SosyalKafa

İklim krizi ve insan hakları serisi için başvurular bekleniyor

Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Eğitim (İHE) Programı, iklim adaletinin haklar, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği odağında derinlemesine inceleneceği bir webinar serisi başlatıyor.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf ülkelerin bir araya gelerek, devletlerin iklim politikalarını müzakere ettiği, yeni hedefler belirlediği ve ilerlemeyi değerlendirdiği Taraflar Konferansı (COP), bu yıl 9-20 Kasım arasında Antalya’da yapılacak. Küresel ölçekte iklim krizine verilen yanıtların yetersizliğinin giderek daha görünür hale geldiği bir dönemde, bu zirve hem önemli bir sınav hem de kritik bir fırsat sunuyor. 

Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Eğitim (İHE) Programı da bu kapsamda iklim adaletinin haklar, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği odağında derinlemesine inceleneceği bir webinar serisi başlatıyor. 7 ve 14 Nisan tarihlerinde düzenlenecek iki oturumdan oluşan seride, çevre ve iklim hukuku dersleri veren avukat Özlem Altıparmak’ın kolaylaştırıcılığında iklim krizinin yarattığı eşitsizlikler deşifre edilirken, feminist ekoloji ve iklim adaleti kavramlarıyla alternatif çözüm yolları tartışılacak. 

Webinarla ilgili açıklamalarda bulunan avukat Özlem Altıparmak, “Kuraklık, seller, orman yangınları, aşırı sıcaklıklar ve ekolojik yıkım herkesi aynı ölçüde etkilemiyor; zaten kırılgan durumda olan gruplar bu etkileri çok daha ağır yaşıyor. Bu nedenle iklim krizine hak temelli bakmak, kimin nasıl etkilendiğini, yükün kimlerin sırtına yıkıldığını ve karar alma süreçlerine kimlerin dahil edilmediğini görünür kılar. Aslında bu bağlantıyı hem dünyada hem Türkiye’de görece geç kavradık. Ama son yıllarda bu alanda önemli bir normatif gelişme yaşandı” dedi ve ekledi:

“Bu webinar serisi sonunda da katılımcılar, iklim krizinin haklar üzerindeki etkisini daha net görebilecek. Temel kavramları güncel örneklerle birlikte öğrenecek. Türkiye’deki iklim ve çevre mücadelelerini hak temelli bir bakışla değerlendirmek için güçlü bir çerçeve edinecekler” diye konuştu.”

İklim adaleti savunucularıyla dayanışma

Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Eğitim Programı Yöneticisi Hilal Döner ise, programla ilgili şunları söyledi:

“İklim adaletinin sağlanması, küresel olarak Uluslararası Af Örgütü’nün kritik önceliklerinden. Türkiye Şubesi İHE Programı çalışmaları bağlamında da öncelikli alanımız olan birçok temanın iklim adaletiyle kesiştiğini görüyoruz. Bu Webinar’ın öncelikli amacı, iklim krizinin insan hakları ve hak ihlalleriyle ilişkisine dair genel çerçeve sunmak ve iklim değişikliği, iklim krizi, iklim adaleti gibi kavramlara daha yakından bakarak, kavramsal netleşme ve ortaklaşma sağlayabilmek. İkinci olarak da iklim krizinin toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, yaşam ve sağlık hakkı gibi alanlarla nasıl temas ettiğini, kesiştiğini daha anlaşılır hale getirmeyi amaçlıyoruz.”

COP 31 öncesinde konunun farklı programlarla ele alınmasının kıymetli olduğunu ifade eden Döner,  “Adil bir iklim dönüşümünü hayata geçirmek insan haklarıyla uyumlu, sürdürülebilir çevre ve enerji politikalarının benimsenmesini sağlamak ve yükümlülük sahiplerinden bu hakları talep edebilmenin bir yolu da, konuya dair bilgi sahibi olmaktan geçiyor. Ayrıca bu programların Türkiye’de iklim adaleti savunucularının farklı hak ihlallerine maruz bırakılmasını önlemek ve dayanışma alanı oluşturmak adına kritik olduğuna inanıyoruz. Program, planladığımız iklim adaleti odaklı etkinlik serilerine giriş niteliğinde ve özellikle genç iklim aktivistlerini konuk etmeyi planladığımız diğer etkinlikler için de bizlere bir kapı aralıyor.” ifadelerini kullandı.

Webinar’ın İklim Değişikliğine İnsan Hakları Temelli Bakış başlıklı ilk oturumu 7 Nisan Salı, İklim Adaleti ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adlı ikinci oturumu ise 14 Nisan Salı 19.30-21.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. 

Çevrimiçi webinarlara buradan başvurabilirsiniz.

Gökhan Korkmaz