SosyalKafa

Google Display Network Hakkında

Banner reklamlardan nefret edeniniz çok olabilir. Ama iletişimin çağ atladığı şu dönemde her iletişimcinin haberdar olması gerektiği kesin… Google Display Network’le de müşterilerinizi markanız ya da kampanyanız hakkında bilgilendirebilirsiniz.

Özellikle reklamcıların daha fazla kitleye ulaşmak için kullandığı Google Display Network, anahtar kelimelerden tutun, seçilen görselin içeriğine kadar ayrı ayrı ayaklarla ilgilendiğini unutmamak gerekiyor.

Google Display Network nedir?

Google’ın arama motoru olan Adwords’ten tamamen farklıdır. Adwords reklamları, direkt olarak Google arama motoru ya da partner arama sitelerini kullanan kişileri hedefler ve tıklama başına ödeme sistemi ile çalışır.

Google Display Network ise reklamcılığın pasif versiyonu olarak düşünülebilir. Herhangi bir websitesinde sıklıkla karşılaştığımız reklamlardır. Banner ya da ürün hizmet tanıtan kutucuklar display reklam olarak adlandırılmaktadır.

Bu reklamlar, kullanıcının alışveriş yapmak için değil de habere göz atmak, makale okumak ya da video izlemek için internete girdiği sırada karşısına çıkar. Görüntüleme veya tıklama üzerinden ücretlendirilen bu reklamlarla ürün ya da hizmetiniz habersiz kullanıcılara uygun harcama ve bütçe yapma opsiyonu reklam verenin elindedir.

Google Display Network Nasıl Kullanılır?

  • Remarketing kavramını öğrenin

Remarketing, daha önce yayınladığımız bir yazıda belirttiğimiz gibi “sitenizi ziyaret eden kişilerin etiketlenerek, sitenizden ayrıldıktan sonra ziyaret ettikleri diğer sitelerde tekrar reklamınızı görmelerini sağlamaktır.” Bu sayede ürün ya da hizmetinizle ilgilenen kişileri hedef aldığınız için kampanyanızın yüksek dönüşüm oranı ile sonuçlanması mümkündür. İlk görüşlerinde satın almaya ikna olmamış ya da ilgisini çekemediğiniz kişiler, reklamlarınızla tekrar karşılaştığında ürününüz ilgisini çekebilir ve satın almak isteyebilir.

Remarketing’i etkileşim sürecinin tamamlanması olarak tanımlayan uzmanlar, marka bilinirliği ve güvenilirliği arttırmada hedef kitleyi etkilemenin önemli bir parçası olduğunu savunuyor.

  • Doğru yerleşimi belirleyin

Hangi web sitenin neresinde gözükeceğine karar vereceğimiz yerleşimde Google bizlere reklamın hangi web sitesinin neresinde gözükmesini sorarken, banner reklamların web sitelerin hangi alanda gösterileceğiyle ilgili mikro yönetim şansı veriyor.

  • Bütçenize uygun davranın

Bütçe planlaması display reklamlarda büyük önem teşkil ediyor çünkü çok büyük bir kitleye ulaşıyor. Öncelikle reklamlarınızı test etmek için zaman ayırmak gerekiyor. Aynı zamanda reklamları da test etmek ve alınan en iyi geri dönüşe göre bütçe arttırılabilir.

  • Farklı formatlarda banner reklamları oluşturun

Uzmanlar, farklı web sitelerinde farklı kitlelere hitaben alternatif banner reklam formatlarında içerik oluşturmanın etkileşimi arttıracağını söylüyor. Bazı yerleşimler için metin kullanımı uygunken bazı siteler ise yalnızca imajdan oluşan reklamları kabul ediyor. Üretim aşaması daha kısa süren metin reklamlarla daha sık karşılaşıyoruz. İmajdan oluşan banner reklamlarla ise daha fazla dikkat çekip mesaj iletmenin daha kısa sürede gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

  • Basit reklamlar hazırlayın

Reklamları hazırlarken basit, görsel açıdan kaliteli ve kolay okunur olmasına özen gösterin. Google’ın display reklam oluşturma aracını kullanın. Böylece hem ebat hem maliyet açısından karşılaşılacak sorunlar ortadan kalkar.

  • Display Reklamlara Adwords’e verdiğiniz önemi gösterin

Başarılı arama kampanyaları yürüten kişiler genellikle her hafta, her gün hesaplarını değerlendirmeye alıyor, anahtar kelimelerini gözden geçiriyor, kampanyalarını revize ediyor, beklenenden düşük dönüşüm oranına sahip reklamlarını geliştiriyor.

Display reklamlar ile arama motoru reklamları aynı şey değil, fakat ikisi de aynı ilgiyi hak ediyor. Display reklamların nerelere yerleştirildiğini görmek için Adwords üzerinden “Display Network” sekmesini kullanın. Display kampanyanızın kampanya ağacında seçili olduğundan emin olduktan sonra “ Placements”ı seçin. Reklamınızın belli sitelerde gözükmesini istemiyorsanız “Excluded” olarak işaretlendiğinden emin olun.

Raporları kontrol etmek ve ayarları düzeltmek çok önemli, çünkü ancak bu sayede 18 yaşının altındaki kişilere hayat sigortası reklamınızı; 50 yaşında birine üniversite reklamınızı göstermekten kurtulabilirsiniz. Doğru hedef kitleye ulaşmak ve bütçenizi verimli bir şekilde kullanmak için bu çalışmalarınızı olabildiğince yoğunlaştırmanızda fayda var.

Tutarlı bir şekilde kampanyanızı izlemelisiniz. Google’ın algoritmaları her zaman yeterince tutarlı olmayabilir ve bir sitede uzun süre görüldükten sonra algoritma güncellemeleri nedeniyle bir anda yerinizi kaybedebilirsiniz.

  • Test süreci için bütçe ayırın

Google Display Network öyle geniş bir alana yayılıyor ki sonsuz erişim potansiyeline sahip. Google sürekli olarak daha fazla insana erişmek için yeni özellikler ve hedefleme metodları uyguluyor. Bu nedenle, önünüzdeki seçenekleri test etmezseniz kaçırdığınız potansiyel müşteriler olabilir. Kampanyalarınızı farklı açılardan test ederek en verimli versiyona ulaşabilirsiniz. Hedef kitlenizin ilgi alanları üzerinden çalışmak faydalı olacaktır. Tespit ettiğiniz ilgi alanlarıyla alakalı siteleri deneyin. Küçük kampanyalarınızdan edindiğiniz tecrübeler ile yüksek geri dönüş alacağınız kampanyalar oluşturabileceğinizi unutmayın.

 

Kaynak

İpek Yılmaz

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım