SosyalKafa

Helen Arıkan yazdı: “2023 SEÇİMLERİNDE MUHALEFET LİDERLERİNİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI”

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek olan seçim hem cumhurbaşkanı hem de TBMM 28. dönemin 600 yeni üyesini belirleyecek olan seçimdir.

Bu seçim sürecini diğer seçimlerden ayıran önemli özelliklerden birisi de sosyal medya kullanımıdır. Günümüze kadar olan seçimlerde kullanılan pankart, miting, müzikli seçim araçları gibi kampanya yöntemlerinin yerini bu seçim sosyal medya almış durumda.  Sosyal medya kullanımının artmasıyla, sosyal medya platformlarının çeşitlenmesiyle artık gözler geleneksel kampanyalardan sosyal medya kullanımına yöneldi. Bir bakıma sosyal medya hesapları miting alanlarına dönüşmüş oldu.

Bu seçimde ilk kez oy kullanacak 4.904.671 genç seçmenin olması da sosyal medya kullanımın artmasında payı yüksek. Siyasetçilerin Twitter, Instagram hesaplarına zaten aşinaydık. Ancak bu seçimde TikTok trendlerinden tutun da Twitter üzerinden aktif video paylaşımlarına, Instagram üzerinden Reels videoları oluşturmalar da ekleniyor. Ve bu içerikleri oluştururken trendleri de kullanmayı unutmuyor adaylar. Oluşturulan seçim videolarında da sık sık sosyal medya trendlerine göndermeler yapıldığını, trendlerin kullanıldığını görüyoruz.

 

MUHALEFETİN SOSYAL MEDYA PLATFORMU KULLANIMI ÖRNEKLERİ

 

KEMAL KILIÇDAROĞLU– CHP GENEL BAŞKANI

Millet ittifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter kullanımı seçim süreci sosyal medya kullanımının etkili bir örneği. Kılıçdaroğlu’nun içerikleri Twitter’da çok fazla etkileşim alarak, cumhurbaşkanı adayı için etkili bir iletişim aracına dönüştü. Mutfağından, çalışma odasından, Bay Kemal’in tahtası adıyla çektiği kısa videolarla hem vaatlerinden bahsetti hem de gençlerle konuşmak istediği ülke sorunlarından bahsetti. ‘’Alevi’’ adlı videosu Twitter’da 4 günde 29,2 milyon izlendi..

 

 

EKREM İMAMOĞLU – İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Tiktok ilk oy kullanacak olan neslin en çok kullandığı sosyal platformlardan biridir. Tiktok kullanıcılarının %42’sini 18-24 yaş aralığı oluşturmaktadır. Ekrem İmamoğlu da bu platforma aktif bir şekilde, trendleri de kullanarak içerik üretmektedir.

Milli Taekwondocu Kübra Dağlı ile çektiği Tiktok videosu 3.3MN izlendi.

Üsküdar’da kaçak cafe yıkımını arkaya koyduğu trend müzik ve efektle destekleyerek paylaştı ve video 1.1 MN izlendi.

https://www.tiktok.com/@ekrem.imamoglu

 

MANSUR YAVAŞ – ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

 

Mansur Yavaş’ın oluşturduğu Spotify çalma listesi de sosyal medya platformlarının kullanılmasıyla gençlere ulaşmanın bir başka örneği. Spotify aktif olarak düşüncelerin yazıya dökülmediği bu sebeple de bir fikir yayma aracı olarak kullanılamayan bir müzik dinleme platformudur. Böyle bir platformun da aktif kullanılıp gençlere ‘’Sizin İçin’’ isimli çalma listesi oluşturulması muhalefetin sosyal medya platformlarının çoğunda aktif olduklarını ve yeni nesle her bir platformdan ulaşma çabası sergilediklerini gösteriyor.

https://open.spotify.com/user/7jywa7evxjqn532zlk160xhjl

 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ – ESKİ HDP EŞ GENEL BAŞKANI

 

Twitter’da güçlü etkileşim örneklerinden birisi de Selahattin Demirtaş’ın Twitter hesabıdır. Hapishanede olmasına rağmen siyaseti yakından takip ederek aktif ve etkili paylaşımlarıyla siyasette etkili olmaktadır. Ekonomist Özgür Demirtaş ile soyadı benzerliği üzerine yaptığı esprili bir paylaşım da 24 saati geçmeden 40 milyondan fazla görüntülendi. Hapishane de olmasına rağmen Twitter aracılığıyla siyasetini aktif olarak devam ettirebilmektedir.

https://twitter.com/hdpdemirtas

 

MUHARREM İNCE – MEMLEKET PARTİSİ GENEL BAŞKANI

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de Tiktok’ta yayınlanan bir dansıyla kendini öne çıkarmıştır. Arkada bir rap şarkısıyla yaptığı dans sonrası Tiktok’ta başlayan akım Muharrem İnce’ye karşı gençlerde sempati oluşturmuştur. Muharrem İnce bunun üzerine Twitter’dan gençlere aileleriyle de bu akıma katılmalarını ve videolarını paylaşmalarını söyleyerek bu trendi devam ettirmiştir.  Böylece geleneksel bir seçim kampanyasından ziyade bu şekilde gençlere partisini ve kendisini tanıtmış olmuştur.

https://www.tiktok.com/discover/muharrem-i̇nce-dans

 

BARIŞ ATAY – TİP MİLLETVEKİLİ

Babala TV, Oğuzhan Uğur tarafından oluşturulmuş bir Youtube kanalıdır. Bu kanalda ‘’Mevzular: Açık Mikrofon’’ adıyla bir program oluşturulmuştur. Bu programa katılan siyasetçilere gençler sorular yöneltmekte ve siyasetçiler cevap vermektedir. Bu programa katılan TİP Milletvekili Barış Atay’ın yayını 2 günde 5,6 milyon izlenmiştir. Programın yayınlanmasıyla TİP’e internet üzerinden başvurular başlamıştır. 3 gün içinde 5000 kişi resmi üye olmak için başvurmuştur. Buradan Youtube’un da güçlü etkisini görebiliriz.

 

 

YENİ SEÇMENLER, YENİ SEÇİM KAMPANYASI YÖNTEMLERİ

Yapay zekayı gündelik hayatında kullanan, 2023 seçimlerinde oy kullanacak olan yeni seçmenlerin mitinglerdeki vaatler, seçim otobüsleri, pankartlar gibi geleneksel seçim kampanyalarından etkilenmeyeceklerini söylemek mümkün. Muhalefet de bunun farkında ve ilk defa oy kullanacak seçmenlerin dikkatini çekebilecek platformlardan onların jargonunu da kullanarak iletişime geçmeye başladılar. En güzel örneklerden birisi, Kılıçdaroğlu’nun bir Tiktok paylaşımında kullandığı sözler olabilir. “Gençler, 14 Mayıs akşamında ne yapacağınızı şimdiden iyi düşünün. Artık kamyonet kasasında gezerek kutlama mı yaparsınız, yoksa hoparlörden son ses şarkılar açıp dans mı edersiniz orası size kalmış. Size söz veriyorum. Güzel ülkemize yine baharlar gelecek ve 14 Mayıs akşamında bu başarımızı hep beraber kutlayacağız. Hadi bakalım. Aldım, verdim, kabul ettim. Oldu.”  Bu Tiktok paylaşımında hem yeni neslin kullandığı trend konuşma kalıplarını hem trend olmuş bir videoyu hem de mizah paylaşımlarında kullanılan kesitler görüyoruz.

Muhalefet sosyal medya platformlarını gerçekten çok güçlü kullanmakta ve 2023 seçiminde bunun bir fark yaratacağını söyleyebiliriz.

 

@kemalkilicdaroglu

Gençler, 14 Mayıs akşamında nasıl kutlama yapacağınızı düşünmeye başlayın. #seçim2023 #sanasöz #kutlama #14mayıs #gençler

♬ orijinal ses – Kemal Kılıçdaroğlu

 

Kaynak:

https://www.bbc.com/turkce/articles/crgl4xkdvp5o

 

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım