SosyalKafa’nın çekirdek ekibi ile birlikte Nielsen araştırma firması ve PepsiCo işbirliğiyle 23-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen “PepsiCo Insight Challenge”a katıldık. Kolektif House‘un yarışmaya ev sahipliği yaptığı ve birbirinden güzel ikramlarla yarışmacıları ağırladığı haftasonunda parlak fikirlere sahip olan gruplar, şahıslar ve halihazırda mevcut piyasada bulunan firmalar, bugüne kadar eksik kalan, toplanamayan, toplansada yeni bir pazarlama stratejisi geliştirmek için yeterli netliğe sahip olmayan pazar verilerini toplamak için fikirlerini, hizmetlerini ve ürünlerini altı kişiden oluşan bir jürinin önünde, önceden belirlenen dört farklı kategori altında yarıştırdı.
Yarışma süresince çok önemli bağlantılar elde etmekle beraber pazarı, şirketlerin sorunlarını ve taleplerini iyi anlamış olduk. Bunun yanı sıra kısıtlı bir zaman aralığında yaratıcı bir fikir üretebilmek adına kendi kapasitemizi de görmüş olmak bizim için gerçekten çok önemliydi fakat birkaç noktada hayal kırıklığına uğradığımızı da belirtmeden geçmek istemeyiz.
İlk olarak yarışmanın formatı hakkındaki belirsizliğin özellikle bizim gibi genç katılımcıları hüsrana uğrattığını söyleyebilirim. Web sitesinde yapılan açıklamada güçlü fikirlere sahip parlak insanların, grupların ve PepsiCo dünyasını sarsmak isteyecek, mevcut ürün veya hizmetleriyle pazarda zaten rekabet eden şirketlerin yarışmaya katılabileceği yazılmış. İyi fikirlere sahip genç girişimcilerin yarışmada yirmi senelik tecrübesiyle boy gösteren firmalarla aynı kategori altında yarışması ne kadar doğru olabilir?
PepsiCo, Nielsen gibi büyük şirketler zaten çoktandır var olan ürün ve hizmetlerin toplamış olduğu veriyi almak isteyecek, küçük girişimcilerin parlak fikirlerinide işbirliğine gideceği yeni tecrübeli ortaklarıyla rahatça finanse ederek kendilerininkine eklemlemek isteyecektir. Zaten anladığımız kadarıyla katılım yelpazesinin bu kadar geniş tutulma sebebide bundan kaynaklanıyor. Geniş demografik yapıları ve farklı disiplinlerden gelen bu insanları bir araya getirerek beyin fırtınası yaratmak ve sorunlara en az maliyetle en efektif çözümü getirmek.
Bununla bir problemimiz tabiki de yok; tam aksine biz de sorunlara çözüm olabilmek adına oradaydık zaten. Burada değinmek istediğimiz nokta genç girişimcilerin tecrübeli yapıların gölgesinde kalarak devam etmek için yeterli motivasyonu alamadığı fikrinde oluşumuzdur. Halbuki yarışma bölümlenseydi ve genç girişimcilerin fikirleri, kendileri gibi bu dünyada yeni olan benzerleriyle karşılaştırılarak değerlendirilseydi her şey daha güzel olabilirdi.
Son sözüm yüzlerce referansa sahip olup hala bu yarışmalara gelerek hiçbir emek vermeden, kendi ürününü zaten on senedir yaptığı sunumla firmalara satmaya çalışan paragözlere geliyor: “Biraz utanma olsun içinizde.” 🙂
SosyalKafa gücünü üyeleri arasındaki dostluktan, internetin yol açtığı, açacağı imkanlarla daha özgür bir dünya yaratabileceğine dair duyduğu inançtan alır. Bizim için en büyük motivasyon budur.
Yorum ekle