SosyalKafa

M.O.N. Büyükhelvacıgil yazdı: “Apple’dan spor ile ilgili yeni bir işletim sistemi mi geliyor?”

Apple’dan spor ile ilgili yeni bir işletim sistemi mi geliyor?

İsmi SportOS olabilir mi? Teknik olarak bu isimde bir yazılım yok, ama böyle bir strateji söz konusu bence. Apple ekibi cihaz satışlarının sürekli artmayacağının farkında artık, bu tüm firmalar için de geçerli bir durum. Dünya hem bir ekonomik daralma hem de cihaz düzeyinde bir doygunluk döneminde.

Apple’ın CEO’su Tim Cook son dönemde pek çok büyük futbol kulübü ile görüştü, Apple TV+ hizmeti için örneğin Amerikan Futbol Ligi MLS’nin yayın haklarını aldı. Futbol dışında son dönemin en hızlı büyüyen alanı Formula 1 ve Tim Cook düzenli olarak yarışlara gidiyor, hazırlıkları başlayan tüm zamanların en büyük Formula 1 filmi Apple desteği ile çekiliyor. Bunların hiçbirisinin tesadüf olmadığı ve belli projeler için hazırlandığını düşünüyorum. Apple büyük işler peşinde her zamanki gibi.

Burada küçük bir şeyden bahsetmek istiyorum. Apple’ın CEO’su Tim Cook Formula 1 2022 takviminin on dokuzuncu yarışı olan ABD Grand Prix’ine katılmıştı. Max Verstappen’in galip geldiği yarışta Lewis Hamilton yeniden podyuma çıktı, Charles Leclerc ise üçüncü sırada yer almıştı.

Bu üç ismin son turda bitiş çizgisinden geçerken gördüğü damalı bayrağın ardındaysa tahmin edilmez bir isim bulunuyordu. 2022 ABD GP’sinin damalı bayrağı, Apple CEO’su Tim Cook tarafından sallandı. Ya da sallanmaya çalışıldı. ( O anların videosunu seyretmenizi tavsiye ederim. Komik görüntüler ortaya çıkmış. )  Video link: https://www.youtube.com/watch?v=3aG5HEih-O4&t=13s

Daha da önemlisi, son yaşanan Messi transferi. Dünya Kupası’nda şov yapan Messi, Arapların astronomik teklifi yerine Inter Miami takımına geçiyor, Apple’ in finansal olarak topa girmesi sayesinde. Messi, Apple TV+ gelirlerine ortak olacak. Düşünsenize bir teknoloji firması, futbolcu transferine dahil oluyor, finansmanı sağlıyor. The Athletic’e göre Messi, Apple’ın MLS ile yaptığı 10 yıllık 2,5 milyar dolarlık anlaşmadan pay alacak. Inter Miami ile olan sözleşmesinin tüm şartları henüz tamamlanmamış olsa da The Athletic, şirketlerin kendisine ligin Apple TV+ akış paketi olan MLS Season Pass’ten elde edilen gelirden bir pay vermeyi tartıştığını bildirdi. The Athletic’e göre bu abonelik satışları, devasa Apple-MLS anlaşmasının temeli. Messi’nin Inter Miami ile sözleşme imzalama kararını doğrulamasından bir gün önce Apple, Arjantinli süperstar hakkında dört bölümlük bir belgesel dizisi yayınlayacağını duyurdu.

Ürünler bitebilir ama futbol, hiçbir zaman sona ermeyecek bir servis aslında, insanlara özel hissettiren bir servis. Ve şimdi tüm bunların üzerine Apple’ın Vision Pro isimli gözlüğünü koyun, futbol ya da Formula 1 izleme deneyimini de bir hayli değiştirecek gibi görünüyor.

Apple Vision Pro, iyi ya da kötü, pahalı ya da çok pahalı olabilir ama arkasında “master class” bir iş zekası var. Unutmayın; Apple gelirlerinde sürekli büyüyen tek alan dijital servisler ve Apple kesenin ağzını açmış durumda. Netflix’e rakip ama farkı, spora ağırlık vermesi. Bakalım Apple nasıl işler ile karşımıza çıkacak. Sabırsızlıkla bekliyorum.

M.Osman Nuri Büyükhelvacıgil

 

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım