SosyalKafa

HDP’nin seçim bildirgesinde iletişim ve bilişim özgürlüğü vaatleri

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bildirgesini bugün açıkladı. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın kamuoyuyla paylaştığı açıklamada göze çarpan noktalardan biri, HDP’nin “Basın, iletişim ve bilişim özgürlüğü” ile ilgili vaatleri oldu. 

 

HDP seçim bildirgesi internet özgürlüğü

Medya sahiplerine sınırlama

Bildirgenin basınla ilgili bölümünde en dikkat çekici maddelerden biri,medya sahiplerinin başka sektörlerde girişimlerde bulunmasına yasal sınırlama getirileceği vaadi oldu. Bunun yanı sıra basın etik yasası İlgili maddede şu ifadeler yer alıyor:

  • HDP, siyaset ve ticaret ilişkileri nedeniyle toplumun doğru haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasını ve medya aracılığıyla vatandaşın istismar edilmesini önleyecek.
  • Medya kuruluşları sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.
  • Yazılı, görsel ve dijital medyanın tümünde mesleki, etik ve özgür habercilik ilkelerinin desteklenmesi için basın etik yasası düzenlenecek.

“Sansüre karşı duracağız”

HDP, son yıllarda geleneksel ve yeni medya ortamlarında yaşanan sansür girişimlerine karşı da vaatte bulundu. RTÜK’ün yapılandırılacağına işaret edildi:

  • İletişim özgürlüğü korunarak, bu özgürlüğü kısıtlamaya yönelik dış müdahaleler, sansür ve özdenetim gibi her türlü girişimlere karşı durulacak.
  • Yerel radyo, televizyon ve gazeteler ile internet yayıncılığı yapan kuruluşlar mesleki, etik ve özgür habercilik ilkelerine bağlı kalmaları ve bağımsızlıklarını korumaları için desteklenecek.
  • RTÜK, demokratik ve özgürlükçü bir anlayışla yeniden yapılandırılacak, yasakçı, tutucu, ahlakçı bir konumdan çıkarılacak.

Özgür yazılıma teşvik

Bildirgede açık kaynak özgür yazılımın teşvik edileceği de vurgulandı:

  • HDP, yeni medya teknolojilerinin toplumun tüketime itilmesi için değil, kamu yararı için kullanılmasını sağlayacak.
  • İnternete yönelik her türlü sansür uygulamasına son verilecek.
  • Keyfi internet yasakları ve sosyal medyadaki düşünce özgürlüğü önündeki engeller kaldırılacak. Açık kaynak kodlu özgür yazılım teşvik edilecek.

HDP‘nin seçim bildirgesinin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Serhatcan Yurdam

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Serhatcan Yurdam

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım