SosyalKafa

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?

Yetişkinlerin dahi anlam vermekte zorlandığı karantina hali, şüphesiz ki çocuklar için çok daha zor bir durum. Peki ebeveynler, bu konuda çocukların ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği nasıl vermeli? Gelin yardımcı olalım.

Çocukların soyut kavramları 10-11 yaşına kadar anlamlandıramadığını düşünürsek, COVID-19 salgınına ve bütün aile üyelerinin devamlı bir karantina halinde evde kalmasına da anlam veremeyebilir, bu süreçten ruhsal olarak hasarlı çıkabilirler. Peki neler yapmalı?

1. Dehşet verici haberlere maruz kalmayı önlemek

Çocukların, COVID-19 salgını hakkındaki dehşet verici haberlere ve sohbetlere maruz kalmasını engellemek önemli. Ancak dürüstlüğü de elden bırakmayın. Çocuğun karantina sürecindeki kaygısını anladığınızı belirtin ve ona içinde bulunduğumuz durumu nazikçe açıklayın, hijyen gibi konularda ne yapması gerektiğini söyleyin.

2. Kendilerini ifade etmelerine alan açmak

Çeşitli etkinlikler sonucu ortaya somut ürünlerin konması, çocukların kendilerini ifade edebilme gücünü ve kendilerine olan güvenini artıracaktır. Bu etkinlikler karmaşık şeyler olmak zorunda değil: Birlikte yemek yapmak, kitap okumak veya resim çizmek hem ev içi iletişimi güçlendirir, hem de ortaya çıkan sonuçlar sayesinde çocukların kendi potansiyellerine olan güvenini tazeler.

3. Aile bağlarını güçlendirecek oyunlar oynamak

Tüm aile bireylerinin karantina sebebiyle evin içinde yan yana kalması, kaçınılmaz olarak bazı sürtüşmeleri de beraberinde getirecektir. Bunu azaltmak için Dixit, Scrabble ve Jenga gibi kutu oyunları oynayabilir ve bireyler arası yakınlaşmayı kuvvetlendirerek sürtüşmeyi azaltabilirsiniz. Oyun sonundaki bir projeyi bitirme hissi de çocuklara olumlu yansıyacaktır.

4. Düzenli uyku ve spor

Her gün birbirine yakın saatlerde uyanmaya özen gösterin. Sürekli farklı saatlerde uyanan insanların düzeni hantallaşır ve günlük planı bozulduğu için çok daha çabuk sıkılmaya başlar. Bu düzenli olma halini 20-30 dk’lık egzersizlerle destekleyebilir ve çocukların zinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Sizin gevşeme egzersizleriniz, çocuğunuza da model olacaktır.

5. Online eğitime motive etmek

Okulların kapanması nedeniyle online eğitime geçilen şu günlerde, çocuklar bilgisayar başında ders dinlemekten sıkılabilir veya bunu ciddiye almayabilir. Bu durumda onlara neden eğitimin önemli olduğunu hatırlatın ve bir çizelge oluşturarak bu düzene uymalarını onlar için kolaylaştırın.

 

Kaynak:

https://seyler.eksisozluk.com/ebeveynler-karantinadaki-cocuklarin-psikolojisi-icin-nasil-davranmali?utm_source=sozluk

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.243 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım