SosyalKafa

BIFED sanat dostlarının desteğini bekliyor!

BIFED dünyanın dört bir yanından gelen yerel belgeselcileri, aktivistleri, öğrencileri, hocaları, çiftçileri, çocukları, STKları, çevre bilincine sahip tüm kurum ve kuruluşları ve iklim mücadelesinin tüm taraflarını buluşturmanın yanında bu konudaki bilinci de arttırmak için sekiz yıldır emek veriyor.

 

BIFED, ekoloji gerçeklerini belgesel aracılığıyla yaymak, yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirmek ve yerel ihtiyaçları ilgilendiren önemli konularda izleyicileri tartışmaya dahil etmek amacıyla kuruldu. İklim krizinin merkezinde yer alan yerli halklar, kadınlar, göç ve mülteciler, festival seçimimizde odaklandığımız ve önemine yürekten inandığımız konular arasında yer alıyor.

 

Festivalde bugüne kadar bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklarla  Bozcaada’da yerel halkla film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirdik. Özellikle Bozcaadalılar için doğal, pestisitsiz tarım ve sağlıklı bir turizm ile ilgili konular ön plandaydı. Yerel tohum festivalin öncelikli konularından biri. Bu tohumları dağıtmak ve yaygınlaştırmak gerçekleştirdiğimiz önemli görevlerimizden biri. Her yıl mutlaka bir tohum dağıtımı yapıyoruz.

 

Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED; Bozcaada Belediyesi, Ana Sponsoru Demirer Holding, Mey Diageo, Kadıköy Belediyesi, Goethe Enstitüsü, Hollanda Konsolosluğu, İsviçre Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Forumu ve Fransız Kültür Enstitüsü, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi gibi kurumların destekleri ve yerel işletmeler ve yerel halkın güçlü dayanışmasıyla düzenleniyor. Rengigül, Aral Çiftliği, Eflatun Konukevi, Umut Deniz ve Nil Ada Konukevi, Zeynep Gökçen, Alper Akdeniz festivali destekleyen yerel destekçilerimizden yalnızca bir kaç tanesi.

 

Festivale 2021 yılında 101 ülkeden 1000 film başvurdu ve ana yarışma kategorisinde 16, panorama kategorisinde 13 ve Türkiye panorama kategorisinde de 11 film izleyiciyle buluştu. Bunun yanında medyada görünürlük kazanmakta güçlük çeken öğrenci filmleri için de ayrı bir kategorimiz var. Bu yıl katılım başvuruları tüm gecen senelerin ötesinde gerçekleşti.

Festivalin bir başka önemli faaliyeti yıl içinde farklı festival, STK, okul, çevre örgütleriyle olan işbirliği. Festival filmleri bugüne dek Kadıköy Belediyesi Sinematek, Sinema evi, Diyarbakır Ekolojik Film Günleri, Aliağa Çevre Platformu, Marmaris Eğitimsen, Gümüşlük Uluslararası Müzik Festivali, Antalya Tabip Odası gibi farklı oluşum ve coğrafyalarda gösterildi. BIFED filmleri bu ortamlarda hiçbir maddi karşılık olmadan gösterildi ve gösterilecek. Bunu festivali ve çevre kültürünü çoğaltan bir yaklaşım olarak görüyor ve önemsiyoruz.

 

2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 pandemisi nedeniyle festivali çevrimiçi ortama taşıdık ve çok kısa sürede ekibin özverisi ile film gösterimleri, paneller, söyleşiler ve soru-cevap etkinliklerini dünyanın dört bir yanından çok geniş bir izlenmeye ulaştırdık.

 

Bu yıl festivalimiz tekrar adada gerçekleştireceğiz. Eğitimler, paneller, çalıştaylar ve soru-cevap etkinlikleriyle iklim krizi mücadelesinin kahramanlarını, iklim krizinin önemine ve aciliyetine inanan herkesle buluşturmak için festival adaya dönüyor. 2020 yılından beri gündeme aldığımız “Savunanları Savun” temasıyla, çevre haklarını savunurken git gide daha tehlikeli yollardan geçmekte olan iklim aktivistlerinin hikayelerine ses olmaya önem veriyoruz. 2021 yılında sloganımız “EvimizYanıyor” oldu. 2022 yılının sloganını da “Yeşil Barış ve Adalet” olarak düşündük.

 

2022 yılında dokuzuncusu düzenlenecek olan festivale hazırlanırken biz hem ekip olarak hem uluslararası katılımcılarımızın ve Türkiye’den gelen katılımcılarımızın BIFED’e şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz. Festivalin devamı için çabalarken, hem bilinirliğimizi artırarak hem de katılımcılarla daha fazla diyalog kurarak kendimizi geliştirmek ve herkes için daha anlamlı ve dayanışma temelli bir festival deneyimi yaratmak istiyoruz.

 

Bugüne dek BIFED Festival jürisi Tül Akbal, Yeşim Ustaoğlu, Mark Achbar, Maya Bogojevic, Mücella Yapıcı, Cüneyt Cebenoyan, Banu Güven, Liz Miller, Özcan Alper, Nejat Yavaşoğulları, Suzana Amado, Alberto Vendemmiati, Ayşegül Taşkent, Onur Ünlü, Natali Yeres,Heidi Grouner,Ümit Ünal, Seray Genç gibi önemli uluslararası karakterlerden oluştu.

 

Festivalimizin büyük ödülü Fethi Kayaalp ve ikincilik ödülü Madam Melpo adına veriliyor. Öğrenci ödülünü de bu yıl kaybettiğimiz Haşim Yunatçı adına vermeyi planlıyoruz. Youtube kanlımızda ekoloji ile ilgili bilim insanlarından öğrenci çalışmalarına kadar geniş bir skala tüm yıl izlenebilir.

 

Festivalimizi desteklemek isterseniz ki bunun için sizinle iletişim kurduk bize aşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz. Sıcak ve yakın ilginize çok teşekkür ediyoruz.

 

Petra Holzer                                             Şevval Dolanbay

Festival Yönetmeni                                   Festival Fonlama Uzmanı

petra@bifed.org                                       sevval@bifed.org

 

Web sayfamız: www.bifed.org

2020 rapor. https://www.bifed.org/en/2019-report/

2021 rapor: https://www.bifed.org/bifed-2021/

 

 

Youtube sayfamız: https://www.youtube.com/c/BIFED

 

BIFED 2019 tanıtım filmi: https://vimeo.com/370305766

Bifed 2020 tanıtım filmi: https://www.bifed.org/en/bifed-2021-en/

 

2020 Festivalimizin online ödül ve kapanış töreni: https://www.youtube.com/watch?v=Kb3glnEMfiU&t=1s

 

2021-2020 Festivalimizin online ödül ve kapanış töreni:

https://www.youtube.com/watch?v=Kb3glnEMfiU&list=PLI5v4kjPHfhw_r4QjeRcvJQ51cGXoSxgZ

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.243 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım