale var. Bu makaleler yılda yaklaşık 2.5 milyon yayımlanıyorlar yani tahmini her 13 saniyede bir makale yayımlanıyor anlamına geliyor. 7 milyon araştırmacının içinde nasıl oluyor da güncel kalınabiliyor? Ve nasıl oluyor da yayıncılar, hangi taslağın okuyucunun ilgisini çekeceğini bilebiliyorlar?
Bazı ölçümler sonucu, problemin gittikçe kötüye gittiği görülüyor. Uluslararası bilimsel, teknik ve sağlık yayıncıları derneğine göre, bu alanda yayınlanan makale ve dergiler geçtiğimiz iki yüz yıl içinde yılda yüzde 3-3.5 oranında gelişim gösteriyorlar.
Aynı kurum, 2015 yılında yaptığı, yayıncılık market bölümleri sayımlarına göre gelişmenin sebepleri arasında yeni araştırmacıların akın etmiş olması yer alıyor.
“Sizin global bir farkındalık probleminiz var” diye belirtir, Toronto bazlı Meta start-up kurulumuna ortak olan, kanser araştırmacısı, Sam Molyneux. “Esasen, kimsenin günlük ya da haftalık olarak neyin yayınlandığı konusunda hiç bir bilgisi olmadığını anlayabilirsiniz”
Molyneux’a göre geri kalmamak için bilgi aşırı yüklemesiyle boğuşanlar sadece yeni katılanlar değil. Bu durum, hastasını tedavi eden klinisyen, parayı hangi yatırımcıya yatırma araştırması ve devlet memurlarının nasıl bir düzenleme yapacağı ile ilgili tartışmasını yakalamak isteyene kadar genişliyor. (clinicians treating patients, investors pondering whom to fund and government officials debating how to regulate.)
Önceden Sciencescape (bilimden kaçış) olarak bilinen Meta, veri analitiklerinin bütün bu gruplara faydalı olduğuna inanır. Bu firma, Google’ın kendi özel arama servisini kullandığı gibi bir “knowledge graph geliştirdi”. Bu knowledge graph, verileri kimin yayınladığını ve kimin ne okuduğuna göre kümeleştiriyor.
Firma, bilim, teknoloji ve matematik alanlarındaki yayıncılar ile ilgileniyor ve , bu yayıncılar firmanın 18.000 den fazla dergi tüm metinlerine erişimini sağlıyor. Meta, bilgisayar okuması ve doğal dil sürecini kullanarak, bir milyon makalenin toplandığı açık erişimli havuzun makalelerini tarıyor ve yazar, referanslar ve konular ile ilgili bilgileri topluyor.
Ve karşılık olarak, katılımcı yayıncılar kendi dergilerinin herkese duyurmuş oluyorlar. Meta’nın web sitesine göre sonuç “bütün makaleyi, kişiyi ve bilimi evrenselleştiren, birbiri ile nasıl bağlantılı olduğunu bilen knowledge graph gitgide gelişiyor”
Geçen hafta tanıtılan Meta Bilimi, kamu gözünde Knowledge graph’ın, ücretsiz literatür keşif platformu. Piyasaya sürüm döneminde, bu platform 62 milyondan fazla dergilere, araştırmacılarda ve başlıklarda öne çıktı. Google gibi, Meta Bilimi de kullanıcının arama paternlerini, öğreniyor ve kullanıcının ilgisine ve takip ettiği başlıklara göre bir sıralama yapıyor. Meta, knowledge graph’tan topladığı bilgileri, yayıncılara ve bilim şirketlerine satarak para yapmayı umuyor. Örneğin, firma, yayıncılar için, yeni gelişen araştırma konularını, eleştirmenlerin tavsiyelerini ve bir müsveddenin yayınlanmadan önce kaç tane referans üreteceğini tahmin edebiliyor. Bir konuşmacı, Meta’nın ilk bir kaç yayıncı ile bu sevislerin imzası için son kontrat görüşmelerini yaptığını belirtiyor.
Molyneux, özellikle bayrak konseptleri, teknoloji ve yayıncılık gibi odak noktalarının Meta’nın knowledge graph’ına, kulak vermesi gerektiğini ve bu knowledge graph’ın bilimde neler olduğunu gösteren bir kuş bakışı olduğunu düşünüyor.
Meta, girişimcilerin, sağlık biliminden yarar sağlamak için akademik bilimlerin ana fonksiyonlarından nasıl yararlandığını gösteren en son örnektir. Aynı olgu, öğrencinin akademik çevresinde tutunmasında, sağlık hizmeti endüstrisi stratejisi kullanan kolejlerde, okulu bırakma riski olan çocukları inceleyerek ve tavsiyede bulunarak.
Firma, Meta bilimi ile akademideki araştırma paternlerinin değişimine de cevap vermiş oluyor. Ithaka S+R, Kar amacı gütmeyen araştırma ve danışman firma, fakülte üyelerini bilgi kullanımı ve kütüphane tutumlarını sürekli araştırır. Geçen ay açığa çıkan, araştırmanın son eki, birçok fakülte üyesi, araştırmalarına artık ilk olarak elektronik veritabanları kullanarak başlamadığını ama kütüphanenin websitesinden veya basit internet araştırması yaptığını belirtmiştir.
Meta’nın karşılaşabileceği zorluklardan biri, akademik araştırma ile tahmin yürütmesinden dolayı, gelecekteki bilimsel manşetlerini sezmek. Meta Bilimi, Firmaları araştırmacıların aradığı, trend topic olabilecek henüz yazılmamış bir konu hakkında uyarıyor.
“Araştırmaların içinde her zaman eksik kalan bilgiler olacak” diyor Molyneux ve “Aynı zamanda bilimin yayınlanmamış alanları olmasına rağmen benzer konularda makaleler yer alıyor” diye devam ediyor ve Meta’nın taslaklarının yayınlanmadan önceki analiz servislerinin gelişeceğini ekliyor.
Firma, bilimin içine daha çok girebilirken ve hatta sosyal bilimlerle ilgilenen insanlarla konuşabilecekken, Molyneux; Meta’nın, biyomedikale yoğunlaşmaya, firmalara, yayıncılara ve bu alandaki araştırmacılara servis sunmaya devam edeceğini belirtiyor.
Yorum ekle