Bu yıl 11.’si düzenlenen Digital Age Summit 2017, son derece SosyalKafa bir temayla gerçekleştirildi: Digital Humanization. Teknolojinin insan için yarattığı yeni imkanlar ve insansılaşan teknoloji üzerine; yapay zeka, algoritmalar, akıllı sistemler, sağlık, finans ve pazarlama teknolojileri gibi konularda önemli görüşler paylaşıldı.
“Algoritmalar hayatımızı kolaylaştırabilir ya da onlar tarafından itilip kakılabiliriz.”
DA Summit, bilim iletişiminde mükemmellik ödülü sahibi, Oxford Matematik Profesörü Dr. Marcus Du Sautoy’un “Algoritmalar” başlıklı konuşmasıyla başladı. Binlerce yıldır kullanılan algoritmaların dijital dünyayı ve günlük hayatımızı nasıl şekillendirdiğini anlatan Sautoy, algoritmaların hayat kalitemizi arttırabileceği gibi yanlış ya da eksik kullanımından kaynaklanan algoritma kazalarını örnekledi. İlerleyen dönemlerde machine learning, algoritmaların bizi nereye götüreceğini gösterecek.
“Eskiden yaşlılar mentor olurdu; artık gençler bizim mentorumuz.”
Arçelik, üretim ve teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı Oğuzhan Öztürk, Geleceği Şekillendirmek başlıklı konuşmasında, üretim sektörünün en geç, en yavaş değişen sektörlerden biri olduğuna değindi. Yeni fabrika kurarken artık “Biz bu fabrikada ne kadar bilgi üreteceğiz? Nasıl işleyeceğiz? Nasıl saklayacağız?” sorularını sormamız gerekiyor. Ayrıca gerekli dönüşümün sağlanması için hem çalışanların hem de toplumun dijital okur – yazara dönüşmesi gerekiyor. Y kuşağı endüstriyi şekillendiriyor ve Arçelik’te önemli pozisyonlarda Y kuşağı yöneticiler bulunuyor.
Oyunlaştırmanın İmkanları
Jasmin Karataş, Dijital Bir Dünya’da Oyunlaştırma başlığıyla “gerçeğe erişmemizi sağlayan oyunlaştırma nedir” sorusuna yanıt aradı.
“Ürünleri oyunlaştırabilirsiniz, iş yerinde oyunlaştırmayla çalışanların motivasyonlarını arttırabilirsiniz, pazarlamayı oyunlaştırarak sadakat yaratabilirsiniz, yaşam tarzınızı oyunlaştırarak kişisel hedeflerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Bizim, motivasyonları tespit edip değiştirmek istediğimiz davranışı belirleyerek oyun tasarlamamız gerekiyor.”
Sen Yeter Ki Hayal @
Köy kadınlarının neler yaşadığını göstermek için kendi köyünde tiyatro topluluğu kuran Ümmiye Koçak’ın, Ronaldo ile çekilen reklam filminin yönetmenliğine varan yolculuğunu Gelincik Onan moderatörlüğünde dinledik. Türk Telekom, Sen Yeter Ki Hayal Et kampanyası kapsamında başarı ile sonuçlanan hayalleri, ilham veren hikayeleri topluyor. Ayrıntılı bilgi burada.
“İleride hepimizin içinde gezen robotlar olacak”
Prof Dr. Metin Sitti, son yirmi yıldır önemli gelişme gösteren tıbbî robotları anlattı. Akıllı Minyatür Robotlar ve Tıbbî Uygulamalar başlıklı konuşmasında, tıbbî robotların operasyon sürelerini ve sonrasında olabilecek komplikasyon risklerini azalttığını dile getirdi. Sitti’nin kişisel hayali ileride hepimizin içinde gezen robotlar olması, hastalığın başlangıç evresinde haber verebilmesi ve hatta tedavi edebilmesi.
“Sosyal paylaşımın %84’ü açık platformlarda değil!”
Dark Social konulu sunumda Imaad Ahmed ve Monica Hu çarpıcı rakamlarla sosyal platformların karanlıkta kalan yanını anlattı. Sosyal platformlarda iletişim yükünün önemli kısmını kişisel mesajlaşma uygulamaları çekiyor. Ancak markalar iletişim yatırımının önemli bir bölümünü sosyal platformların görünür kısmına harcıyorlar. Çözüm, karanlık sosyal medyayı daha yakından takip etmek, alternatif paylaşımları teşvik etmek, karanlık sosyal medya uzmanlarıyla çalışmak. Amaç, daha fazla insanın uygulamayı indirmesi değil, o uygulamayı her şey için kullanmaları olmalı.
“Türkiye’de sahte haber kurumsallaştı”
Serdar Kuzuloğlu’nun yönettiği; Mehmet Atakan Foça, Sarphan Uzunoğlu ve Serdar Başeğmez’in katıldığı “Fake News” panelinde sahte haber biçimleri, hangi ülkelerde daha çok görüldüğü, sahte haberden nasıl korunabileceğimiz gibi konulara değinildi. Kutuplaşmanın fazla olduğu ülkelerde sahte haberler daha çok görülüyor. Çünkü bu tarz ülkelerde tarafsız haberler çok okunmuyor. Bu durumda basın kurumları ve gazeteciler okunmak için, tutunabilmek için sahte haberler üretmeye başlıyor. Türkiye’de sahte haberin kurumsallaşmasının nedeni trafik ve reklam. Sahte haberler çok paylaşılıyor. Platformların sorumlu davranması, doğrulanması mümkün olmayan haberleri paylaşmaması gerekiyor. Çünkü sahte haberlerin gerçek sonuçları olabiliyor. Türkiye’de ayrıca doğru haber sektörü de oluşmaya başladı. Yalnızca doğru habere odaklanan start-uplar bulunuyor.
Marka Güvenliği Paneli
Marka güvenliği panelinde BPN İstanbul CEO’su Nüzhet Algüneş, Google Türkiye ülke direktörü Bülent Hiçsönmez, Facebook Türkiye ülke direktörü Derya Matraş ve Bilgi Grubu Başkanı Dr. Murat Kurşun; marka güvenliği, programatik, ölçümleme, pazarlamada data gibi konuları farklı açılardan değerlendirdiler. Google ve Facebook, aldığı şeffaf ve hızlı önlemler ve üçüncü parti şirketlerin destekleriyle markalar için her geçen gün daha güvenli yerler haline geliyorlar. Ancak marka güvenliği önümüzdeki 5 – 10 yıl daha markaların gündeminde olmaya devam edecek. Ayrıca marka güvenliği için, dijital dönüşüm şirketin tüm basamaklarında gerçekleştirilmeli.
“Mobil pazarlamada Türkiye’nin programatik oranı düşük.”
Pazarlama harcamalarında dijital gittikçe daha büyük bir paya sahip olurken, dijital pazarlamanın önemli bir bölümünü de mobil oluşturuyor. MMA’dan Volkan Biçer ve Burak Yılmaz Türkiye 2016 Mobil Reklam Harcama Araştırma Raporunu değerlendirdi. Reklam harcamalarında programatik ve premium arasındaki farkın sebebi veriye yatırım yapılmaması ve ucuz gösterimlerin yayın alması. Mobil reklamda video formatının öne çıktığını görüyoruz. Her şeye rağmen dijital, marka etkisi bakımından diğer mecralara göre daha iyi bir noktada.