SosyalKafa

Arkadaşımız Yılmaz Caner Özyayıkçı’ya Wikimedia Media Contributor of the Year Ödülü

İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 2024 mezunu Yılmaz Caner Özyayıkçı, Wikimedia Vakfı’nın Yılın Wikimedia Gönüllüsü Ödülleri’nde Yılın Medya Katkıvereni Ödülü’ne değer bulundu. Caner, ödülünü 7 Ağustos 2024’te Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales’ın elinden alacak (aldı).

Wikimedia Vakfı, dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden Vikipedi’nin ve Vikiveri, VikiSöz, VikiKaynak gibi kardeş projelerinin altyapısını sağlayan, ABD merkezli, kâr amacı gütmeyen  bir kuruluş. Wikimedia projelerinde tüm içerik, yüz binlerce gönüllüden oluşan ve “Wikimedia Hareketi” adlı küresel topluluğun emeği ile geliştiriliyor. Kod yazmaktan yazım hatalarını düzeltmeye, dosya kategorilendirmeken, görseller üretmeye kadar sayısız iş, gönülüler tarafından gerçekleştriliyor. Sırf İngilizce Vikipedi’ye 2023’te 800binden fazla kişi katkı verdi.

 

Küresel Wikimedia Hareketi içinde, sıradışı katkıları ile öne çıkan bazı gönüllüler, 2011’den beri her yıl Jimmy Wales tarafından “Wikimedian of the year” unvanı ile onurlandırılıyor. 2021’den beri bu ödül, “Medya katkısı”, “Teknoloji katkısı”, “Yeni-gelen” ve “Şeref Ödülü” olmak üzere dört kategoride veriliyor. Yılmaz Caner Özyayıkçı, Türkiye’den bu ödüle değer görülen ilk kişi.

 

Caner, 2014 ‘ten beri Wikimedia projelerine katkı veriyor. İçerik üreterek başladığı katkılara, Wikimedia Hareketi içindeki etkinliklere katılarak, organizasyonlarında yer alarak devam etti. Eğitim gördüğü Görsel İletişim Tasarımı alanındaki becerilerini Wikimedia Hareketi içindeki toplulukların ihtiyaçları için kullandı. Caner, Türkiye’de Wikimedia projeleri hakkında eğitimler, atölye çalışmaları, yarışmalar gibi etkinlikler düzenleyen Wikimedia Topluluğu Türkiye’nin en aktif üyelerinden birisi. Geçen sene topluluğun etkinlikleri ile ilgili afişleri, sosyal medya görsellerini o hazırladı; ancak bunlarla yetinmedi, kendisinden destek isteyen dünyanın değişik yerlerinden gönüllülerin taleplerini de geri çevirmedi. Örneğin Vikipedi’deki kadın görünürlüğü, cinsiyet eşitliği alanında çalışan küresel bir kadın topluluğunun Hindistan’da düzenlediği WikiWomen Kampı’nın görsel materyallerini hazırladı. Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki Wikimedia Ağı’nın Gençlik grubuna katıldı ve yeni kurulan bu grubun hem etkinliklerini düzenlemede, hem görsel malzemesinin üretilmesinde çalıştı; İstanbul’da düzenlenen ve 10 ülkeden katılımcıların ağırlandığı Türk Dilleri Wikimedia Konferansı’nın düzenleme kurulunda görev aldı. 

 

Caner’in Wikimedia tutkusu onu son iki yılda farklı ülkelere sürükledi: Wikimedia Vakfı ve topluluklarının düzenlediği çeşitli toplantılara katılmak için Berlin’e, Singapur’a, Tiflis’e, Prag’a gitti. Katıldığı konferanslarda farklı ülkelerden gönüllülerle arkadaşlıklar kurdu ve Japonya, Malezya, Kazakistan’dan arkadaşları ile dostluk projeleri geliştrdi. Düzenlenen ortak eş zamanlı vikimaraton etkinliklerinde Türkiye’deki gönüllüler farklı kültürler hakkında Türkçe Vikipedi’ye bilgiler eklerken, diğer dil sürümlerinde de Türkiye hakkında içerikler  zenginleştirildi.  

 

Caner, çalışmalarına okuldaki arkadaşlarını da dahil etmek için İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Viki Öğrenci Kulübü adlı bir öğrenci kulübünün kurucusu oldu. Topluluk, Türkiye’deki 4 Viki Öğrenci Kulübünden birisi. Japonya-Türkiye Dostluk Vikimaratonu, Türkçe Vikipedi’nin 20. yaş kutlaması gibi etkinlikler İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşti ve Vikipedi’yi öğretmeye yönelik Vikipedi 101, Vikipedi 201 video serileri üniversienin stüdyolarında çekildi.   

 

 

  • Wikimedia Topluluğu Türkiye
    • Instagram: @wikimediaturkey
    • Faceboook: @wikimediaturkey
    • Twitter: @wikimediaturkey

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.243 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım