Türkiye’de çok fazla bilinmeyen ve kullanıcısı diğer internet uygulamalarına oranla az olan bir site var; Goodreads. Kitapseverler için adeta dijital bir kütüphane olan goodreads.com, 2006 yılında Otis Chandler tarafından kurulmuş.
via www.saclibrary.org
Goodreads’ten haberdar olmadan önce okuduğum kitapları bir yere not ederdim ve kitaplarda beğendiğim cümlelerin altını çizerdim; çevremdeki birçok insan gibi. Şimdi ise eskiden okuduklarımızı, şu anda okuduklarımızı ve okumak istediklerimizi Goodreads’e kaydediyoruz; hatırlamak istediğimiz cümleleri alıntılayabiliyoruz. Aynı IMDB gibi kitaplara yıldızlar üzerinden puan verebiliyor ve yorumlar yapabiliyoruz. Bu sayede diğer okuyucularla kitaplar hakkında fikir alışverişinde bulunabiliyoruz. Aslında bireysel gibi düşünülse de kolektif bir site bu! Zira burada kitaplar üzerinden tartışmalar yapılıyor, anketler düzenleniyor ve sorular soruluyor. Goodreads de bu verilerden çıkarımlar yapıyor. Mesela; Most Read Books This Year In Turkey .
Bir de reading challenge var ki insanı adeta okumaya teşvik ediyor. Şöyle ki, 2015 yılında kendinize “şu kadar kitap okuyacağım” diye bir hedef koyuyorsunuz, sayfanızda siz kitap okudukça iddianızın yüzdelik olarak kaçını doldurduğunu gözüküyor. Bu sayede yılda kaç kitap ve sayfa okuduğunuzu görebiliyorsunuz.
Burada her kitap var mı? Kullanıcılar arttıkça kitap sayısı da artıyor; çünkü kitap ekleme seçeneğimiz var. Bu sayede Goodreads’in içeriğine biz de katkı sağlamış oluyoruz. Bu siteyi kullanmaya başladıktan sonra yapacağınız ilk iş kitap eklemek olacaktır. İkinci iş ise, bundan sonra alacağınız kitabın Goodreads puanına bakmak! Zaten site okuduklarınızdan referansla ilginizi çekebilecek kitapları size sunuyor. E daha ne diyelim, şimdiden herkese iyi okumalar!
Yorum ekle