SosyalKafa

Facebook’un büyümesi yavaşlamaya devam ediyor

Facebook’un ABD, Kanada ve Avrupa’daki büyümesi tamamen durdu. Şirketin 2018’in üçüncü çeyrek kazanç raporunun yayınlanmasıyla, ABD ve Kanada’daki kullanıcı sayısının 185 milyonda kaldığı görüldü. Aynı raporda Avrupalı kullanıcıların 279 milyondan 278 milyona düşüş göstermesi de dikkat çekti. Facebook’un bu 1 milyon kullanıcıyı Mayıs ayında yürürlüğe giren  GDPR (Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi) ile kaybetmiş olabileceği de düşünülüyor.

Yine de uluslararası olarak yayılmaya devam eden Facebook, büyümeye devam ediyor. Yıldan yıla günlük aktif kullanıcı tabanını yüzde 9 arttıran şirket, 1.47 milyar günlük kullanıcıya sahip. Aylık aktif kullanıcı sayısı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştirerek aylık 2.27 milyar kullanıcıya ulaştı.

Ancak tüm bu büyüme oranları ne yazık ki Facebook’un yıldan yıla ve çeyrekten çeyreğe büyümede gösterdiği yavaşlamayı değiştirmiyor. Üstelik daha önce de bahsettiğimiz üzere kullanıcı başına en fazla gelir getiren Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarındaki büyümesi durdu.

Daha fazla kullanıcı kaybı yaşanması ve yeni kullanıcıların platformda tutulması konularında endişe duyan Facebook’un geleceği bazı eleştirmenler ve analistlere göre tehlikede olabilir.

Tıpkı Wall Street analistlerinin tahmin ettiği üzere Facebook reklam gelirlerini yıldan yıla yüzde 33 artırarak 13.73 milyar dolara taşıdığını duyurdu. Hisse başına kar ise 1.76 dolar ile analistlerin beklentisinin üstünde. Ancak hem aylık hem de günlük kullanıcı büyümesi Wall Street’in tahminlerinin altında kaldı. Yine de Facebook’un geçtiğimiz çeyrekte yaşadığı devasa düşüşü düşündüğümüzde yatırımcıları ve basını yönetmekte iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Facebook’un hisse değeri borsa kapanış saatlerinde istikrarlı bir duruş sergiledi.

Facebook’un gelecek planları 

Bu arada Facebook’un finansal durumu kadar gelecek planlarından da bahsetmekte fayda var. Platformun geleceğini Hikayeler merkezinde geliştirmek isteyen Zuckerberg, hem Facebook’da hem de mesajlaşma uygulamalarında geçiciliği ve özel mesajlaşmayı hayata geçirmeyi planlıyor. Platformda Facebook Watch’ın yanı sıra Gruplar, Etkinlikler, ve Sayfalar gibi topluluk odaklı ürünler öne çıkarılırken, Haber Kaynağı ürünü geri plana atılıyor.

CEO Mark Zuckerberg’in bu konudaki açıklaması ise şöyle:

Herkese açık paylaşım yapmak, insanlar için her zaman mühim olacak ancak insanlar özel paylaşımlar da yapmak istiyor. İnsanlar içerikleri yalnızca küçük bir grup tarafından görüldüğünde ve sonsuza kadar etrafta bulunmayacağını bildiğinde kendilerini daha rahat hissediyorlar.

Hatırlarsanız Instagram Hikayeler’in kullanıcı üzerindeki paylaşım ve etkileşim etkisini sizlerle daha önce paylaşmıştık. Aslında Zuckerberg de tam olarak buna değiniyor. Yine de Facebook üzerinde yapılacak olan Hikaye, video ve topluluk önceliklendirmesinin işe yarayabilmesi için platformun kullanıcı kaybını önlemesi şart. 2016 ABD Seçimlerinin Rus Ajanlar tarafından Facebook üzerinden manipüle edilmesi, Cambridge Analytica skandalı ve son olarak 5o milyon kullanıcıyı etkileyen güvenlik ihlali kullanıcıların Facebook’a duyduğu güveni ciddi anlamda sarstı.

Yine de Facebook’u bir platform olarak değil de bir şirket olarak ele aldığımızda, sahip olduğu uygulama ailesi ve şirketlerle bir süre daha gündemimizde olacağını söyleyebiliriz. Yakın zaman iki kurucu ortağın istifasıyla sarsılan Instagram, yeni reklam modelleri, etkileşim oranı ve hızla büyüyen kullanıcı tabanıyla Facebook’u kurtarabilecek niteliğe sahip. Aynı şekilde reklam modellerinde gelişme kaydeden Messenger ve WhatsApp da umut vaadeden reklam modelleriyle işletmeleri kendine çekmeyi başarıyor. Sonuçta Facebook’un platformunda yaşanan olumsuz gelişmelerin, bu uygulama ailesiyle çözüme ulaşabileceğiniz söylemek mümkün.

 

Kaynak

Gizem Keskin

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım