SosyalKafa

Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam! #BuDahaBaşlangıçAvon

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Avon çalışanlarının Gebze’de başlattıkları direniş kapsamında dün bir sosyal medya eylemi gerçekleştirildi.

CklRmQKWgAA2cid

25 Temmuz günü 64. gününü dolduran Avon direnişi kapsamında işten çıkarılan direnişçiler Gebze’de fabrika önündeki direniş çadırını kaldırma kararı aldılar. Eylemciler, Avon Direnişini sokaklarda sürdüreceklerini duyurdular.

Avon direnişçilerinden Eylem Görgü, “Sendikalı olsunlar, sendika hakların güvencesidir. Bugün biz nasıl atıldıysak onlar da atılabilir. İşçilerin örgütlenmesi gerekir. Kendinize güvenceyi olun ve sendikalı olun, sizleri seviyorum.” dedi.

Sosyal  medyada Avon Direnişi sürecindeki kazanımları ve talepleri tekrar hatırlattılar:

Avon Direnişi Kazanımları

1-28 Aralık 2015’te taşeron firmanın değişmesi sebebiyle işçilere dayatılan ve içerisinde farklı yerlerde çalıştırılma, tecrübeli personele 2 ay deneme süresi getirilmesi gibi maddeler barındıran yeni sözleşmeleri 95 işçi bütün baskılara rağmen imzalamadı.

2-Lavabo ve tuvaletlerin hijyenik olmaması işçilerin en büyük şikayetlerinden biriydi ve ısrarla böyle bir sorun olmadığını belirten AVON taleplerimizi duyduktan sonra aniden bütün tuvaletleri tadilatla yeniledi.

3-Yemekhaneye mutfaktan sirayet eden kötü kokuların giderilmesi işçilerin bir diğer talebiydi ve 10 günlük tadilatla yemekhanenin pis kokuları giderildi.

4-2016 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen asgari ücret zammından sonra işçilere verilen performansa dayalı promosyonlar kaldırılmıştı ancak sendikalaşma faaliyetlerinin ardından geri getirildi.

5-Ayakta çalışan işçiler için işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun olmayan zemine (toz problemi, ayakta çalışan işçiler için yorgunluk azaltıcı malzeme kullanılmaması vs.) halı döşendi.

6-İş yerinde hastalanan işçiler kendi olanaklarıyla hastaneye gitmek zorunda bırakılıyordu ancak ilk defa geçen hafta hastalanan kadın işçi işyeri aracıyla hastaneye götürüldü. Örgütlenen işçiler artık AVON için değerli.

7-AVON tarihinde bir ilk olarak işçilere ramazan bayramı öncesi kumanya dağıttı.

8-Bağımsız bir denetim firması tarafından denetlenmeden önce AVON ve KLÜH yetkilileri, işçilere sorunların zamanla çözüleceğini söyleyerek olumsuz konuşmayın diye ricada bulundu.

9- AVON tarihinde yeni bir ilke imza attı. İşçilerle işveren temsilcileri toplantılar yaptı.

10- AVON ve KLÜH yetkilileri işçilerle yaptığı toplantılarda 12 talebimizi yerine getireceğini söyledi. İşçilerden 3 ay zaman istedi.

11- AVON ve KLÜH yetkilileri, işçilere 300-400 TL zam yapılacağı sözünü verdi.

12- İşyerinde direnişle beraber mobbing, taciz, kötü muamele, baskı ortadan kalktı.

13- Yurtdışı ve yurtiçinde yürüttüğümüz kampanyalar sayesinde AVON’un marka imajı sarsıldı ve ciddi bir kamuoyu oluştu.

14- Sendikamız başta taşeron işçi çalıştırmadan kaynaklanan sorunların ve hukuksuzlukların tespiti için gerekli kurumlara şikâyette bulundu ve müfettişler tarafından AVON teftiş ediliyor.

15-  İşten atılan işçilerin işe iadesi ve tazminatlarını almak için hukuk süreci başladı ve yakında AVON hukuk önünde de hesap verecek.

Avon Direnişi Talepler

1-     Taşeron KLÜH AVON’dan çıkacak.

2-     Tüm işçiler AVON kadrolu olacak.

3-     İşten atılanlar geri alınacak.

4-     Sendika protokol ile tanınacak

5-     Çocuklu kadın işçilere kreş imkanı sağlanacak.

6-     Kadın İşçilerin giyinme dolaplarının anahtarların erkek güvenlik işçilerinde bulunmasına son verilecek.

7-     Servis saatlerinin düzensizliklerine son verilerek her bölgenin servisinin sabitlenecek ve işçiler bekleyerek servis vakit kaybetmeyecek.

8-     Sağlık Raporu alımlarında iki ve üç günlük ücretler işçilerden kesilmeyecek.

9-     İşçilerin günlük protein ihtiyacına göre yemekler yeniden düzenlenecek.

10-  Gıda, Giyinme, Yakacak, Barınma ve Hamilelik yardımlar  verilecek.

11-  Yılda dört ikramiye verilecek.

12-  10 yıllık tecrübeli ile yeni çalışanın maaşları aynı olmayacak, Genel Müdürlükte yapılan

uygulamalar depo işçileri için de geçerli olacak.

13-  İşyerindeki sistematik mobing ve tacize son verilecek, işçilerin bu konudaki şikayetleri dikkate alınacak.

14-  İşyerinde işçilerin ibadetlerini özgürce yerine getirebileceği ibadethane açılacak.

15-  Mesaiye kalma durumları işçilerin iradesine bırakılacak, buna göre mesai ücretleri revize edilecek.

16-  8  kilonun üzerindeki kolilerin taşıyıcı makine vs. aracılığıyla taşınması sağlanacak ve bu konuda daha hassas olunacak.

17-  Sürekli ayakta ve günde bazen 12 saati bulan çalışma biçimine son verilecek ve her saatte bir on dakika mola verilerek işçilerin oturup dinlenebileceği uygun mekanlar yaratılacak.

18-  Ayakta çalışma ve ağır koli kaldırma nedeniyle oluşan meslek hastalıklarının tüm maliyet ve tazminatları işveren tarafından ödenecek.

19-  Kadın işçilerin regl dönemlerinde de izin kullanmasına olanak sağlanacak.

 

#BuDahaBaşlangıçAvon
Direnişin 64. gününde daha önce de yaptıkları gibi direnişçiler bir sosyal medya eylemi gerçekleştirdiler. 21.00-22.00 saatleri arasında Facebook ve Twitter’da #BuDahaBaşlangıçAvon etiketi ile TT olan eylem ile direnişçiler hem gündemde kalmaya devam ettiler hem de direnişin bitmediği mesajını verdiler. 

 

FullSizeRender

FullSizeRender (1)

FullSizeRender (2)


FullSizeRender (3)


FullSizeRender (4)


FullSizeRender (5)

Ne olmuştu & İlgili haberler

Ceren Ataş

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.248 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım