SosyalKafa

Yeni videomuz: “Sinem Cender (@sinemcender) ile NFT Summit İstanbul İzlenimleri

Türkiye’nin ilk global NFT etkinliği NFT Summit İstanbul, 28-29 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Meta Venture Fund tarafından düzenlenen etkinlikte 27 farklı ülkeden 947 katılımcı yer aldı. Özellikle son iki yıldır Dünya’da en çok gündemde olan konular olan ; Web3, Blockchain, Metaverse ve NFT ile ilgili 50 ‘nin üzerinde konuşmacının yer aldığı paneller ve proje lansmanları ile yeni teknolojiler ve gelecek öngörüleri birçok farklı yönden ele alındı.

Merkeziyetsiz sistemlerdeki transparanlık ve aracı kurumlara ihtiyaç duyulmadan alım satım yapılabilmesi konusu uzun bir zamandır yatırımcıların ilgisini çekiyor. Web2 ile Web3 arasındaki geçişte olduğumuz bu zaman aralığında, yeni trendleri de aslında sisteme dahil olan sanatçılar, teknoloji uzmanları, yatırımcılar, proje geliştiriciler, müzik ve oyun dünyasından isimler hep birlikte inşaa ediyor. Metaversal evrenlerdeki assetlerin alım, satım, değişimlerinin sağlanmasında NFT da konusu büyük bir yer edeceğe benziyor.

Kreatif sanatçıların haklarının korunması ve telif hakları bağlamında da bir çok disiplinden ismi biraraya getiren bu çok katmanlı yapılara Türkiye’de de ilgi her geçen gün artıyorken NFT Summit bir hayli ilgi gördü. Can Bonomo, Nurgül Yeşilçay, Mercan Dede, Cüneyt Özdemir gibi NFT serilerini çıkartan ünlülerin de konuşmacılar arasında yer aldığı bu organizasyonda  NFT ekosisteminin geleceği hakkında görüşlerini paylaşan katılımcılar aynı zamanda konunun uzmanları ve meraklıları ile birebir networking fırsatı buldular. Katılımcılara farklı bakış açıları sunulan panellerde NFT koleksiyonlarını tanıtıldı. Geliştiriciler fuar alanındaki stantlarda projelerini davetlilere birebir aktarırken, bazı projeleri akıllı telefonlar ile AR veya VR gözlüklerle sanal ortamda deneyimletme fırsatını buldu. Aynı zamanda NFT dünyasına girmek isteyen girişimciler için de verimli bir ortam olan NFT Summit, henüz hayat geçmemiş startuplar da launchlarını ev sahipliği yaptı.

Üretici ve tüketici arasındaki ilişkinin şekillenmesine de yardımcı olan bu etkinlikte startupların içerikleri ile birlikte whitelist gereklilikleri anlatıldı. Meraklıların ve yatırımcıların, projelerin Discord kanallarına üye olunması sağlandı ve bazı projelerin etkinlik alanı içinde yarattıkları sanal deneyim içeren ilerlemeli oyunlar ile whitelistlerine girebilme hakkı tanındı.

Bu açıdan da interaktif eğlenceli deneyimlere ev sahipliği yapan zirvede ilgi çeken bazı projeler şunlardı;

 

ROBOCLASH

Meta Venture Fund ve Games United yatırımıyla hayata geçen RoboClash oyun dünyasına yeni bir soluk getiriyor. Kullanıcıların Avalanche platformunun yerel tokeni olan AVAX ile ödeme yaparak diledikleri sayıda Robo karakter satın alabildiği ve yine aynı kripto para ile oyun oynayıp AVAX kazanabildiği oyunun tüm karakterleri NFT’lerden oluşuyor. RoboClash’in ön lansmanı sonrası ,Web3 tabanlı bu oyun projesinin ilk 10 bin eşsiz karakteri, satışa sunuldu.

 

INFLOWTOKEN

Meta Venture Fund’ın bir başka projesi Inflow Token ise influencerlar, takipçiler ve markalar arasındaki ilişkileri demokratikleştirmeye yardımcı olacak. Mevcut durumda, sadece influecer tarafından yönlendirilen sistemde, takipçilerin bu denklemden elde ettiği hiçbir ekonomik fayda yoktu. Inflow Token bu zincire yeni bir halka ekleyerek herkesin kazandığı bir sistem yaratmaya çalışıyor. Takipçi, takip ettiği influencer’dan bağlılık satın aldığında, bu satın almanın karı da token aracılığıyla bütün ekosistem ile paylaşılıyor böylelikle takipçiler de inflowtoken kazanabiliyor.

 

LAZZONİ

Dijitalleşmeye verdiği önemi, yeni NFT koleksiyonu olan Locus Trio ile taçlandırarak, özgün tasarımlarını NFT dünyasına taşıyan ve kendi sektöründe yeniliğe öncülük eden Lazzoni, ziyaretçilere VR gözlük ile tasarladıkları evin içerisinde kendi mobilyalarını tanıttı. NFT koleksiyonu olan Locus Trio’da yer alan özgün tasarımlarını NFT dünyasına taşıyan Lazzoni, metaverse Space Planning projeleriyle, mobilya sektöründeki dijital dönüşüme liderlik ediyor.

Lazzoni’nin metaverse çalışmalarından birisi olan ASSTAGE, etkili sanat akımlarını oluşturan unsurları bir araya getirirken ikinci projesi LAOCOON, metaverse için özgün metaforlar sunuyor.

 

NFT HORİZON

NFT Horizon, WAX topluluğunda olan her şey hakkında herkesi güncel tutan ilk web sitelerinden biri. NFT Horizon, makaleler, bilgiler ve çok daha fazlasını yayınlayarak, tüm WAX topluluğunun birbirine bağlaması için bir merkez olmayı hedefliyor. Buradaki amaç, pazarlama stratejisi, danışmanlık, topluluk yönetimi ve blok zinciri uygulaması gibi bir dizi hizmetin eşlik ettiği özelleştirilmiş stratejiler ve B2B çözümleri sunmak.

WAX (The Worldwide Asset eXchange), NFT’ler, dApp’ler ve video oyunları için dünyada en çok kullanılan ve işlem yapılan blok zinciri ekosistemidir- herkese hem sanal hem de fiziksel öğeler oluşturmanın, satın almanın, satmanın ve takas etmenin en güvenli ve en uygun yolunu sunarak, dünyanın herhangi bir yerinde bu işlemleri yapabilmemizi sağlıyor.

 

AVAXCAR

Avaxcars sadece bir web uygulaması değil, aynı zamanda kullanıcıların NFT alıp satmasına, NFT arabalarını yükseltmesine ve farklı hava koşullarına sahip bir yarış modunda oyun oynamasına izin veren bir ekosistemdir. Avaxcar’lar; blok zincir tabanlı bir web uygulaması ile etkileşimli bir oyun deneyimi aracılığıyla kullanıcı etkileşimini mümkün kılar. Rekabetçi bir oyun deneyimi için kullanıcının araba satın almasına ve özellikleri yükseltmesine izin verilir. Modifiye ederek aracınızı geliştirebilir haftalık turnuvalara katılabilirsiniz.

 

KALAO

Kalao, kullanıcıların kendi pazarında NFT’le ri satın almasına, mint etmesine ve satmasına olanak tanır. Kullanıcılara satın aldıkları koleksiyonun gerçekliğini garanti etmek için de eserler sertifikalı koleksiyonlarda listelenecektir.Kalao’nun bir başka ilgi çeken projesi Physicalize Your NFT oldu.Altın varaklı eski tarz çerçeveli bir ekranda NFT’nizi fiziksel olarak evinizde sergileyebildiğiniz gibi, bir sergide de satışa çıkartabilirsiniz. Satın alındığında sol alt köşede eser sahibi olarak adınız gözükür. Dilerseniz satışa devam edebilirsiniz. Fiziksel sanat ve dijital sanat arasındaki geçişte zorlananlar ve assetlerini sergilemek isteyenler için bir hayli yerinde bir proje. Ayrıca bu projeyle Cem Yılmaz’a da bir satış gerçekleştirmişler.

 

METAFLUENCE

Metafluence platformu da metaverse’deki influecerları, markaları ve izleyicileri birbirine bağlıyor. Eventroomlar, alışveriş odaları ve NFT galerilerinden oluşacak platformda şu anda satışta olan arsalardan satın alıp ileride üzerine ev inşa edebilmek mümkün. Arsaların 85 dolardan başladığı bu platformda dairenizin rengini, arka plan müziği gibi başlıca özellikleri değiştirebilirsiniz. Platform, yıl sonuna kadar tüm mobilyalarınızı değiştirebileceğiniz şekilde geliştirilmeye devam ediyor.

Rock N VERSE

Rock müziği, görsel sanatlar, moda tasarımı, oyun mühendisliği ve etkinlik organizasyonları bir araya getiren çok disiplinli bu projede, konser salonları, açık hava festival alanları, restoranlar, barlar, oteller, oyun platformları ve mağazaları içerecek ve müzisyeninden dinleyicisine tüm rockçılara açık olacak. Rock’n’Verse, sanal gerçeklik gözlükleri (VR) kullanarak gerçek zamanlı konserlere ve dünyanın dört bir yanından rock müzisyenlerinin gerçekleştireceği performanslara da ev sahipliği yapacak. Projenin üç aşamadan oluşan birinci serisine, SkinRunners isimli Rock Grubuna ait 3333 adet NFT satışına Summit              sahnesinde verilen konser ile başlandı. SkinRunners grubu, bu NFT projesi için Phoenix isimli bir şarkı ve klip piyasaya çıkardılar. Rock’n’Verse’ün ilk müzik grubu olan SkinRunners NFT Summit İstanbul’da ana sahnede bir konser verdi. Ayrıca bu konser sırasında canlı olarak grup üyelerinin avatarı metaverse e aktarıldı.

Cüneyt Özdemir

Gazeteci Cüneyt Özdemir’in tek NFT satışı “Bu Tweet Bir ‘SANAT ESERİ’dir!” paylaşımından ibaret değil. Yaklaşık 4 ay önce “CUNFT – Zorunda mıyım?” isimli koleksiyon da satışa çıkmıştı. Bu koleksiyonun toplam satış fiyatı yaklaşık 3 Ethereum’a kadar ulaştı. 12 farklı koleksiyon parçası, Özdemir ile Dilber Ay’ın yanlış anlaşılan “Zorunda mıyım” diyalogundan doğmuştu.

Mercan Dede

Türkiye’nin en önemli müzisyenleri ve multimedya sanatçıları arasında yer alan Mercan Dede, daha önce iki farklı projede birlikte çalıştığı Pak’tan ilham alarak hazırlık sürecini sürdürdüğü NFT Projesi Messengers From Mystery Foundation ile teknoloji tutkunları için yeni bir fikir penceresi araladı.

Nurgül Yeşilçay

Eski fotoromanlardan ilham alarak yarattığı projesi “poz” 3’er dakikalık 7 bölümden oluşuyor..

Rızacan Kumaş

Bir fotoğrafçı olan Rızacan Kumaş, NFT ve fotoğraf ilişkisini anlattı. Geçen yıl Ağustostan beri gelen hype ile fotoğraf konusunda büyük bir kitle adaptasyonu başladı ve fotoğraf bir medium haline geldi. Konvansiyonel teknikler benimseyenler ve o alt yapıdan gelenler için kabullenmesi zor olduğu düşünülse de bugün geldiğimiz noktada Magnum gibi dünyanın en ünlü fotoğraf ajansı bile NFT’ye uyum sağladı ve dolayısı ile özellikle DAO ların kollektif çalışma prensibi ile fotoğraf ve Nft ilişkisinin gün geçtikçe daha da sıkılaşacağı öngörülüyor.

Dao nedir?

Merkezi olmayan özerk kuruluş (DAO), şeffaf olan, kuruluş üyeleri tarafından kontrol edilen ve merkezi bir hükümetten etkilenmeyen bir bilgisayar programı olarak kodlanmış kurallarla oluşturulmuş bir kuruluştur. Başka bir deyişle, merkezi liderliğe sahip olmayan üyelere ait topluluklardır.

 

Blatform

Blatform aslında kendine ait bir platformu olmayan bir yapı. Bu ekosisteme katılmak isteyen girişimciler ve markalar için blockchain tabanlı platformlar yaratıyorlar. Merkezi Singapurda olan şirket aynı zamanda Amerika ve Hindistanda da faaliyet gösteriyor. Silverline markası ile bir iş birliği yapan şirket, Silverline ürünlerini NFT’ye çevirdiği serisi ile bir hayli dikkat çekti.

 

Projeler arasında sıkça gördüklerimiz arasında kullanıcıya AR ve VR deneyim ile NFT’lerini sergileyebilecekleri yada sergileri gezebilecekleri platformlar oluşturanlarıydı.

XR bu anlamda AR deneyimi ile Summit alanını bir sergiye dönüştürmüştü. Telefon aracılığı ile karekodu okutarak hem fiziksel olarak alanda gezip hem de dijital eserleri görebiliyorduk.

Omnia ise bu deneyimi geleneksel ekran ve ekran aracılığı ile sunmuştu. Dijital ortamda sergi alanında eserlerinizi sergileyebilir, diğer sergileri gezebilirsiniz.

NFT’lerin sergilenmesi konusu ile ilgili bir diğer ilgi çeken proje Lucifydı. Projenin ortaklarından Doruk Eker’le bu fikrin NFTlerin cep tel ortamında görüntülenmesi ve küçük boyutlu olması hakkında bir düşüncesinin projeye hayat verdiğini anlattı. Lucify aracıılığı ile sisteminizde olan tüm nftleri fiziksel ortamda dilediğiniz büyüklükte görebiliyor aynı zamanda sergileyebiliyorsunuz. Merkezi Amsterdam da olan Lucify ın yakın zamanda fiziksel ortamlarda kalıcı dijital nft sergilerini yaratacığı da bilgiler arasında.

 

Metaverse bileşenleri konusunda en çok tartışılan bir konu da elbette ki oyun dünyasıydı. Yıllardır zaten Metaverse de yaşadıkları bilinen gamerlar ilk başta bu fikre karşı ilk karşı çıkanlardı. Ama zaman geçtikçe pazarda yeralmak isteyen büyük oyun yapımcıları metaverse ile ilgili fikirleri değişmeye ve alana yatırım yapmaya başladılar .Oyun yapımcılarının bu konu ile ilgili tutumu varolan ve oyun adı altında sadece kripto para yatırımı tabanlı oyunlar yerine NFT teknolojisini de içine katarak hem kriptopara hem de oyun meraklılarını bir araya getirecek deneyimler yaratmaktı. Bu şirketlere iki örnek Dynastie ve Avalanche platformunda sunulan Eldarun oyunlarıydı.

 

 

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.244 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım