Sosyal medya ortamlarında dezenformasyonun platformlar-arası, hızlı ve kitlesel boyutta yayılmasına karşı haber doğrulama mecraları önem kazanmaya devam ediyor. Bu mecraların bir işlevi yalan ve yanlış içeriklerin yayılmasının önüne geçmekse, diğer işlevi de yeni medya okuryazarlığının gelişimine katkı sunmaktır denebilir.
Türkiye ölçeğinde yeni medyaya özgü içerik platformları içerisinde bu amaca uygun mecraların başında teyit.org geliyor. Teyit.org ekibi amaçlarını kısaca şöyle özetlemekte: “Medyaya olan güvenin giderek azaldığı, kutuplaşmanın yaygınlık kazanarak derinleştiği son günlerde teyit.org‘un özellikle kriz anlarında, şüpheli içerikleri doğrulama ve analizlerini yayınlama, eleştirel düşünme ve kaliteli haber ve içeriğin üretimine katkı sağlamak için faaliyet göstermesinin hayati krizleri ve çatışma ihtimallerini minimize edeceğine inanıyoruz.”
Doğrudan dijital mecralarda üretilen içeriği değil ama siyasetçilerin demeçlerini mercek altına alan Doğruluk Payı da önemli bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Amaçlarını “Türkiye’de siyaseti etkileyen aktörlerin demeçlerini günlük olarak takip edip, bu demeçlerin doğruluğunu kamuya açık kaynaklardan kontrol etmekte ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaktadır” diye tanımlayan Doğruluk Payı ekibi, bugüne dek 735 beyanatı incelediklerini; bunların yüzde 28’inde “doğruluk payı” tespit ettiklerini belirtmekte.
Son olarak, 19 Ocak’ta yenilerek takipçilerinin karşısına çıkan 140 Journos‘un da gündemi yakından ve aktif şekilde takip ederek dezenformatif içeriklere karşı doğru bilgileri geçme çabasıyla bu alana katkı sunduğunu hatırlatalım.
Haber doğrulama mecralarının önümüzdeki süreçte çoğalması dileğimizi kayda geçirerek, Digital Age’de H. Kerem Fındık imzasıyla yayımlanan “Haber doğrulama sitelerinin yükselişi ve haber doğrulama araçları” yazıyı dikkatinize sunalım.
Digital Age: Haber doğrulama sitelerinin yükselişi ve haber doğrulama araçları