SosyalKafa

Kitap Alışveriş Rehberi 2/Sahaflar

Kitap kokusunu hele hele eskimiş kitap kokusunu bilhassa sevenler için sahaf gezmeleri hayatlarının önemli bir parçasıdır, eminim. Eski kitaplar insanları, kitap olarak taşıdıkları değerin yanında onlardan önce o kitabı edinmiş, okumuş insanların da anılarına sürüklerler; bundandır ki bazı kitaplıkların eskilere ayrılmış, sahaf hatıraları taşıyan köşeleri vardır. Diyorsanız ki hangi sahaflar gezilmeli de böyle bir köşe yapılmalı, cevabı burada.

 

1) Aslıhan Pasajı: Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesinin hemen karşı sokağında yer alan bu pasaj, içerisinde barındırdığı atmosfer için bile gidilmeye değer bir yer. Pasajın içerisinde yer alan sahaflar uzun yıllardır kitaba ve eskiye emek vermiş insanlar, tabii bunun yarattığı birikim de kaçınılmaz oluyor. Aklınızda hiçbir kitap yokken bile gidip gezdiğinizde eliniz boş dönmeyeceğiniz ve hatta pasaja girdiğiniz anda burnunuza çarpan kokuyla kendinizi bir zaman yolcusu olarak bulacağınız bir mabet, Aslıhan Pasajı. Tabii özellikle Gezegen ve Narteks Sahaf’a uğramanız önerimdir. Kitapların yanı sıra bulabileceğiniz plaklar, eski kartpostallar ve dergiler ise bu güzel gezintinin sürprizi olabilir.

 

 

2) Yenici Sahaf: Beyazıt Sahaflar Çarşısı 37 numarada yer alan Yenici Sahaf, konum itibariyle sıkça ders ya da test kitabı arayan insanların aksine kitapları karıştırmak, kitabın önceki sahipleri tarafından altı çizilen ve notlar alınan sayfalarını incelemek isteyen okurlar için güzel bir yer. Üstelik bir yandan alabileceğiniz tavsiyeler ve hoş bir sohbet de mevcut. Öte yandan bazı ilk basım kitaplarını bulabileceğiniz Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Fakir Baykurt, Füruzan gibi yazarların kitaplarını da uygun fiyatlara edinmeniz mümkün. Kısacası öğrenci dostu denebilecek bu sahafı da uğrak yerleriniz arasına eklemek yanlış bir karar olmaz.

 

3) Sahaf Haziran: Abbasağa Parkının A Kapısından çıktığınızda karşınıza çıkan yokuşu bir süre yürümeniz sonucu sağ tarafınızda kalacak olan insanın içini ısıtan sahaftır, Sahaf Haziran. Küçük gözükmesine rağmen içine girdiğinizde çok sayıda kitabıyla bir anda afallamalara sebep olduğu doğrudur. Ancak peşinizden usul usul dolaşan bir kediyle eski basım Varlık Yayınları cep kitaplarına rastlamak tüm afallamayı yok eder. Andre Gide, John Steinback gibi yazarlar gezintinize eşlik eder. Rafları kurcalamanız sonucu ise karşınıza birkaç kıymetli oyun metni ve şiir kitabı çıkabilir. Kısacası eski ve yeni basım kitapların birbirine karıştığı ancak kitapları incelerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bu güzel sahafa, yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

 

Sahaflar günümüzden farklı olan eski yayıncılığın izlerini hala eskiler üzerinden yaşatıyorlar. Yayın hayatına devam etmeyen ya da ticari kaygılardan uzak köşesine çekilen bazı yayınevleri varlıklarını sahaflarda sürdürüyor. Onlarla beraber iyi çeviriler ve çevirmenler, kitabı yeniden basılmayan yazarlar da sahaflarda bir rafa yerleşmeyi ve yeniden okunmayı bekliyor. Sahaflar ziyaret edilmeyi umuyor ve biz okurlar ise eski kitaplara ulaşmayı…

Burcu Demirer

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım