SosyalKafa

“Özgür Ülke” Liberland’e e-postayla vatandaşlık başvurusu yapılıyor

BBC Türkçe’nin haberine göre, eski Yugoslavya topraklarında bulunan, Macaristan’ın güneyinde, Hırvatistan ve Sırbistan sınırında; geçmişte Birleşmiş Milletler tarafından “tampon bölge” olarak kabul edilen edilen 7 kilometre karelik bir alanda yeni bir devlet kuruldu: Liberland.

Haritada Liberland'ın yeri
Haritada Liberland’ın yeri: Hırvatistan ve Macaristan sınırı

“Özgür Ülke” ismini taşıyan Liberland’ın kurucusu, Çek Cumhuriyeti vatandaşı olan Vít Jedlička. Liberland önemli bir iddia ile de gündemde. Henüz kurulan genç ülke, “Gereksiz vergilerin ve hayatı zorlaştıran bürokrasinin olmayacağı” vaadiyle öne çıkıyor.

Doğrudan demokrasi vaadiyle yola çıktı

Devletin bir bayrağı var ancak henüz bir Anayasa’sı yok.  “Anayasa’nın katılımcılarla birlikte hazırlanacağı”, devletin yönetim şeklinin “Anayasal Cumhuriyet” olduğu da verilen bilgiler arasında. Liberland’ın kurucusu olan Vít Jedlička, “Özgür Ülkede” cumhuriyetin, katılımcıların doğrudan demokrasisiyle hayata geçirileceğini söylüyor.

“Yaşa ve yaşanmasına izin ver!” mottosuyla yola çıkan Liberland’e internet üzerinden vatandaşlık başvurusu yapmak mümkün. Liberland’in vatandaşlık başvurusu yapacak adaylar için ön koşulları şöyle:

Irk, etnik köken, yönelim, dini aidiyet gibi ayrımlar yapılmaksızın diğer insanların görüşlerine saygı duymak,

Özel mülkiyet hakkının dokunulmazlığını kabul etmek,

Geçmişinde “Komünizm , Nazizm ve benzeri aşırılıkları” taşımamak,

Herhangi bir suçtan sabıkalı olmamak

E-postayla vatandaşlık başvurusu

Liberland’e vatandaşlık başvurusu yapmak isteyenlerin info@liberland.org’e gerekli bilgi ve belgeleri içeren bir e-posta atması yeterli. E-postada, adaydan kendini tanıtan bilgilendirici bir metin, özgeçmiş ve neden vatandaşlık talebinde bulunduğuna dair bir açıklama isteniyor. Liberland’de henüz fiziksel bir posta kurumu ve mekanı olmadığı için, vatandaşlık başvurusu yazışmaları başta olmak üzere tüm iletişim elektronik ortamda yürütülüyor.

Liberland vatandaşlık başvurusu

Gerekli şartları sağladığınız takdirde sizin de Liberland vatandaşı olmanız mümkün. Detayları öğrenmek için Özgür Ülke’nin websitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiyeli kullanıcılardan Liberland’e esprili yorumlar

Liberland’in yaklaşık 16 bin takipçili Facebook sayfasında Türkiyeli kullanıcıların esprili yorumlarına ve trollemelerine rastlamak mümkün.  Facebook’ta Liberland sayfasında bugün yayınlanan bir gönderideki Türkçe yorumların bazıları şöyle:

“Oo yeni ülke açmışınız hayırlı olsun.”

“KPSS’yle mi alıyorsunuz?”

“Bakan, milletvekilli lazım mı?”

“Kaç para lan bir Liberland?”

“İlk seçim sözüm; kocaman bir Akliberland yaptıracağım; Aksaray’dan daha büyük.”

“Abi aylık işçi lazım mı?”

 

Serhatcan Yurdam

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Serhatcan Yurdam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.246 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım