İstanbul Bilgi Üniversitesi İçerikle Pazarlama Konferansı
[Aslı Yarımoğlu ve Berfu Ervakit SosyalKafa için yazdı]
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri tarafından organize edilen İçerikle Pazarlama Konferansı’nın ikincisi düzenlendi. Game of Thrones temalı “İçerik Oyunları” başlıklı konferansta içerik ve pazarlama alanından, internet trendlerine kadar birçok konu işlendi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen konferansta yeni nesil pazarlama trendleri, blog yayıncılığı, interaktif içerik, içerik ve topluluk, oyunlaştırma ve oyun tasarımı gibi dijital dünyanın en çok konuşulan başlıkları ele alındı. RGB Live kanalından canlı yayınlanan konferans, alanında uzman 11 ismi ağırladı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Güventürk Görgülü’nün açılış konuşmasıyla başlayan konferansa Pazarlama 3.0’dan Turan Farajova, pazarlama ve satış analisti Serkan Uygur, Vatansever Bilişim’den Şenol Vatansever, Brandmap’ten Bülent Fidan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nden Tonguç İbrahim Sezen, Sofar İstanbul’dan Eda Demir, Poltio’dan Ahmet Tosun, Oi the blog’tan İdil Atay, DDB’den Beliz Top ve İçerik Fabrikası’ndan Yaprak Özer katıldı.
Game of Thrones’a ithafen bir kılıç ile sahneye çıkan Görgülü, açılış konuşmasında, “Bu konferansı düzenlemekteki amacımız, öğrencilerimiz ve katılımcılarımızla birlikte, birbirini tekrar eden mesajların ötesine geçerek, iyi fikre nasıl ulaşırız sorusunun cevabını bulabilmek. Bu doğrultuda da İçerikle Pazarlama Konferansı’nı düzenli bir faaliyet haline getirerek, yaptığımız araştırmalar ve tartışmalarla sektöre katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Güventürk Görgülü’nün ardından Turan Farajova, Pazarlama 3.0 ile İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığıyla, sosyal medya kullanımı ve tüketicilerin sosyal medyada markalarla ilişkilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen “Sosyal Medya ve Markalar” konulu araştırmanın sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Sonuçlara göre; en çok takip edilen sosyal medya platformları sırasıyla Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, Youtube, Google+, Snapchat ve Pinterest. 18 – 35 yaş arası katılımcılar en çok Instagram’ı kullanırken, 36 – 50 yaş arası kullanıcılar Twitter’ı, 51 – 60 yaş arası kullanıcılar ise Facebook’u tercih ediyor.
Konferansın en ses getiren konuşmacıları; marka danışmanı Bülent Fidan, Sofar İstanbul’un kurucusu Eda Demir ve DDB İstanbul’dan Beliz Top’tu.
İnteraktif ve renkli bir sunum hazırlayan Bülent Fidan, katılımcılara sorular sorarak konferansa renk kattı. Bir markanın nasıl kimlik oluşturduğuna dikkat çeken Fidan, “Markalar, insan alışkınları ve duygularını ele alarak kendilerine bir insan gibi kimlik yaratıyor. Bunu da öyküleme yoluyla tüketiciye aktarıyor. Yüzyıllardır mitolojik öyküler, masallar ve bu türdeki içerikler insanlar üzerinde etkili oluyor” dedi.
Eda Demir, “Sofar’da yaptığımız şeylere evet çok dikkat ettik ama esas yapmadıklarımızla başarıyı yakaladık” diyerek Sofar İstanbul’un nasıl ortaya çıktığını ve başarı hikayesini anlattı. Demir, başarıyı sayılarla ölçmemenin, içeriğe odaklanmanın ve yarattıkları topluluğun isteklerine saygı duymanın önemine değindi.
Konferansa konuşmasıyla renk katan bir diğer konuşmacı Beliz Top ise son zamanlarda herkesin ağzında olan Z Kuşağı’nın kim olduğunu ve bilinmeyenlerini anlattı. Konuşmasında “Z jenerasyonunun hayatlarında bekledikleri en önemli şeyler; girişimcilik, eşitlik, çok daha iyi bir dünya” diyen Top, bu jenerasyonun markalardan sade ama dijitale açılan kapısı olan bir istediklerini belirtti.
Yazan: Aslı Yarımoğlu, Berfu Ervakit