SosyalKafa

NewsLabTurkey, İstanbul Kuluçka Programı için katılımcılarını arıyor!

NewsLabTurkey, İstanbul Kuluçka Programı için katılımcılarını arıyor!

NewsLabTurkey (NLTR), Ağustos ayında başlayacak ve sektörden ve akademiden eğitmenler eşliğinde dört hafta boyunca sürecek program kapsamında 12 serbest çalışan veya henüz kariyerinin başındaki gazetecinin ve medya profesyonelinin katılımcısı olacağı bir İstanbul Kuluçka Programı düzenliyor.

 

İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı tarafından desteklenen ve The Guardian Foundation ortaklığında yürütülen NLTR Kuluçka Programı’nın amacı, katılımcılara uluslararası standartta medya becerileri edinmeleri ve kendi haber projelerini hayata geçirmeleri için eğitim ve mini ödeneklerle katkı sağlamak. NLTR’nin geliştirdiği program, yalnızca gazetecilik becerileri, trendleri ve gazetecilik etiğini değil; gazeteciliğin değişen günümüz koşullarında işlevsel olabilecek iş modelleri ile girişimcilik konularını da içeriyor ve katılımcılarının ileride de sürdürülebilir habercilik pratiklerini benimsemelerini de amaçlıyor. 2022 Ağustos ayı boyunca derslerin olacağı; ve devamında mentorluk oturumlarının gerçekleştirileceği Kuluçka Programı bu yıl hem yüz yüze hem çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

 

Kuluçka Programında hangi dersler var?

 

Kuluçka Programının zorunlu ve seçmeli dersleri dört ana başlıkta toplanıyor: içerik üretimi, iş ve gelir modelleri, hukuk ve etik, alan haberciliği.

 

İçerik Üretimi: Mobil gazetecilik (3 saat, seçmeli), Veri gazeteciliği (6 saat, seçmeli), Podcast yapımcılığı (6 saat, zorunlu), Haber yazımı (3 saat, seçmeli), Video prodüksiyon ve haber sunumu (6 saat, zorunlu), Google Analytics ve ölçümleme teknolojileri (3 saat, seçmeli), E-bülten geliştirme (3 saat, seçmeli), Web tasarımda trendler ve prensipler (3 saat seçmeli), Araştırmacı gazetecilik (3 saat, seçmeli), Taktiksel medya araçları ve dijital güvenlik (6 saat, zorunlu), Fotoğraf gazeteciliği (3 saat, seçmeli), Sosyal medya ve dijital araçlar (3 saat, seçmeli), Sosyal medyada marka oluşturma (3 saat, seçmeli), Veri görselleştirme (3 saat, seçmeli), Anlatı gazeteciliği (3 saat, seçmeli), Yeni teknolojik trendler ve gazetecilik (3 saat, seçmeli)

 

İş ve Gelir Modelleri: Haber medyası için iş modelleri (6 saat, zorunlu), Arama motoru optimizasyonu (3 saat, seçmeli), Arama motoru optimizasyonu ve içerik pazarlama (3 saat, seçmeli), Kitle fonlama (3 saat, seçmeli), Proje yazımı ve proje raporlama (6 saat, zorunlu), İş Liderliği – Geri bildirim almak ve vermenin püf noktaları (3 saat, seçmeli), İş Liderliği – Kişilere ulaşmanın sihirli anahtarı: İletişim stilleri (3 saat, seçmeli), İş Liderliği – Yönetici Perspektifinden İşe Alım Süreci (3 saat, seçmeli), Hedef kitleyi tanıma (3 saat, seçmeli), Ürün temelli gazetecilik (3 saat, seçmeli)

 

Hukuk ve Etik: Gazetecilik ve hukuk (3 saat, zorunlu), Gazetecilik ve etik (3 saat, seçmeli), Teyitçiliğe giriş (6 saat, zorunlu), İleri seviye teyitçilik (3 saat, seçmeli), Bilgi aktivizmi (3 saat, seçmeli), Açık kaynak haber alma ve etiği (3 saat, seçmeli)

 

Alan Haberciliği: Kültür ve sanat haberciliği (3 saat, seçmeli), Dış habercilik (3 saat, seçmeli), Kent haberciliği (3 saat, seçmeli), İklim haberciliği (3 saat, seçmeli), Hayvan dostu habercilik (3 saat, seçmeli), Kadın ve çocuk odaklı habercilik (3 saat, seçmeli), Sağlık haberciliği (3 saat, seçmeli), Çözüm haberciliği (3 saat, seçmeli), Bilim haberciliği (3 saat, seçmeli), Spor haberciliği (3 saat, seçmeli), Yerel habercilik (3 saat, seçmeli)

 

Katılımcılara uzman desteği

Kuluçka Programının her bir katılımcısı sunmuş olduğu proje fikri hakkında uzman olan kişilerle çalışarak projesinin gerekliliklerini yerine getirebilmesi için destek alacak.

 

Programa kabul edilen projelere, başarıya ulaşmalarını desteklemek ve üretim süreçlerinde harcanan temel masraflar konusunda yardımcı olmak için ödenekler verilecek. Ödenekler 5.000-15.000 TL aralığında olacak fakat her bir proje için ihtiyaçlara göre belirlenecek.

 

Açık Çağrı kimlere yönelik?

 

  • Serbest çalışanlar, kariyerinin başındaki gazeteciler, medya profesyonelleri veya medya girişimcileri

  • Medya alanında sosyal etki yaratacak bir projesi olanlar

  • Alandaki diğer çalışmalardan farklılaşabilecek yenilikçi bir fikri olanlar

  • Hâlihazırda bir projesi olup, projesini büyütmek isteyenler

  • İngilizce bilmek bir artı, fakat zorunlu değil

  • Ağustos ayının başından başlayarak 4 hafta boyunca derslere katılma gerekliliğini yerine getirebilecek kişiler Kuluçka Programına başvurabilirler.

 

Kuluçka Programına başvuran kişilerin İstanbul’da yaşayan kişiler olması gerekmektedir.

 

Kuluçka Programının katılımcıları becerilerine, deneyimlerine ve fikirlerine dayalı olarak özenle seçilecek. Kırılgan toplulukların ifade özgürlüğü ve bakış açıları, demokrasi, insan hakları, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanan proje konseptlerinin yanı sıra kadınların ve na-binary kişilerin başvuruları öncelikli olarak değerlendirilecek.

 

Kuluçka Programına başvurular nasıl yapılacak?

 

Kuluçka Programına katılmak isteyenlerin NewsLabTurkey’in web sitesinden ulaşabilecekleri başvuru formunu 22 Mayıs 2022, saat 23:59’a kadar eksiksiz olarak doldurmaları gerekiyor. Başvurular jüri tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda başarılı olan adaylarla 1 Temmuz 2022 tarihlerinde iletişime geçilecek. Başvurusu olumsuz sonuçlanan adaylara ise 18 Temmuz 2022 tarihinde bilgi verilecek.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.242 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım