ÇEVRİMİÇİ TACİZ NEDİR?
KİMLER DAHA ÇOK ÇEVRİMİÇİ TACİZE MARUZ KALMAKTADIR?
İnternet tarihi, 1950’lerde bilgisayarın gelişmesiyle başladı. 1990’larda dünya çapında web gelişti ve 2000’lerin başından beri internet gelişmeye devam etti. 2023’te online alışverişten tutun dünya çapında eşzamanlı bağlantılar kurmaya hatta yapay zeka kullanımına kadar uzanan teknolojiler kullanıyoruz. İnterneti ve sunduğu hizmetleri iletişim kurmak, çalışmak ve yaşamak için kullanıyoruz. Yani internetin birçok avantajı ile insan hayatına katkı sağladığını söyleyebiliriz. Hayatımızı kolaylaştırdı, yaşam kalitemizi yükseltti.
Peki internetin sadece avantajları mı var? İnternet kullanımı hayatımıza bazı yönleriyle zarar veriyor olabilir mi? İnternetin gelişmesi ve dijital dönüşümle birlikte internetin siber güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalmaya başladık. Günümüzde bireylerin karşı karşıya kaldığı dijital tehditlerden bazılarını kimlik hırsızlığı, çevrimiçi taciz, dezenformasyon kampanyaları, phishing saldırıları vb. olarak sıralayabiliriz.
Çevrimiçi kötüye kullanım, teknolojiden karşı karşıya kaldığımız bir başka tehlikedir. Çevrimiçi olarak meydana gelen her türlü zorbalık veya taciz, çevrimiçi taciz olarak adlandırılır.
Çevrimiçi taciz örneklerinden bazıları;
- Saldırgan isim takma
- Amaçlı bir şekilde utandırmak
- Stalking (Sosyal medya hesaplarından gizlice bir başka hesaba bakmak)
- Fiziksel tehditler
- Uzun bir süre boyunca taciz
- Cinsel taciz
Çevrimiçi taciz, daha şiddetli ve daha az şiddetli olarak ayrılabilir. Sadece lakap takma ya da onları utandırma çabalarına maruz kalanlar “daha az şiddetli” grupta sınıflandırılırken, herhangi bir takip, fiziksel tehdit, sürekli taciz veya cinsel taciz yaşayanlar “daha şiddetli” grupta kategorize edilir.
Sosyal medya platformlarının gelişmesiyle birlikte dünyanın her yerinden insanlar hesaplar oluşturdu. Bazıları anonim hesaplar oluşturdu. Ve bu, insanların gerçek hayatta karşı tarafın yüzlerine yapamayacakları birçok nefret dolu yorumu rahatlıkla yapabilmelerinin yol açtı. Anonimlik insanları teşvik etti.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre Amerikalıların %40’ından fazlası bir tür çevrimiçi tacizle karşılaştı. (Pew Research Center, 2021) Konuyla ilgili bir Pew Araştırma Merkezi anketine göre (Pew araştırması, 2021), genç yetişkinler, kadınlar ve kendilerini LGBTIQ+ olarak tanımlayan kişiler, çevrimiçi tacizle karşılaşma olasılığı en yüksek gruplar arasında yer alıyor. Kadınlar ve LGBTIQ+ topluluğu, çevrimiçi tacizin hedefidir. 2020’deki çevrimiçi arkadaşlık sitelerinin raporları, LGBTIQ+ kullanıcılarının fiziksel tehditler gibi olumsuz davranışlarla karşılaşma olasılıklarının heteroseksüel kullanıcılara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gerçek hayatta bu gruplar toplumdan en dışlanmış gruplardır. Günlük hayatta tacizle karşılaşıyorlar. Bu yetmezmiş gibi internette de tacize uğruyorlar. Toplum onları gerçek hayatta ve çevrimiçi hayatta da rahatsız etmeye devam ediyor. Bu rakamlar, çevrimiçi tacizin ne kadar yaygın ve değişken olduğunu ve çok çeşitli bireyleri etkilediğini göstermektedir.
Bazı insanlar çevrimiçi taciz nedeniyle depresyona giriyor ve hatta bazıları intihar ediyor. Bu nedenle, çevrimiçi taciz, küçümsenmemeli ve kullanıcılar bu konuda bilgilendirilmeli. Devlet bu konuda önlem almalıdır. Nefret dolu içeriklerin algılanması ve okuldaki eğitimler bazı adımlar olabilir.
KAYNAKLAR
Pew Research Center. (2021, January 13). The state of online harassment. https://www.pewresearch.org/internet/2021/01/13/the-state-of-online-harassment/
Pew Research Center. (2021, January 13). Personal Experiences with Online Harassment. Pew Research Center. https://www.pewresearch.org/internet/2021/01/13/personal-experiences-with-online-harassment/