SosyalKafa

“Sandığı terk etme” hashtagleri yerini “Benim için oy kullanır mısın?” mesajlarına bırakıyor

Teknolojik gelişmelerden payını en çok alan sahalardan biri de siyasal iletişim… Gün geçmiyor ki yeni bir yöntem ya da yeni bir araç oy avcılığında kullanılmasın.

Son dönem seçim kampanyalarına damgasını vuran teknolojik gelişme, oy kullanma çağrısı ve oy talebinde bulunan otomatik mesajlardı. Bu mesajlar önceleri şaşırttı, sonraları ise sıradan kullanıcıları bunalttı. Sonuç olarak, robot sesi ile aranmak ve robot mesajları artık gerçekten sıktı. Çünkü teknoloji ile insanları yalnızca bir kez şaşırtabiliyoruz. Ama mesajımız yakınlık, içtenlik ve sıcaklık içermiyorsa hedef kitleyi kendimize bağlamamız mümkün değil.

İşte tam da böyle bir bıkkınlık döneminde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ara seçimlerde birebir iletişimin geri döndüğü yeni bir iletişim sürecine tanık oluyoruz: kişiler arası mesajlaşma (Peer to peer text / P2P texting )… Yani gerçek insanların size telefon mesajı göndererek, sizi seçimde oy kullanmaya ya da bulunduğunuz bölgenin seçim sonuçlarını paylaşmaya davet etmesi. Kısacası sizinle seçime yönelik gerçek zamanlı sohbet etmesi.

 

Görsel: Amerika Birleşik Devletleri’nde seçimlerde kullanılan kişiler arası mesajlaşma örnekleri

Kişiden kişiye mesajlaşma aslında eski bir teknolojinin yeniden görücüye çıkması… Bir nevi yeni şişede eski şarap! Zira, ilk modern SMS metninin 1992’de gönderildiğini biliyoruz. 2008’de ise Barack Obama’nın başkanlık kampanyasında Joe Biden’ın adaylığını duyurmak için ilk kez toplu metin mesajları kullanıldı.

İşte bu eski teknolojinin biraz içtenlik, biraz insani ilişki ile süslenerek yeniden önümüze sürüldüğü bu yöntemin, kapı kapı gezmekten daha etkili olduğu iddia ediliyor. Kampanya özellikle akıllı telefon kullanımın yaygın olmadığı kırsal kesim ile telefon bağımlısı gençleri hedefliyor. Elbette bununla da sınırlı değil. Bir seçim gönüllüsü bu yeni yöntemi şöyle özetliyor:

“Mesaj göndermeyi evde Netflix’i kanepeden izlerken yapabilirsin, ve bir saatte 2.500 mesaj gönderebilirsin.”

Sosyal medyanın samimi gözüken doğasının botlarla kirlendiği bir dönemde, insani ilişki ve yakınlık hissine dayanan bu yeni seçim stratejisinin tüm kültürlerde aynı derecede ve olumlu etki yaratacağını söylemek ise güç. İstemediğiniz halde tanımadığınız gerçek bir kişiden gelen sohbet teklifine ne ölçüde içten yanıtlar vereceğiniz de soru işareti. Ancak Amerika Birleşik Devletleri özelinde kişiler arası telefonla mesajlaşma seçmenlerle sohbete başlamak, fon toplamak ve destekçileri harekete geçirmek için etkili olmaya başlamış durumda. Ucuz ve etkili olan bu yöntemin hukuki durumu ise tartışmalı.

KAYNAKLAR:

https://youtu.be/Q9qxBzs4AsM

https://www.npr.org/2018/11/22/669591667/from-get-out-to-vote-to-text-out-to-vote-the-rise-of-peer-to-peer-texting

https://www.nytimes.com/2018/08/01/technology/campaign-text-messages.html

https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/sofas-ipads-campaign-workers-use-text-messages-reach-midterm-voters-n915786

 

Bilge Narin

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım