Sinemaseverlerin büyük bir hevesle yolunu gözlediği !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivalinin on altıncısının başlamasına günler kaldı. Haliyle festival yolunu gözleyenler de ellerine kalemlerini, önlerine kağıtlarını alıp yoğun film maratonu içerisinde kendilerine bir liste çıkarmaya başladılar. Bu sene de önceki seneler gibi hayli yoğun geçecek festivale Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Cinemaximum Kanyon ikişer salonuyla ev sahipliği yaparken Cinemaximum Budak ve Cinemaximum Akasya birer salonuyla sinemaseverleri film keyfine davet ediyor. İş Bankası Maximum kartın ana sponsorluğunda gerçekleşen festival, Maximum kartlılara da çeşitli avantajlar sunuyor. Bu avantajlar arasında “!f filmi izlemeden mezun olmayın” sloganıyla ön plana çıkan hafta içi gündüz seanslarında öğrencilerin (sınırlı sayıda bilette geçerli olan) yalnızca iki liraya film izlemesini sağlayan öğrenci dostu bir kampanya varken ön satış döneminde %10 indirimli alınabilecek biletler de yine Biletix’te mevcut durumda.
Gelelim bu sene !f çalışanları tarafından oluşturulan kategorilere…
Kategoriler her sene sabit olan bazı kategorilerden oluştuğu gibi yıllara göre değişen temalarla da festival bünyesinde barınıyor. Keş!f, Aşk & Başka Bi’ Dünya, Galalar, !f Music, Oyun, Gökkuşağı, Ev, Karanlık&Köşeli, !f Kült, Özel Gösterimler ve Türkiye’den Kısalar gibi kategoriler sabit kalırken; Sanat Hayat İçindir ve Görme Biçimleri: Yaratıcı Belgeseller bu seneye özel eklenen kategoriler arasında. Kes!f ve Aşk & Başka Bi’ Dünya kategorileriyle dünyanın çeşitli ülkelerinden filmleriyle yarışmaya katılan yönetmenleri ise çekişmeli bir süreç ve keyifli bir festival süreci bekliyor, tabii izleyenleri de kimin yarışmada önde gelip ödülü kazanacağını merak ettikleri bir süreç. Bunun yanı sıra Görme Biçimleri: Yaratıcı Belgeseller kategorisiyle 2017 yılının ilk günlerinde kaybettiğimiz John Berger’e saygı duruşunda bulunuyor !f yetkilileri ve sinema severler…
Festival bizi farklı ülkelerden yeni filmlerle ve yönetmenlerle bir araya getirdiği gibi kurgu filmlerin ötesinde farklı belgesellerle ve gerçekte yaşanmış deneysel süreçlerle de bir araya getiriyor. Gacı Gibi filmi cinsel tercihlerinden ötürü ötekileştirmeye maruz kalmış, şiddet görmüş ve aşağılanmalardan bir hayli nasibini almış bireylerin hikayesini bir protesto olarak dile getirirken, Bir Günde Hindistan filmi ise Google tarafından Hindistan’da geçen bir günlerini kaydetmeye davet edilen insanların yüklediği videolardan yola çıkarak hazırlanmış bir belgesel. Bütün bu ilginç tema seçimleri ve ortaya çıkanların haricinde müziğe dair gösterilen filmlerde bu sene Oasis ve The Rolling Stone konuk olan gruplardan/müzisyenlerden yalnızca birkaçı. David Lynch’in gösterimi planlanan 1992 yapımı İkiz Tepeler: Ateşte Benimle Yürü filmi !f Kült kategorisinde yer alırken David Lynch: Yaşam Sanatı adlı David Lynch’in beynine ilginç bir yolculuğu vaat eden film de bir hayli ilgi çekenler arasında.
Her kategoriden bahsedilir de Galalar unutulur mu? Unutulmaz, unutulmamalıdır. Bu kategori seyirciye çoğunlukla merak edilen filmlerin ilk gösterimlerini sunduğu gibi aynı zamanda da Oscar öncesi bir iki filmle mutlaka ödül adaylıklarına selam çakar. Bu senenin de Oscar adaylıkları arasında kazanması muhtemel, en güçlü adaylığa sahip filmlerden biri olan Ay Işığı, 16. !f Bağımsız Filmler Festivalinin açılış filmi olmaktan geri kalmıyor. Yirmi yılın ardından ikinci filmiyle tekrar beyaz perdede boy gösterecek olan Trainspotting 2 de uzun süredir beklenenler arasında. Sözün kısası on yedi filmle en kalabalık kategori olan Galalar’a da göz atmayı unutmayın.
Festival hakkında yazılacak çok fazla detay olmasına rağmen sanıyorum en güzeli ve !f’i diğer film festivallerinin yanında en özel kılanı, o incelikli düşünülerek hazırlanmış reklam filmi. Bu sene “Biz buradayız. Bekleriz” notuyla sonlanan ve farklılıklara rağmen bir arada olmaya tüm izleyicileri davet eden festival, önce reklam filmi izlenip ardından da farklılar kervanına katılmak üzere film listesi yapılmayı hak ediyor, siz de biletler tükenmeden bir göz atın. Biz buradayız, siz neredesiniz?