SosyalKafa

Mustafa Yılmaz çevirdi: Üretken AI’nın (Generative AI) Geleceği Hakkında Bilmediğiniz Altı Şey

ChatGPT, Kararlı Difüzyon (Stable Diffusion) ve Üretken AI’nın (Generative AI) Geleceği Hakkında Bilmediğiniz Altı Şey

Kenrick Cai

Yapay zeka, 2023 ‘ün en dikkat çekici ve tartışmaya tabii konularından biri olacak. Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, aniden patlayan alanla ilgili özel bir konuşmada Forbes’a söyledi. Forbes’in röportaj yaptığı 60’tan fazla yapay zeka lideri, öngörüsünü paylaşıyor: Onlarca yıllık araştırma ve Deep Blue’nun satranç ustası Garry Kasparov’a karşı kazandığı zafer gibi gösterişli gösterilerden sonra, yapay zekaya geçiş nihayet burada.

Belki de hiçbir şey bunu OpenAI ve onun konuşma robotu ChatGPT’den daha iyi gösteremez.Forbes, lansmandan itibaren 60 günden daha kısa bir sürede 5 milyon kullanıcıyı aştığını tahmin ediyor. Okullarda kullanımı çok yaygın hale geldi ve New York City’deki devlet okullarının bilgisayarlarında yasaklamasına neden oldu ayrıca Wharton’daki bir final sınavında “B” notu almaya yetecek kadar zekaya sahip. Yakında, Microsoft’un Office yazılım paketinde ve diğer birçok iş uygulamasında kullanılacaktır. Ancak liderleri, CEO’su Sam Altman ve başkanı Greg Brockman, nadiren yapılan röportajlarda OpenAI’nin; ChatGPT’nin piyasaya sürülmesini neredeyse  tamamen rafa kaldırdığını söyledi.

Ardından, pop müzik videoları, Hollywood filmleri ve günlük olarak 10 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Stability AI’nin açık kaynaklı görüntü oluşturma modeli Stable Diffusion var. Stability’nin atılgan CEO’su Emad Mostaque, “dot-AI balonunun” geleceğini öngörüyor. OpenAI (yakın zamanda 29 milyar dolar değerinde) ve Stability (1 milyar dolar, neredeyse sıfır gelir) herhangi bir gösterge ise, çoktan başlamıştır. Uzmanlar Forbes, pazarın nasıl oynayacağı konusunda farklı görüşlere sahip olsa da, kesin olan bir şey var: çok yakında AI, çalışma şeklinizi etkileyecek.

ChatGPT, Kararlı Difüzyon (Stable Diffusion) ve Üretken AI’nın (Generative AI) Geleceği Hakkında Bilmediğiniz Altı Şey Daha fazlası için,  Forbes’un çalışmaya hazır yapay zeka çağının şafağında yeni dergi makalesini okuyun.

1. Big Tech’in son nesil milyarder kurucuları siperlere geri döndü

Bill Gates, yapay zeka konusunda heyecanlı ve şimdi zamanının % 10 ‘unu ürün ekipleriyle Microsoft toplantısında geçirdiğini söyledi. Yalnız Bill Gates değil, Google CEO’su Sundar Pichai’nin “kırmızı kod” acil durumu yasalaştırdığı ve şirketin çalışmalarını ChatGPT ve benzeri araçlara karşı koyma yollarına odaklanacak şekilde yeniden yönlendirdiği bildirildi. Buna karşılık, hermetik kurucuları Larry Page ve Sergey Brin geri döndüler.Forbes, Brin’in Google’ın doğal dil sohbet robotu LaMDA’ya yıllardır ilk kez Ocak ayında bir kod talebinde bulunduğu haberini verdi.

2. ChatGPT neredeyse yayınlanmıyordu

Viral başarısına rağmen, ChatGPT OpenAI içindeki çalışanları etkilemedi. Brockman, Forbes’a “Hiçbirimiz buna o kadar tutulmadık” dedi. “Hiçbirimiz ‘Bu gerçekten yararlı’ demedik.” Geçtiğimiz sonbaharda Altman ve şirket, bunun yerine etki alanı odaklı alternatiflere odaklanmak için sohbet robotunu rafa kaldırmaya karar verdi. Ancak Kasım ayında, bu alternatifler dahili olarak yakalanamadığında – ve Stable Diffusion gibi araçlar AI ekosisteminin patlamasına neden olduğu için – OpenAI rotasını tersine çevirdi. Şirketi 2021’de OpenAI’de hisse satın alan Sequoia yatırımcısı Pat Grady, “OpenAI altında gerçekten bir ateş yaktı,” dedi.

OpenAI’nin kurucu ortağı ve başkanı Greg Brockman, ChatGPT’nin lansmanından önce şirketin “10.000 beğeni içeren bir Twitter dizisi” almasının şanslı olacağını düşündüğünü söyledi. Bunun yerine yalnızca Discord kanalı iki ayda 2 milyon üye kazandI.

TELİF HAKKI © 2022 ETHAN PINES

 

3. ChatGPT, OpenAI’yi GPT-4’teki geliştirmeyi ertelemeye zorladı

Dahili olarak, ChatGPT’nin viralitesi iki ucu keskin bir kılıç olmuştur. İlk beş günde 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan anlık popülaritesi, şirketin sunucularını aşırı yükledi. Tatil telaşında OpenAI çalışanları, merakla beklenen GPT-4 gibi yeni modelleri eğitmek için kullanılan eğitim süper bilgisayarından ChatGPT’yi çalıştırmaya yardımcı olacak şekilde bilgi işleme geçmek zorunda kaldı. GPT -4 ‘ün ne zaman piyasaya sürüleceğine dair erken bir uyarı içerebilecek takip hikayeleri için bizi izlemeye devam edin. Şimdi bilinmesi gereken bir şey olarak, OpenAI’nin kar amacı gütmeyen kuruluşuna erken bağışta bulunan milyarder Reid Hoffman’a göre, bu bir mizah duygusu geliştirdi.

 

4. Stability’nin Faust pazarlığı

Mostaque, şirketi Stability’yi, Big Tech’in “panoptikon” olarak adlandırdığı yaklaşımın aksine teknolojiyi inşa eden insanlar için yapay zeka şirketi olarak konumlandırdı. Ancak bir teknoloji deviyle sessizce kendi anlaşmasını yaptı: Şimdiye kadar yapay zeka yarışında karanlık bir at olarak kalan Amazon ile “inanılmaz derecede çekici bir anlaşma”. Bulut devi, Stability’nin dünyanın en büyüklerinden biri olan ve daha sonra Kararlı Difüzyon (Stable Diffusion)ın üzerinde eğitim aldığı süper bilgisayarına güç sağlamak için 4.000’den fazla Nvidia GPU sağladı. Bu çok fazla bilgi işlem gücü demektir. Mostaque, bir yıl önce Stability’nin bu türden yalnızca 32 GPU çalıştırdığını söyledi.

 

 

 

 

5. Bulutta ‘Kara para aklama’

Tüm bu gösterişli yeni teknolojinin altında, tüm uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir dizi kazançlı bilgi işlem altyapısı yatıyor. Maliyetler hantallaşıyor – OpenAI’nin Microsoft’tan bildirdiği 10 milyar dolarlık yatırım taahhüdünde belirtildiği gibi, bunların çoğunun Microsoft’un bulut hizmeti Azure ile ilişkili bilgi işlem maliyetlerine harcanması bekleniyor.  Maliyetler, OpenAI’nin Microsoft’tan bildirdiği 10 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün gösterdiği gibi, büyük bir kısmının Microsoft’un bulut hizmeti Azure ile ilişkili bilgi işlem maliyetlerine harcanması bekleniyor. (Microsoft ve OpenAI, bunu “çok yıllı, milyarlarca” bir anlaşma olarak adlandırdı.) Stable Diffusion gibi AI modellerine ev sahipliği yapan ve yakın zamanda 2 milyar dolar değerinde olan Hugging Face’in CEO’su Clem Delangue, “Şeffaflık eksikliği var” dedi. “Bu, çok sayıda makine öğreniminin gerçek bulut altyapısı maliyetini kaybettiğimiz durumlara yol açıyor .” Bu maliyetlerin bazıları kontrol edilmeden çoğalıyor gibi görünüyor – o kadar ki Delangue bunun için kendi terimini icat etti: “bulut para aklama ”.

6. AI’nın son oyunu mu?

“Yapay genel zeka” veya AGI, bilinçli, kendi kendini geliştiren ve teorik olarak insan kontrolünü aşabilen (şirketle bağlarını kesen OpenAI’ye ilk bağış yapan Elon Musk gibi bazılarını ilgilendiren bir olasılık) henüz varsayımsal bir AI için bir terimdir. Sam Altman, bir AGI geldiğinde onu tanımayacağımıza inanıyor. Bu son oyun, OpenAI’nin bir başlangıç unicorn’u için iki olağandışı kurulumu olmasının nedenidir: belirli bir miktarda karı hissedarlara iade ettikten sonra kar amacı gütmeyen kontrole geri döneceği kapalı bir kar mekanizması; ve bir rakibin bir AGI’ye ulaşmaya yaklaşması durumunda, OpenAI’nin kendi işini kapatacağı ve daha başarılı bir projeye katlanacağı bir birleştirme koşulu. Altman ayrıca, bir AGI geldiğinde – birkaç tane olabilir – kapitalizmi daha iyi hale getirebileceğini düşünüyor.

 

 

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım