SosyalKafa

İnternet Ortamında Kişisel Bilgileri Koruma İpuçları

Hepimizin kişisel bilgilerini korumaya ihtiyacı var. Her internet sakini mutlaka hayatında en az bir kere güvenlik problemi yaşamıştır. Buna hiç şüphe yok. Zaman zaman bununla ilgili önlemler almaya çalışsak da gelişen teknoloji kişisel bilgilere erişimi daha da kolaylaştırıyor. Peki bizler ne yapabiliriz ? İşte bazı tavsiyeler:

1- Komşunun Wi-Fi (kablosuz ağ) ‘ını kulanırken dikkat!

Halka açık olan yerlerdeki kablolu/kablosuz ağlar ya da komşunun ağı her zaman kişisel verilerin korunması açısından güvenli olmayabilir. İnternet üzerinden yaptığınız alışveriş, bankadan yaptığınız bir işlem, bilgisayarda bulunan fotoğraflarınız, özel veya gizlilik arz eden belgeleriniz, İnternet üzerinden yaptığınız alışveriş, bankadan yaptığınız bir işlem, bilgisayarda bulunan fotoğraflarınız, özel veya gizlilik arz eden belgeleriniz yabancı ellere geçebilir.

2- Signal veya Telegram kullanabilrisiniz.

Whatsapp’ta arkadaşınıza yeni bir ürün almak istediğinizi söyledikten sonra Facebook’a girdiğinizde karşınıza o ürünün reklamlarının çıkmasını bir tesadüf olarak ya da internetin zekasının bir sonucu olarak değerlendirebilrisiniz. Hatta bundan hoşnut bile olabilirsiniz. Ancak şunu söyleyeyim. Mesajlardaki bilgilerinize, anonim olarak da olsa, ulaşılıyor. Siz de bunların yerine mesajlarınızı iki taraflı olarak şifreleyen Signal veya Telegram uygulamalarını kullanmak isteyebilirsiniz.

3- “Her yerde farklı şifre”

Aynı parolayı birden fazla yerde kullanmayın. Örneğin Facebook’a ayrı, Google’a ayrı parola… Bir kombinasyon oluşturun. Tabii ki çok fazla parolayı hatırlamak zor olacaktır, bu nedenle bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz. Özellikle 1Password oldukça faydalı bir uygulama. Parolalarınızı karmaşık verseniz dahi bu uygulamaya kaydedebilirsiniz. Daha  sonrasında unutsanız dahi bu uygulamaya giriş yaparak parolanızı tekrar hatırlayabilirsiniz.

4-  Adı sanı daha önce duyulmamış programlardan kaçının.

Özellikle bilinmeyen veya tanınmayan programlardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Menşeii belli olmayan programların bilgisayarınıza zarar verme olasılığı yüksektir.

5- Gizli Mod aslında hiç de gizli değil.

Google Chome, Mozilla Firefox, Opera vs… Bu tarayıcılardaki “Gizli Mod” özelliğini kullansanız bile sistem yöneticileri internet trafiğinizi kolaylıkla izleyebilir. Dolayısı ile gizli modun adı sizi yanıltmasın.

Cenk Aygün

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım