SosyalKafa

“Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Rehberi” @tbidorgtr ve @altbilisim ‘den!

TBİD ve Alternatif Bilişim Derneği, İnternet ortamında cinsiyetçi dijital şiddetle mücadele için e-rehber yayınladı.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ile Alternatif Bilişim Derneği (AltBil), İnternet ortamında yaygınlaşan cinsiyetçi söylemlere ve toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddete karşı mücadele için “Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Rehberi”ni yayınladı. Şebnem Ahi, Nurcihan Temur, Şevket Uyanık, İlden Dirini ve Gülüm Şener tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın katkılarıyla Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan e-rehber, toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddetle ilgili kapsamlı bilgiler içeriyor.

 

Üç bölümden oluşan e-rehberin, birinci bölümünde toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddet ve türleri ayrıntılı olarak tanıtılıyor. Dijital şiddet eylemleri arasında siber takip, siber taciz, siber sömürü, gizlilik ihlali, itibara ve güvenlilirliğe zarar verilmesi, tehdit, topluluklara yönelik hedefli saldırılar yer alıyor. İkinci bölümde internet kullanıcılarının alabileceği dijital güvenlik önlemleri anlatılıyor. Kullanıcıların cihazlarının, parolalarının, sosyal medya hesaplarının ve e-posta kutularının güvenliğini sağlayabilmeleri için kullanabilecekleri yöntemler ve araçlar hakkında bilgi veriliyor. Üçüncü bölümde ise dijital şiddet eylemlerinin hukuki sonuçları ve yaptırımları açıklanıyor. Gizlilik ihlali, tehdit, kişisel verilerin kaydedilmesi, cinsel taciz vb. suçların yaptırımlarına yer veriliyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yeni görünümlerinden biri olan cinsiyetçiliğe dayalı dijital şiddetle mücadele etmek için Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD), 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın katkılarıyla “Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Çalıştayı”nı düzenledi. Çalıştayda cinsiyetçi dijital şiddet farklı yönleriyle ele alındı, uzmanlar ve toplumsal cinsiyet alanında çalışan STK’ların temsilcileri bir araya gelerek çözüm önerilerini tartıştılar.

Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Rehberi’ni Indirmek Için Tıklayınız

“Bu e-rehber, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla TBİD’e ve AltBil’e aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.”

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.243 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım