Çeviri: Cankut Tosun
Orijinal metin/ kaynak: Emoji Diplomacy – a new diplomatic sign language
Günümüzde emojiler gençlerin sosyal medyada kullandığı gülücük ve benzeri komik yüzlerden çok daha fazlası. Bu küçük resimler birçok kompleks durumu açıklamaya yarayan oldukça yeni ve görsel cözümler sunmakta ve her geçen gün emojilerin kullanımı dünya liderleri ve diplomatlar tarafından da artmakta.
Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya bayrağı emojisini FIFA Dünya Kupası etkinlikleri sırasında Mart 2016’da oynanan Kolombiya ve Ecuador maçında keşfetti. O günden beri başkanın ekibi bayrak emojilerini Guatemala, El Salvador ve Honduras arasındaki bölgesel işbirligini belirten daha ciddi tweetlerde kullandı.
Fransız Dışişleri Bakanlığı ise Fransa, Almanya ve Ispanya bayraklarını 3 ülkenin temsilcilerinin bulustuğu bir toplantıya dikkat çektikleri bir tweette kullandı. Fransa’dan Harlem Desir ve Almanya’dan Michael Roth sık sık tweetlerini bayraklar ile dikkat çekici hale getirmekte. Örneğin emoji kullanımı oldukça güclü olan Fransız hükümetinin neredeyse tüm tweetlerinde sıfatların yerini Fransız bayrağı almakta.
Avrupa Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun Twitter adresi olan @Trade_EU biografi bölümünde emojileri kullanmakta ve ayrıca her tweetlerinde de ortalama olarak 3 kere emojilere yer vermekte. Paraguay Başkanlık ofisi ise genelde bir linke dikkat çekmek ya da başkanın programını belirtmek için tweetlerine emojiler ile başlamakta. Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmusses ise klasik gülümseme emojisinin taraftarı ve Twitter Stream bölümüne bu emojili tweetler düşmekte. Bu arada arkasından hashtag’ler gelen emojiler Instagram’da aranabilir.
2014’un sonlarından itibaren emoji Avustralya Başbakanı’nın tweetlerinde kullandığı standart bir araç haline geldi. Julie Bishop Rusya Başbakanı Vladimir Putin’i kırmızı kızgın yüzlü emoji ile tanımladığı Buzzfeed röportajı yüzünden oldukça eleştirildi. Emoji Röportaji ve emojilerin diplomatik iletişim yolu olarak kullanılması Avustralya’da Senato Dış İşleri Komitesi’nde ciddi tartışmalara yol açtı.
Çıkan sorunlara rağmen Julie Bishop bu küçük görselleri kullanmada bir usta haline geldi. 22 Şubat 2016’da 3 tane emojiyi kullanarak Avustrayla’nın tropic kasırganın vurduğu Fiji’ye olaran kurtarma çabaları hakkında tweetledi.
Doğrusunu söylemek gerekirse, birçok durumda, pictogramlar olmadan iletilmek istenen mesajin 140 karaktere sığması oldukça zor. Julie Bishop’un tweetleri ise az yazarak çok ifade etmenin en başarılı örneklerinden biri. Bu örnekte de görüldüğü gibi Avustralya Savunma Bakanı’ndan bahsederken aynı zamanda 2 hashtag ve Dış İşleri Bakanlığına yönlendiren bir linkte sağlamakta.
2015 yılında “Emoji”, Oxford Dictionary tarafindan yılın kelimesi olarak seçildi ve 1620 karakter yavaşça ana akım sosyal medya iletişim kanallarına da girmekte. Pictogramlar kuru kalan uzun metinleri canlandırmakta ve daha da ötesi, karakter bakımından tasarruf sağlamakta. Emoji, Japonca’da “resim karakter” anlamına gelmekte ve emoji kelimesinin Ingilizcedeki “emotion” gibi telafuz edilmesi ise sadece bir rastlantı.
2015 yılında Noel için Finlandiya Dış İşleri Bakanlığı bir dizi ülke emojisi oluşturdu ve sauna gibi bazi semboller ise uluslararası Unicode olması için başvuruldu. WWF 17 hayvanın emojisini #endangeredemojis kampanyası için 2015 yılında kullandı. Bu yüzden yakın zamanda gorilla ve gergedanlar uluslararası Unicode listesine girecekler.
Dünya Sağlık Organizasyonu Dünya Tuvalet Gününde ilginç bir emoji koyarak normalde kelimeler ile tweetlerine koyamayacakları bir konuyu anlatmayı başardılar.
Diplomatlar 257 ülkenin bayraklarını ve buna ek olarak var olan 1363 diğer emojiden herhangi birini seçebilir. Ayrıca bazı küçük sembollerin anlamları akıllı telefon ve tabletlerde anlaşılamadığından, Emojipedia.org sitesi insanlara kendi durumlarına en çok uyan emojiyi bulmalarına yardımcı olmakta.
Yorum ekle