Deprem gibi bir afet sonrasında enkaz altında kalırsak ne yapmalıyız?
Ülkemizde yakın zamanda art arda gerçekleşen depremler sonrasında depremle ilgili ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu fark ettik. Bu konuyu bir an önce halledip, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmalıyız.
Arama kurtarma alanında 10 yıllık tecrübesi olan ve birçok afette görev almış bir uzmanın bilgilerini sizlerle paylaşmak isterim. Malum şu sıralar deprem konusu ülkemizde hayli gündemde. Ancak birçoğumuz bu konuda pasif agresif tutum sergileyerek sadece endişe ediyoruz.
Afet sonrası enkaz altında kalırsanız
– Öncelikle panik yapmayın, durumumuzun farkına varın ve nefes alışverişinizi kontrol edin.
– Rastgele hareket etmeyin. güvenli bir çıkış görüyorsanız ve yaralı değilseniz sakin bir şekilde, ufak hareketlerle dışarıya çıkmaya çalışın.
– Dışarı çıkamıyorsanız olduğunuz yerde kalın. sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın. size ulaşılmasının günler sürebileceğini göz önünde bulundurarak enerjinizi verimli kullanın.
– Rastgele bağırmayın. enkaz altında rastgele bağırdığınızda toz, duman yutup nefes alışverişinizi zora sokabilirsiniz.
– Dışarıyı dinleyin, gelen tepkilere cevap verin. Dışarıda gürültü varsa bağırmak bir işe yaramayacak ve gücünüzü kaybetmenize sebep olacaktır.
– Dışarıda gürültü azaldığında bağırarak veya elinize aldığınız taş vb. bir cisimle ritmik bir şekilde betona vurarak kendinizi farkettirmeye çalışın. Şu anda teknoloji sayesinde arama kurtarma ekipleri parmağınızı betona vurma sesinizi bile algılayıp, yerinizi tespit edebiliyor.
– Kendinizi ve varsa etrafınızdaki diğer kişileri telkin edin. gelecek ile ilgili güzel hayaller kurun. Güzel anılarınızı zihninizde canlandırın.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Kaynak: