SosyalKafa

M.Osman Nuri Büyükhelvacıgil yazdı: “Apple Vision Pro: Görmenin Yeni Boyutunu Keşfedin”

Apple Vision Pro: Görmenin Yeni Boyutunu Keşfedin

1

Herkese merhaba, sizlere Apple’ın yeni dünyanın en gelişmiş kişiselleştirilmiş elektronik cihaz olarak yeni tanıttığı gözlüğü Vision Pro’yu anlatacağım. Apple Vision Pro, şu ana kadar geliştirilmiş olan en gelişmiş kişisel elektronik aygıt. Apple buna sadece bir gözlük demiyor. Çünkü bu gözlüğü aldığınızda bir iletişim cihazına, bir bilgisayara, yeni etkileşim ve interaktivite cihazına sahip oluyorsunuz. Her şey tek bir gözlük içerisinde size aktarılabiliyor. Yeni nesil bir eğlence cihazından da bahsediyoruz. Aynı zamanda bir televizyon, müzik sistemi, bilgisayar, her şey gibi düşünebilirsiniz.

2

Bu gözlük içerisinde Apple’ın geliştirdiği M2 ve R1 işlemci yer alıyor. Çift işlemci 12 kamera 5 sensörden aldığı verilerle çevrenizi hem sanal bir aleme çevirebiliyor hem de fiziksel dünyanıza sanal objeler ekleyerek bunlarla etkileşime geçmenizi, bilgi akışını sağlamanızı ve aynı zamanda da işlerinizi yürütmenize yardımcı oluyor. İsterseniz dev bir sinema perdesinde sinema izleyin. Bilgisayarınızın ekranı gibi kullanın. Bir klavye bağlayın gözlüğe, bir çok ekranda aynı anda çalışın. Mesela bu gözlüğün o kadar fazla devrimsel özelliği var ki en önemli özelliklerinden bir tanesi tasarım aslına bakarsanız çünkü Apple bu gözlüğü gözünüzden çıkartmadan gün boyunca taşımanızı istiyor. Ayrı bir batarya konumlandırılmış. Bu bataryayı gün içerisinde değiştirip ayrıca şarj edebiliyorsunuz batarya dışarı konumlandırılmış ki gözlük hafif olsun. Kafanızda saçınızı bozmadan başınızı ağrıtmadan uzun süre taşıyabilin. Arkadaki lastik kısmını değiştirebiliyorsunuz.

3

Aynı zamanda gözlükte gözünüze taktığınızda insanlar gözlerinizi görebilsinler doğal bir iletişim olsun diye de üstüne bir ekran konumlandırılmış gözlük şeffaf değil, üzerinde bir ekran var ve gözlerinizi simüle ederek karşı tarafa sanki bakıyor muşsunuz gibi görüntü elde edilmesini, bir şey izliyorsanız da şu an bir şey izliyor, sizi görmüyor diye orada ekranda renkler oluşmasını sağlıyor. Gözlük üzerinde gözlerinize denk gelen kısımda her biri mikro led panellerden oluşan ve toplamda baktığınızda 2 gözünüzle aynı anda etkileşim kurulduğunda 4K gerçek bir ekrana bakıyor muşsunuz gibi en küçük yazıları dahi keskin bir şekilde okuyabileceğiniz ekranlar konumlandırılmış durumda. Bu ekranlar sayesinde çevrenizde oluşturulan sanal objelerin piksellerini görmeden etkileşim kurabiliyor, bilgi akışı yakalayabiliyorsunuz, objeleri bir yere sabitlediğinizde obje orada durmaya devam ediyor. Arkanızı dönüp sonra tekrar objeye baktığınızda çakılı bir şekilde orada kalmayı bilgi akışını devam ettirmeyi sürdürdüğünü görüyorsunuz. Aynı zamanda bir başkası gözlük takıyorsa o objeyi de görebiliyor.

Bu gözlük için en önemli konulardan bir tanesi de iş hayatını etkileyecek gözlükle gösterilen Facetime özelliği, bu devrimsel yeniliklerin nasıl hayatımızın bir parçası olacağını gösteriyor. Çünkü Facetime yaparken karşı tarafı görüyorsunuz. Evet, ama sizin gözünüzde bir gözlük var. Karşı taraf sizi nasıl görecek? Gözlük yüzünüzü 3 boyutlu olarak tarıyor. Dijital bir avatarınızı oluşturuyor. Yapay zeka sayesinde sesinizi, mimiklerinizi taklit ederek dijital avatarınızın karşı tarafa görünmesini sağlıyor. Siz karşı tarafı görüyorsunuz, minikleriniz de sesinizde karşı tarafta sizin dijital avatarınızı görüyor ve konuşmayı sürdürüyorsunuz. Gerçekten de Apple şu ana kadar hiç düşünülmeyen bir çok şeyi düşünmüş. Hiç akıllı gözlüğünüzle, bir AR, VR. gözlüğünüzde hiç faceid ya da parmak izinizle kilit açmanız gerekti mi? Bir şifre kullandınız mı? Genelde bunlar konumlandırılmaz. Bu gözlüğün içerisinde Optic Id ismi verilen yeni bir sistem var. Kaskı gözünüze taktığınızda retinanıızdan sizi tanıyarak kilidi açıyor ve kişiselleştirilmiş deneyiminizi çalıştırmaya başlıyor. Gözlük sadece VR bir gözlük değil. Yani gözünüze taktığınızda etrafınız sanal bir aleme dönüşmüyor. Siz üzerindeki düğme sayesinde şeffaflığı ayarlayabiliyorsunuz sanal ile gerçek alem arasında gidip gelebiliyorsunuz, insanları tanıyor insanlar sanal objelerle etkileşime geçip sizle konuşmaya çalıştıklarında onlara öncelik vererek ekranda görünmelerini dahi sağlayabiliyor.

Oyunlar, iletişim şeklimiz, bilgisayar kullanma şeklimiz, ödeme sistemleri ve uzaktaki bir insanla görüşme şeklimiz tamamen değişecek bu gözlük sayesinde. Bir tek sorunumuz var ürün 1 yıl sonra satışa çıkacakmış ve 3.500 dolarlık bir fiyat bildirildi. 3.500 $ fiyat herkese hitap etmediğini gösteriyor. Amerika Birleşik devletleri’nde bile çok hızlı büyük bir yaygın kullanım sağlamayacaktır ama çok satacağı kesin yine. Ülkemizde de birçok insan sıraya girecektir yine. Bu teknolojinin şu anda en başındayız, ilk başta pahalı ürünle karşımıza çıktılar, ucuzlayacak, hayata yayıldıkça bu teknolojiler kullanım alanları arttıkça gerçekten heyecan verici şeylerle karşı karşıyayız. Hani metaverse metaverse diyorlardı ya unutun o geçmişte anlatılan her şeyi, yeni bir devrim başlıyor ve bunun ismi de Vision Pro, metaverse falan değil. Bununla beraber inanılmaz bir etkileşim deneyimi, iletişim deneyimi, bilgisayar kullanma deneyimi ile tanışacağız.

Teşekkürler

M.Osman Nuri Büyükhelvacıgil

Resimler kaynakça:

1) https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-06-06/apple-vision-pro-a-post-mac-iphone-and-ipad-future-with-new-visionos-and-apps

2) https://flipboard.com/@windowsstore/apple-263ac9guz/random-thought-psvr2-was-expensive-apple-s-vision-pro-is-here-to-hold-your-bee/a-vc2nl1_pRUWZ3NM2C9-iuA%3Aa%3A81248137-7686060d74%2Fpushsquare.com

3) https://www.latestly.com/socially/technology/apple-wwdc23-tim-cook-introduces-the-much-awaited-and-highly-speculated-apple-vision-pro-arvr-headset-as-a-spatial-computer-that-you-can-control-with-your-hands-gestures-and-voice-see-images-5180303.html

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım