SosyalKafa

Yaren Kirman çevirdi: “Amazon’un Alexa’sının Gizli Kökenleri”

Amazon’un Alexa’sının Gizli Kökenleri

 

Jeff Bezos, 2011 yılında bir konuşma cihazı hayal etti. Ancak sanal asistanı akıllı hale getirmek, herkesin hayal edebileceğinden çok daha zor oldu.

 

Fotoğraf: Sam Whitney; Getty Resimleri

Bu hikaye, Brad Stone’un Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire adlı kitabından uyarlanmıştır.

 

Jeff Bezos, Amazon Echo olacak cihazı ilk olarak 2011’in başlarında bir konferans odasının beyaz tahtasında tasarladı. Cihazın 20 dolara mal olmasını ve tamamen sesle kontrol edilmesini istedi. Beyinleri bulutta yaşayacak, şirketin Web Hizmetleri tekliflerinden yararlanacak ve Amazon’un sahiplerinin donanımlarını yükseltmesine gerek kalmadan sürekli olarak iyileştirmesine izin verecekti.

 

Bezos’un eski İskenderiye kütüphanesinden sonra adlandıracağı yapay akıllı sanal asistan olan Alexa’lı bir cihazın ilk tasviri olarak hoparlörünü, mikrofonunu ve sessiz düğmesini gösterdi. Komutları kutudan çıkar çıkmaz anlayamazdı. Bu nedenle taslak, cihazı kablosuz bir ağa yapılandırma işlemini daha fazla düşünmeyi gerektiren bir zorluk olarak tanımladı.

 

O sırada Bezos’un teknik danışmanı veya “TA” olan Greg Hart, toplantıdaki diğer kişiydi ve yakından dinliyordu. Bezos, Hart’ın bu tuhaf bir sesli bilgisayar kavramını gerçek bir ürüne dönüştürecek gruba liderlik etmesini istediğini söyledi. Hart, telefonuyla çizimin bir fotoğrafını çekti.

 

“Jeff, donanım konusunda hiç deneyimim yok ve yönettiğim en büyük yazılım ekibi sadece yaklaşık 40 kişiden oluşuyor.” dediğini hatırlıyor.

 

Bezos, “İyi yapacaksın.” diye yanıtladı.

 

Hart, güven oylaması için ona teşekkür etti ve “Tamam, yol boyunca çuvalladığımızda bunu hatırla.” dedi.

 

Jeff Bezos, ilk olarak 2011 yılında bir beyaz tahta üzerine bir Alexa cihazı çizdi.

 

Sonraki üç yıl boyunca Bezos, projeye yakından dahil olmaya devam etti. İlk Echo piyasaya sürülmeden önce yüz milyonlarca dolarlık yatırıma izin verdi, detaylı ürün kararları verdi ve ekiple her gün olduğu gibi sık sık bir araya geldi. Alman üstünlüğünü kullanan çalışanlar ondan über ürün müdürü olarak bahsetti.

 

Ancak Bezos’un ofisinin hemen karşısındaki caddede, Kindle üzerinde çalışan ekibi barındıran bir binada çaba harcayan Hart’tı. Önümüzdeki birkaç ay içinde Hart, şirket içinden ve dışından küçük bir grup tuttu. Patronu gibi o da gizliliğe takıntılıydı. Müstakbel işe alımlara “Görevime katıl” konulu belirsiz e-postalar gönderdi ve “Körler için bir Kindle nasıl tasarlarsınız?” gibi röportaj soruları sordu. Adayların hangi ürün üzerinde çalışacağını belirtmeyi reddetti. Görüşülen bir kişi, Amazon’un yaygın olarak konuşulan akıllı telefonu olduğunu tahmin ettiğini hatırlıyordu ve Hart’ın şöyle yanıtladığını söylüyor: “Telefon yapan başka bir ekip var ama bu çok daha ilginç.”

 

İlk Alexa ekibi telaşlı bir aciliyet duygusuyla çalıştı. Gerçekçi olmayan bir şekilde Bezos, cihazı 6 ila 12 ay içinde piyasaya sürmek istedi. Acele etmek için iyi bir nedeni olurdu. 4 Ekim 2011’de Alexa ekibi bir araya gelirken Apple, iPhone 4S’de Siri sanal asistanını tanıttı. Ertesi gün kanserden ölen kurucu ortak Steve Jobs’un son tutku projesiydi. Hart ve ekibi, yeniden dirilen bir Apple’ın sesle etkinleştirilen bir kişisel asistan üzerinde çalıştığı haberiyle doğrulanmış hissettiler ancak Siri’nin piyasaya ilk çıkan olması ve başlangıçta bazı olumsuz eleştiriler alması nedeniyle cesaretleri kırıldı.

 

Amazon ekibi, akıllı telefonlardan bağımsız olacağı için ürünlerinin benzersiz olduğundan emin olmaya çalıştı. Ayrıca teknik olarak çok daha karmaşık bir başarı elde etmeye çalışıyorlardı. Siri’nin kullanıcıları komutları doğrudan mikrofonlara iletti. Amazon, uzak alan konuşma tanıma adı verilen nispeten olgunlaşmamış bir teknolojiyi kullanarak gürültülü bir odada konuşulan dili anlayabilen bir hizmet oluşturmaya çalışıyordu.

Geliştirmeyi hızlandırmak için Hart ve ekibi, satın alacak yeni şirketler aramaya başladı. Apple’ın Siri için lisans verdiği (ve yakın zamanda Microsoft tarafından satın alınan) Boston merkezli konuşma devi Nuance, yıllar içinde en iyi Amerikan konuşma şirketlerini silip süpürerek büyüdüğünden dolayı bu önemsiz bir zorluktu. Alexa yöneticileri, olası hedeflerden Kindle dijital kitap kataloğunu sesli olarak etkinleştirmelerini istediler ardından yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyerek, kalan girişimlerden hangisinin umut verici olduğunu öğrenmeye çalıştılar. Arama, önümüzdeki iki yıl içinde Polonyalı başlangıç ​​Ivona’da dahil olmak üzere çok sayıda hızlı satın alma işlemine yol açtı.

 

Ivona, 2001 yılında Gdańsk Teknoloji Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi öğrencisi olan Lukasz Osowski tarafından kuruldu. Osowski, sözde metinden konuşmaya veya TTS’nin dijital metinleri yüksek sesle doğal bir sesle okuyabileceği ve Polonya’da görme engellilere yardımcı olabileceği fikrine sahipti. Daha genç bir sınıf arkadaşı olan Michal Kaszczuk ile bir aktörün sesinin kayıtlarını aldı ve difon adı verilen kelime parçalarını seçti ve daha sonra, oyuncunun asla söylememiş olabileceği, kulağa doğal gelen kelimeleri ve cümleleri yaklaşık olarak tahmin etmek için bunları farklı kombinasyonlarda birleştirdi.

 

Ivona’nın kurucuları, Jacek Labijak adlı popüler bir Polonyalı aktöre, bir ses veri tabanı oluşturmak için saatlerce konuşma kaydetmesi için ödeme yaptıklarında, teknolojilerinin ne kadar güçlü olabileceğini erkenden gördüler. Sonuçta ortaya çıkan ve Spiker adını verdikleri ürün, kısa sürede Polonya’da en çok satan bilgisayar sesi oldu. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, metrolarda, asansörlerde ve otomatik arama kampanyalarında yaygın olarak kullanıldı. Labijak daha sonra kendini her yerde duymaya başladı ve düzenli olarak kendi sesiyle, örneğin yaklaşan bir seçimde bir adaya oy vermeye çağıran telefonlar aldı. Pranksters, yazılımı uygunsuz şeyler söylemesini sağlamak için manipüle etti ve klipleri çocuklarının keşfettiği yerde çevrimiçi yayınladı. Ivona’nın kurucuları, aktörün sesini öfkeyle yazılımdan geri çekmeye çalıştıktan sonra sözleşmesini yeniden müzakere etmek zorunda kaldı. (Bugün “Jacek”, AWS’nin Amazon Polly bilgisayar ses hizmeti tarafından sunulan Polonya seslerinden biri olmaya devam ediyor.)

 

2006’da Ivona, Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından düzenlenen, en doğal bilgisayar sesi yarışması olan yıllık Blizzard Challenge yarışmasına katılmaya ve art arda kazanmaya başladı. 2012 yılına kadar, Ivona 20 dile daha genişledi ve 40’tan fazla ses sundu. Projedeki ilk mühendislik yöneticisi olan Hart ve Al Lindsay, satın alma hedeflerini araştırmak için Avrupa’da yaptıkları bir gezide onları Gdańsk’ta ziyaret ettiler. Lindsay “Ofislerine girdiğimiz andan itibaren, bunun bir kültür uyumu olduğunu anladık.” diyor. Ivona’nın araştırmacıların genellikle yüksek fikirli uğraşlarla dikkatlerinin dağıldığı ve gerçek ürünleri nakletmekte zorlandıkları bir alandaki ilerlemesine işaret ediyor. “Çılgınlıkları, saf akademinin dışına bakmalarına ve bilim tarafından kör edilmemelerine izin verdi.”

 

Yaklaşık 30 milyon dolarlık satın alma 2012’de tamamlandı, ancak bir yıl boyunca gizli tutuldu. Ivona ekibi ve Amazon’un yeni Gdańsk Ar-Ge merkezi için işe alacağı artan sayıda konuşma mühendisi, Alexa’nın sesini oluşturmaktan sorumluydu. Program, Bezos’un kendisi tarafından mikro düzeyde yönetildi ve CEO’nun olağan merak ve kaprislerine neden oldu.

 

İlk başta Bezos, cihazdan her biri müzik dinlemek veya uçak rezervasyonu yapmak gibi farklı bir hedef veya görevle ilişkili düzinelerce farklı sesin çıkmasını istediğini söyledi. Bunun pratik olmadığı anlaşıldığında ekip, güvenilirlik, empati ve sıcaklık gibi tek bir kişilikte istedikleri özelliklerin listesini inceledi ve bu özelliklerin daha çok kadın sesiyle ilişkilendirildiğini belirledi.

 

Bu sesi geliştirmek ve bölgesel bir aksan izine sahip olmadığından emin olmak için Polonya’daki ekip, Susan Bennett adlı bir seslendirme sanatçısının kayıtlarının Apple’ın temsilcisi Siri’ye dönüştürülmesine yardımcı olan aynı ekip olan Atlanta bölgesinde yerleşik bir seslendirme stüdyosu olan GM Voices ile çalıştı. GM Voices, müşterileri için sentetik kişilikler yaratmak için seslendirme sanatçılarına kitapların tamamından rastgele makalelere kadar yüzlerce saat okumaları için aylarca sürebilecek bir zihin uyuşturma süreci sağlıyor.

 

Alexa için doğru ses seçiminin kritik olduğuna inanan Hart ve meslektaşları, GM Voices’ın proje için ürettiği çeşitli adayların kayıtlarını incelemek için aylar harcadılar ve en çok tercih edilenleri Bezos’a sundular. Amazon ekibi en iyilerini sıraladı, ek örnekler istedi ve sonunda bir seçim yaptı. Bezos imzayı attı. Karakteristik olarak gizli olan Amazon, Alexa’nın arkasındaki ses sanatçısının adını asla açıklamadı. Kimliğini, profesyonel seslendirme topluluğunu inceledikten sonra şu öğrenildi: Boulder, Colorado’da yaşayan seslendirme sanatçısı ve şarkıcı Nina Rolle. Profesyonel web sitesi, Mott’s Apple Juice ve Volkswagen Passat gibi ürünler için eski radyo reklamlarına bağlantılar içeriyor ve Alexa’nın sesinin sıcak tınısı açıkça görülüyor. Rolle, Şubat 2021’de telefonla ulaşıldığında konuşmaya izin verilmediği söylendi. Amazon’dan aynı şekilde onunla konuşma isteğini reddettiler.

 

Alexa’nın artık bir sesi vardı, ancak kısa süre sonra yeni bir beyne ihtiyacı olduğu anlaşıldı. 2013’ün başlarında Amazon, orijinal Echo’nun bir prototipini, gizlilik anlaşmaları imzalamaları ve ürünle ilgili deneyimleri hakkında anketler doldurmaları istenen yüzlerce çalışanın evlerine taşımaya başladı.

 

“Hepimiz bunun projenin sonu olabileceğini düşündük ya da en azından Amazon’daki birkaçımızın sonu.”

Amazon Mühendis

 

Deneysel cihazlar, tüm hesaplara göre, yavaş ve sessizdi. Belki de en üzücü inceleme Bezos’un kendisinden geldi. CEO, görünüşe göre Seattle’daki evinde bir birimi test ediyordu ve anlama eksikliği nedeniyle bir hayal kırıklığı içinde, Alexa’ya “Kendini kafandan vur” dedi. Test cihazıyla etkileşimleri incelerken yorumu duyan mühendislerden biri, “Hepimiz projenin sonu, en azından Amazon’daki birkaçımızın sonu olabileceğini düşündük” dedi.

Takip eden aylarda, Amazon’un ürününü daha akıllı hale getirmek için devam eden çabaları düello yapan AI dogmaları arasındaki bir savaşa karışacak ve şimdiye kadarki en büyük zorluğuna yol açacaktı.

 

İngiltere, Cambridge’de Evi adında bir yapay zeka şirketinin satın alınması sayesinde Alexa, phatic konuşma adı verilen kültürel olarak yaygın çene çalmaktan zaten yetkindi. Bir kullanıcı cihaza “Alexa, günaydın, nasılsın?” dese. Alexa doğru bağlantıyı kurabilir ve yanıt verebilir. Ayrıca güneş sistemindeki gezegenleri adlandırma istekleri gibi olgusal sorguları da işleyebilir. Bilgi grafikleri adı verilen bir programlama tekniğinin sonucu olan bu nitelikler, Alexa’nın akıllı olduğu izlenimini verdi. Ama öyle miydi? Derin öğrenme adı verilen başka bir doğal dil anlama yönteminin savunucuları, Evi’nin yönteminin, Bezos’un kullanıcılarla konuşabilen ve herhangi bir soruyu yanıtlayabilen çok yönlü bir asistan hayalini tatmin edecek türden özgün zekayı Alexa’ya veremeyecek kadar alaylı olduğuna inanıyordu. Örneğin, bir kullanıcı “Sting’den müzik çal” derse, bilgi grafiğine dayalı bir sistemin sanatçıya “Güle güle” demeye çalıştığını düşünmesinden ve kafasının karışmasından korktular.

 

Derin öğrenme yönteminde, makinelere insanların nasıl sohbet ettiği ve hangi yanıtların tatmin edici olduğu hakkında büyük miktarda veri beslendi ve ardından en iyi yanıtları sunmak için kendilerini eğitmek üzere programlandılar. Başka bir deyişle, Alexa ne kadar çok kullanılırsa o kadar akıllı hale gelirdi.

 

Bu yaklaşımın baş savunucusu Rohit Prasad adlı Hindistan doğumlu bir mühendisti. Prasad ve meslektaşları, AI geliştiren tüm şirketlerin karşılaştığı paradoksu çözmek zorunda kaldılar: Aptalca bir sistem başlatırlarsa, müşteriler bunu kullanmayacak ve bu nedenle hizmeti iyileştirmek için yeterli veri üretmeyecektir. Ancak şirketler, sistemi daha akıllı hale getirmek için eğitmek için bu verilere ihtiyaç duyuyor. Google ve Apple, paradoksu kısmen Nuance’tan teknolojiyi lisanslayarak, sonuçlarını kendi konuşma modellerini eğitmek için kullanarak ve ardından şirketle bağlarını keserek çözdü. Google, yıllarca ücretsiz bir rehber yardım hattı olan 800-Goog-411’den konuşma verilerini de topladı. Amazon’un benim yapabileceği böyle bir hizmeti yoktu ve Hart, dış teknolojiyi lisanslamaya karşıydı. Uzun vadede şirketin esnekliğini sınırlayacağını düşündü. Ancak çalışanların evlerinde yapılan beta testlerinden elde edilen yetersiz eğitim verileri, genellikle sabahları ve akşamları ofiste değilken gürültülü bir odanın karşısından söylenen birkaç yüz beyaz yakalı çalışanın konuşmasına ulaştı. Veriler berbattı ve yeterli değildi.

Rohit Prasad, Amazon’da Alexa Yapay Zeka’nın baş bilim adamıdır.

Fotoğraf: Joe Buglewicz/Bloomberg/Getty Resimleri

 

Bu arada Bezos sabırsızlandı. “Bu ürünün iyi olduğunu nasıl bileceğiz?” diye sormaya devam etti. Hart, Prasad ve ekibi, veri toplama ilerledikçe Alexa’nın nasıl gelişeceğini öngören grafikler oluşturdu. Matematik, Alexa’nın doğruluğunda art arda her yüzde 3’lük artış elde etmek için veri toplama çabalarının ölçeğini kabaca iki katına çıkarmaları gerektiğini önerdi.

 

O bahar, Prasad’ın şirkete katılmasından sadece birkaç hafta sonra ekip, Bezos’a bu gerçekleri ortaya koyan altı sayfalık bir anlatı getirdi ve konuşma bilimi ekibinin boyutunu ikiye katlamayı ve planlı bir lansmanı yazdan itibaren ertelemeyi önerdiler. Toplantı iyi geçmedi. Orada bulunan birine göre, Bezos gecikmeyi okuduktan sonra “Bu konuda yanlış yoldasın.” dedi. “Önce bana büyülü bir ürünün ne olacağını söyle, sonra bana oraya nasıl ulaşacağımı söyle.”

 

Bezos ayağa kalktı ve “Bu ürünü yapmak konusunda ciddi değilsiniz” dedi ve toplantıyı aniden sonlandırdı.

 

Bezos’un o zamanki teknik danışmanı Dilip Kumar, daha sonra şirketin yeterli veriye sahip olup olmadığını sordu. Toplantıyı Cambridge’den arayan Prasad, binlerce saat daha karmaşık, uzak alan sesli komutlarına ihtiyaç duyacaklarını söyledi. Odada bulunan bir yöneticiye göre, Bezos konuşma bilimcilerinin sayısını artırma talebini hesaba kattı ve hesaplamayı birkaç saniye içinde kafasından yaptı. “Şunu açıklığa kavuşturayım. Bu ürünü başarılı kılmak için büyük talebiniz için 40 yıl yerine sadece 20 yılımızı alacağını mı söylüyorsunuz?”

Prasad onun etrafında dans etmeye çalıştı. “Jeff, biz bu konuda böyle düşünmüyoruz.”

 

“Bana matematiğimin yanlış olduğu yeri göster!” Odada bulunan bir kişiye göre Bezos, şunları söyledi: Hart araya girdi. “Bekle Jeff, seni duyduk, anladık.” Prasad ve diğer Amazon yöneticileri, Alexa’nın geliştirilmesi sırasında bu toplantıyı ve Bezos ile olan diğer zorlu etkileşimleri farklı şekilde hatırlayacaktır. Ama orada bulunan bir kişiye göre CEO ayağa kalktı ve “Bu ürünü yapmak konusunda ciddi değilsiniz.” dedi ve toplantıyı aniden sonlandırdı.

 

Jeff Bezos onları terk ettikten sonra, prototip üzerinde çalışan Alexa yöneticileri, yaralı gururlarıyla yakındaki bir konferans odasına çekildiler ve veri paradoksuna yönelik çözümlerini yeniden gözden geçirdiler. Patronları haklıydı. Amazon çalışanlarıyla yapılan dahili testler ve eğitim çok sınırlıydı. Alexa beta’yı bir şekilde dış dünyadan bir sır olarak saklarken büyük ölçüde genişletmeleri gerekecekti.

 

Ortaya çıkan program, Alexa programını steroidlere bağlayacak ve daha sonra konuşma uzmanlarının canını sıkan bir soruyu yanıtlayacaktı: Amazon, konuşma özellikli bir sanal asistan oluşturma yarışında Google ve Apple’ın önüne geçmek için nasıl birdenbire ortaya çıktı?

 

Amazon, dahili olarak AMPED olarak adlandırılan planını uygulamak için Appen adlı Avustralyalı bir veri toplama firması ile sözleşme yaptı ve kılık değiştirerek Alexa ile yola çıktı. Appen, Boston’dan başlayarak evler ve apartmanlar kiraladı ve ardından Amazon, birkaç odayı her türlü ayaklı mikrofonlar, Xbox oyun konsolları, televizyonlar ve tabletler gibi “yem” cihazla doldurdu. Ayrıca odaların etrafına farklı yüksekliklerde yerleştirilmiş, her biri onları görüşten saklayan ancak sesin geçmesine izin veren akustik bir kumaşla kaplanmış 20 kadar Alexa cihazı vardı. Appen daha sonra bir geçici ajansla sözleşme yaptı ve haftada altı gün, günde sekiz saat mülkler arasında filtrelenen bir sözleşmeli işçi akışı, bir iPad’den hazır satırlar ve “En sevdiğiniz şarkıyı çalmayı isteyin.” ve “Bir asistanın yapmasını istediğiniz her şeyi sorun.” gibi açık uçlu komutlar içeren senaryolar okudu.

 

 

Yapay Zeka için Kablolu Kılavuz

 

Süper akıllı algoritmalar tüm işleri üstlenmeyecek, ancak tıbbi teşhisten reklam sunmaya kadar her şeyi yaparak her zamankinden daha hızlı öğreniyorlar. – Tom Simontie

 

Hoparlörler kapatılmıştı, bu yüzden Alexa bir ses çıkarmadı, ancak her cihazdaki yedi mikrofon her şeyi yakaladı ve sesi Amazon sunucularına aktardı. Sonra başka bir işçi ordusu kayıtları manuel olarak gözden geçirdi ve bir makineyi durdurabilecek sorguları bir film oynatma talebi olarak sınıflandırarak, Alexa’nın bir dahaki sefere bilmesi için not dökümlerini açıkladı. Boston testi umut vaat etti, bu nedenle Amazon programı genişleterek, binlerce daha fazla ücretli konuşmacının seslerini ve konuşma kalıplarını yakalamak için önümüzdeki altı ay boyunca Seattle’da ve diğer 10 şehirde daha fazla ev ve daire kiraladı. Cihaz yerleşimi, akustik ortamlar, arka plan gürültüsü, bölgesel aksanlar ve bir insanın, örneğin hava durumunu duymak veya bir Justin Timberlake hitini çalmak için basit bir istekte bulunabileceği tüm muhteşem rastgele yollar hakkında bir mantar bulutu patlamasıydı.

 

Rastgele insanların sürekli olarak evlere ve apartmanlara akın etmesi, şüpheli komşuların polisi aramasına neden oldu. Bir olayda, Boston’daki bir apartman kompleksinin bir sakini, bir uyuşturucu satıcısı veya fuhuş çetesinin yan tarafta olduğundan şüphelendi ve daireye girmek isteyen polisleri aradı. Sinirli personel onlara anlaşılması zor bir açıklama yaptı ve bir tur attı ve ardından siteyi aceleyle kapattı. Ara sıra geçici işçiler ortaya çıkar, tüm olayın tuhaf senaryosunu ve belirsizliğini düşünür ve katılmayı reddederdi. Transkriptlere açıklama ekleyen bir Amazon çalışanı daha sonra geçici bir çalışanın bir oturumu yarıda kesip dinlediğinden şüphelendiği kişiye fısıldadığını duyduğunu hatırladı: “Bu çok aptalca. Bunun arkasındaki şirket utanmalı!”

 

Amazon utanmaktan başka bir şey değildi. 2014 yılına kadar konuşma verisi deposunu 10.000 kat artırdı ve Apple ve Google gibi rakipleriyle arasındaki veri açığını büyük ölçüde kapattı. Bezos sersemlemişti. Alexa, beyni güçlendiren bir süper gıdanın eşdeğeriyle besleniyordu. Sonbaharda, fırlatmaya hazırdı.

 

Amazon Echo’nun 6 Kasım 2014’teki tanıtımı, şirketin Fire Phone’unun ondan sadece aylar önce arızalanmasıyla şekillendi. Bezos tarafından herhangi bir basın toplantısı ya da vizyoner konuşma yapılmadı. Görünüşe göre, yeni ürünler ortaya çıkaran son Steve Jobs hakkındaki gönülsüz izlenimiyle sonsuza dek bitmiş görünüyordu. Bunun yerine, Bezos yeni, abartısız bir yaklaşımla daha rahat görünüyordu: Ekip, Echo’yu bir basın açıklaması ve YouTube’da Alexa ile neşeyle konuşan bir aileyi gösteren iki dakikalık açıklayıcı video ile duyurdu. Amazon yöneticileri, yeni cihazı tamamen konuşma amaçlı bir bilgisayar olarak lanse etmediler, ancak haberleri ve hava durumunu iletmek, zamanlayıcıları ayarlamak, alışveriş listeleri oluşturmak ve müzik çalmak gibi yararlı olduğundan emin oldukları birkaç alanı dikkatlice vurguladılar.

 

Ardından, müşterilerden bir Yankı satın almak için bir bekleme listesine katılmalarını istediler ve başvuranların Amazon Müzik kullanıcısı olup olmadıkları ve bir Kindle’a sahip olup olmadıkları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak listeyi dikkatlice gözden geçirdiler. Bunun denenmemiş bir pazar olduğunu kabul ederek, 300.000’den fazla Yangın Telefonu ön siparişine kıyasla yalnızca 80.000 cihazlık bir ilk parti sipariş ettiler ve önümüzdeki birkaç ay içinde kademeli olarak dağıttılar. Hart, “Ateş Telefonu kesinlikle insanları biraz temkinli yaptı.” diyor. “Bizi her şeyi tekrar gözden geçirmeye yönlendirdi.”

 

Birden fazla Alexa gazisi, Amazon Echo’nun, Fire Phone’un hemen yanında, tüketici teknolojisi ortamında başka bir sigara krateri bırakabileceğinden şüpheleniyordu. Lansman gününde, bekleme listesinin en hiperbolik projeksiyonlarını bile geride bıraktığını izlemek için dizüstü bilgisayarlarının başına bir “savaş odası”nda toplandılar. Bir odanın karşısından dinleyen ve yanıt veren bulut bağlantılı bir bilgisayar kavramının, Jeff Bezos’un yaklaşık dört yıl önce konferans odası beyaz tahtasına ilk kez çizdiğinde olmasını umduğu kadar heyecan verici ve yeni olduğu ortaya çıktı.

 

Nöbetin ortasında, biri önemli bir başarının takdir edilmeden kaymasına izin verdiklerini fark etti. Yüz kadar çalışan, uzun zamandır beklenen bir kutlama için yakındaki bir bara gitti ve projede uzun süredir görev yapan birkaç yönetici ve mühendis o gece barı kapattı.

AMAZON UNBOUND’dan: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire, yazan Brad Stone. Telif hakkı © 2021 Brad Stone’a aittir. Simon & Schuster, Inc.’in izni ile yeniden basılmıştır.

Yazının orjinali burada

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım