SosyalKafa

Osman Söğütlü yazdı: Ezel dizisine bir bakış

Büyük bir kesime göre en iyi Türk dizisi olan

Ezel dizisi 2009 yılında televizyonlarımızda yayınlanmaya başladı. Dizi Türk dizileri arasında bu kadar ön planda olmasın en önemli nedeni olarak senaryosu söylenebilir. Dizi senaryosu ile o zamana kadar alışıla gelmiş ve birbirinin benzeri nitelikteki tüm dizilerden ayırarak kendini  ayrı bir yere konumlandırmıştır. Dizi bir uyarlama dizisidir ve bu uyarlama Alexandre Dumas’ın yazdığı Monte Kristo Kontu kitabından yola çıkılarak yapılmıştır.

Dizi senaryosunu böyle ustaca yazılmış bir romana dayandırdığı için böylesine bir senaryo başarası kaçınılmazdı. Dizinin çoğu kişi için en beğenilen yanlarından biri ise senaryoda bir salt kötü karakter barındırmaması olduğu söylene bilir. Bu durum gayet normal gibi gözükse bile Türk izleyicilerin Türk dizilerinde pek karşılaştığı bir durum değildi. İzleyiciler hem iyi karakterler ile hem de kötü karakterler ile empati kura biliyorlardı çünkü karakterlerin sahip olduğu karakter özelliklerin sebeplerini ve onları şekillendiren olayları dizi objektif bir şekilde bizlere sunuyor. Bu durumda dizi içerisindeki her karakterin yaptığı eylemi, sözü ve davranışını izleyici gözünde makul bir zemine oturabiliyordu. Yani karakterler yaptığı her türlü eylemde sadece kötüyü oynamak değil de karakterlerini gerektirdiği üzere olaylara ve durumlara yaklaşıyorlar. Diziden bir örnek vermek gerekir ise Kenan örneği verilebilir.

Kenan karakteri diziye ikinci sezon dahil olan bir karakter ve ikinci sezonda ana kötü karakter olarak dizinin merkezine alınıyor. Kenan karakterini bu örnek olarak vermemin nedeni dizi izleyicileri arasında Kenan çok özel bir yere sahip ve hatta kimi izleyiciler Kenan karakterini dizinin gerçek iyisi olduğunu ve asıl kötü olanın diğerleri olduğunu söylüyorlar. Bunun sebebi Kenan karakterinin geçmişine gidip onun davranışlarının ardındaki motivasyonu izleyiciler görüp kendilerince yorumlaya biliyorlar. Ayrıca dizide ana karakter olan karakterinde birçok davranışı da ahlaki ve vicdani açıdan uygun düşmeyen davranışlara sahiptir. Bu da ana karakterinde dizide sorgulanmasına neden oluyor. Dizinin ikinci güçlü yanı da oyunculuklar dene bilir.

Her karakter yaşadığı psikolojiyi ve travmaları izleyicilere gerçekçi ve net bir şekilde aktara biliyor. Sonuç olarak bu dizinin bu iki özelliği diziyi Türk dizi dünyasında en üst sıraya taşımıştır. İzleyiciler arasında bile hala süren Ezel sevgisinin devam etmesinin ve izleyicilerin şimdiki dizi dünyasıyla kıyaslayıp ezel dizisine özlem duymasının en önemli nedenleri bu iki temel özelliktir.

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım