SosyalKafa

Emirhan Baran yazdı: “Devrim Yaratabilecek Bir Oyun Projesi: Everywhere”

Bu yazımda yakın zamanda tanıtılan oyun projelerinden bir tanesi olan Everywhere’den bahsetmek istiyorum. Everywhere, Build a Rocket Boy firması tarafından Unreal Engine 5 motoru ile geliştirilen tek oyunculu ve çok oyunculu modlara sahip bir oyun olarak tanımlanıyor. Bu yıl içerisinde çıkması planlanan oyunu ilginç kılan birçok yanı var. Everywhere içerisinde birden fazla türde oyunun, sosyalleşme alanlarının ve birçok daha özelliğin olacağını iddia ediyor. Düşünün ki bir oyun üzerinden gerçekten kaliteli ve iyi yapılmış birden fazla oyuna erişebiliyorsunuz. Örneğin bazen Call of Duty tarzında birinci şahıs nişancı oyunu, bazen GTA gibi açık dünya aksiyon-macera oyunu, bazen de Need for Speed gibi bir yarış oyunu oynayabiliyorsunuz. İsterseniz de insanlarla sosyalleştiğiniz, etkinlikler içerisine dahil olduğunuz yerlerde bulunabiliyorsunuz. Düşününce bu tarz bir oyun projesinin gerçekleştirilebilmesi zor görünüyor ancak Build a Rocket Boy firmasının kurucusu aslında oyun dünyasının çok önemli isimlerinden bir tanesi Leslie Benzies. Kendisini tanımıyorsanız kısaca bahsetmek isterim. Leslie Benzies bir video oyunu yapımcısı ve 15 yıl boyunca Grand Theft Auto ve Red Dead Redemption gibi çok başarılı oyunların arkasında bulunan Rockstar Games’in bünyesinde yer alıyordu. Onu önemli kılan etkenlerden birisi de bu oyunların yapımını üstlenmesiydi. Benzies dışında Rockstar Games’in diğer eski çalışanlarından olan Matthew Smith ve Colin Entwistle’da ayrıca oyunun geliştiricileri arasında yer alıyorlar. Dolayısıyla, Everywhere’in gerçekten beklenildiği gibi çıkması ihtimalini oyunun arkasındaki geliştirici isimler fazlasıyla güçlendirmekte.

Everywhere’in içerisinde olacak oyunlardan bir tanesi şimdiden duyuruldu ve kısa bir fragmanı dahi yayınlandı. Adı MindsEye olacak olan oyunun Grand Theft Auto’ya rakip olacağı söyleniyor fakat tabi ki bu çok kolay değil. Oyun aynı GTA gibi açık dünyaya sahip ve oynayan kişinin yaptığı tercihlere göre hikâye değişiklik gösterebiliyor. Oyunun fragmanından gördüğümüz sahnelere göre gerçekten iddialı bir oyun gelebilir. Aslında MindsEye’in açıklanmasından şunu çıkarabiliriz ki Everywhere bir oyun değil de oyunları içerisinde bulunduran bir platform.

Everywhere’in bir diğer ilgi çekici özelliklerinden bir tanesi de oyun modları veya oyun yapabilme özelliğinin olması. İstediğiniz şekilde Everywhere içerisinden kendi oyunlarınızı yaratabiliyorsunuz ve bununda gayet çeşitli özelliklere sahip olacağını iddia ediyorlar. Everywhere içerisinde diğer insanların yaratabileceği oyunları oynamak ve deneyim etmekte güzel olabilir.  Peki bu projeyle alakalı hiç endişe uyandıran veya tartışma konusu olan bir şey yok mu Aslında var. Oyunun NFT veya Blockchain tabanlı bir oyun olabileceği konuşulan konulardan birisiydi ancak şirket bu tartışmaya Reddit üzerinden bir yanıt verdi ve Everywhere’in NFT veya Blockchain tabanlı olmayacağından bahsetti. Bu açıklamanın oyuncuları sevindiren bir haber olduğunu söyleyebiliriz.

 

Son olarak Everywhere ile alakalı kendi düşüncelerimden biraz bahsetmek istiyorum. Bence Everywhere gerçekten iddia edildiği gibi çıkışını yaparsa oyun dünyasında bir devrim yaratabilir çünkü bir platform üzerinden birçok oyuna, sosyalleşme alanlarına ve oyun yaratabilme özelliklerine erişebilmek gerçekten inanılmaz olabilir. Aynı zamanda günümüzde bizim gibi (Türkiye) oyunların çok pahalılaştığı ülkelerde tek bir fiyat ödeyerek birçok oyuna sahip olmak çok avantajlı olacaktır. Bu nedenle Everywhere ülkemizdeki oyun severleri de birçok yönden heyecanlandırmakta. Şu an henüz çıkışını yapmadığı ve deneyimleyemediğimiz için proje biz oyunculara hayal gibi gelse de açıkçası arkasındaki isimlere baktığımızda ve teknolojinin daha da ilerlediğini varsayarsak bence bahsettiklerini gerçekleştirmeleri mümkün.  Umarım bu proje başarılı bir şekilde çıkışını yapar ve oyun dünyasını pozitif anlamda değiştirir.

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım