SosyalKafa

Osman Söğütlü yazdı: “Türk Dizilerindeki Kadınların Temsili Ve Yeri”   

Günümüzde ekranlarımızda olan birçok dizide kadınların toplum içerisindeki rolü ve kadınların sosyal hayat içerisindeki temsili konusunda  diziler birçok yönden çeşitli problemlere sahip. Bu problemler genel olarak dizilerdeki kadın karakterlerin Türk dizi dünyasında alışagelmiş sınar içerisinde yaratılması.Bu alışagelmiş karakter özellikleri aşağıdaki TÜSİAD Türk dizileri üzerine yapılan çalışmasından net bir şekilde görebiliyoruz.

Üsteki resme baktığımız zaman davranışlarda erkek karakterler ile kadın karakterler arasında uçurum görüyoruz. Agresiflik, ,rekabetçilik  ,kabalık ve hayalperestlik bu davranış özelliklerinin farkının uç noktalarını oluşturuyor. Bu davranış özellikleri doğru bir şekilde yorumlarsak Türk dizilerinin yapısını tanımış oluruz. Dizilerimizde agresiflik tarafı ağır basan erkek karakterler ve bu durumda dizilerdeki erkeklerin kadın karakterler üzerinde baskı kurmasına neden oluyor. Ayrıca bu baskının daha da derinleşmesi için kadın karakterlerde uysal bir şekilde yaratılıyor. Bu da hastalıklı bir yapboz yaratıyor. İkinci en önemli rekabetçilik ve hırs bu karakter özelliği de en temel fark yaratan unsurlardan. Türk dizilerinde genel kadın karakterler bir işte çalışmazlar ya da iş yerlerindeki önemli pozisyonlarda bulunmazlar. Önemli pozisyonlar genelde erkek karakterler tarafından doldurulmuştur. Bu durum aslında rekabet ve hırs farkını bizlere gayet açık bir şekilde gösteriyor. Kadınlar iş hayatından uzak, kariyer yapma,iş yerinde yükselme ve daha  fazla gelir kazanma davranışlarından dizilerde uzak tutulararak bu rekabetçi davranışlar tümüyle erkek karakterlere verilmiştir. Bu dizilerdeki kadınların bağımsız, kendi ayakları üzerinde ve kendi kendine yetme durumunu neredeyse ortadan kaldırıyor.

Üstte başka bir veri olarak dizilerindeki kadın ve erkeklerin iş hayatındaki konumlarını detaylı bir şekilde görüyoruz. Üst kısımda anlattığım rekabet farkının sonucunun iş hayatına yansımasını net bir şekilde görebiliyoruz. Bir üsteki resimdeki karakter özellikleri iş hayatındaki kadın erkek  dağılımınıda oldukça etkilemiştir. Sonuç olarak Türk dizilerindeki kadın ve erkek karakterler karakter özellikleri ve iş konumlandırılması açısından oldukça sorunlu. Kadın ve Erkeklerin dizi dünyalarında adil ve olması gerektiği gibi gösterilmiyor ve hatta çarpıtılıyor. Son olarak şu soruyu sormak istiyorum dizilerimiz toplumumuzdan etkileniyor yoksa dizilerimiz mi toplumuzu etkiliyor ?

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım