SosyalKafa

Emirhan Baran yazdı: “Türkiye Pazarına Girişinin İlk Yılında Disney+”

Türkiye Pazarına Girişinin İlk Yılında Disney+

Bu yazımda Disney+ hakkında kişisel düşüncelerimi paylaşıp, abone olmaya değer bir platform olup olmadığını çeşitli yönleriyle birlikte açıklayacağım. Disney+ 14 Haziran 2022 tarihinde Türkiye pazarına giriş yaptı ve özellikle Netflix’e rakip olarak geldi. Tabi ülkemize ilk giriş yaptığı an büyük bir heyecan yarattı çünkü Netflix’i pahalı bulan veya içeriklerinden memnun olmayan birçok insan vardı. O kişilerden birisi de benim. Disney+ ülkemizde erken abonelik yaptıranlara büyük bir indirim uyguluyordu ve 4 kişinin aynı anda o aboneliği kullanabilmesine imkân veriyor olması da beni etkileyen faktörlerdi. Kısacası 1 yıllığına Disney+ abonesi oldum ve platformu kullanmaya başladım.

Önce bir diziyi veya filmi diğer kullanıcılarla aynı anda izleme özelliği olan GroupWatch’ı denedim ancak hayal kırıklığına uğradım çünkü örneğin bu özelliği televizyondan kullanacaksanız ilk önce telefonunuzla bağlanmanız gerekiyor yani kısacası biraz uğraştırıcı. Aynı zamanda çok doğru çalıştığı da söylenemez. Mesela siz 50. saniyeyi izlerken diğer kullanıcı 1. dakikada olabiliyor. İçeriği durdurduğunuzda karşıdaki kişide aynı anda durmamış olabiliyor. Bir başka konuda Android TV’lerde yaşanan ses problemi. Sesler sanki sinema çekimi gibi arkadan ve boğuk geliyor. Bu da seyir zevkini inanılmaz derecede düşürüyor. Sesi neredeyse sonuna kadar arttırmak zorunda kalıyorsunuz. En büyük eksikliklerden bir tanesi de altyazı ayarı olmamasıydı. Onu değiştirebilmek için bile televizyonunuzdan veya telefonunuzdan ayrı ayar yapmanız gerekiyordu. Ayrıca uygulamanın arayüzünün de yeterince akıcı ve güzel olmadığını söyleyebilirim. Örneğin bir dizi/filmin açıklamasını okumak istiyorsanız onun üzerine tıklayıp ekstradan bir sayfaya giriş yapmanız gerekiyor. Bu da izleyecek bir şey ararken çok fazla zaman kaybetmenize neden oluyor. Henüz aboneliğin başlangıcında yaşanan bu sorunları göz ardı ettim ve gelecek güncellemelerle düzelebileceğini düşündüm. Ancak altyazı ayarının eklenmesi dışındaki sorunlara bir çözüm gelmedi. Haliyle bunlar yaşanınca platforma olan bakış açım biraz değişti. Başta çok pozitifken daha olumsuz fikirlere sahip olmaya başladım.

İçeriklere baktığımda da animasyon filmleri anlamında çok zengin olduğunu ve Marvel, Star Wars gibi büyük sinema evrenlerinin bütün dizi ve filmlerini içerisinde bulundurduğunu söyleyebilirim. Ancak Marvel evrenini birçok insan zaten önceden izlemiştir diye tahmin ediyorum. Animasyon filmleri de keza öyle diyebiliriz. Dolayısıyla içeriklerdeki zenginlik eğer bu evrenleri deneyimlemediyseniz gerçekten güzel ve fazlasıyla izleyebilecek şey bulabilirsiniz. Bunların dışında da belgesel izlemeyi seven bir insansanız ilginizi çeken içerikler olacaktır çünkü Disney+’ın National Geographic ile de anlaşması var. Fakat onları bir kenara koyarsak, bazı diğer başyapıt filmler ve diziler dışında içeriklerin çok da iyi olmadığını fark ediyorsunuz. Çok fazla dizi veya film var ama birçoğu izlenmesi gereken içerikler değil. Özellikle Disney+’ın kendi yapımı olan içerikler vasatın üstüne pek çıkamamış. Açıkçası ben çok fazla izlemeye değer bir şey bulamadım. Tabi ki izlediğim ve beğendiğim film ve diziler oldu ama bu sayının 10’u geçtiğini zannetmiyorum. Kısa süre içerisinde de platformu çok az kullanmaya başladığımı anladım. Yine de ödediğim abonelik ücretini de göz önünde bulundurursam platformun içerisindeki dizi/filmlerin kötü olduğunu söyleyemem. Ancak abonelik fiyatları da daha sonrasında artış gösterdi yani eğer yeni üye olmayı düşünüyorsanız içeriklerin yetersiz gelebileceğini söyleyebilirim.

Yazının sonuna yaklaşırken Disney+’ı Netflix ile karşılaştırdığımızda birçok eksiği olduğunu fark edebiliyorsunuz. Alması gereken gerçekten çok yol var. Netflix kendi yapımı olan içerikleriyle, arayüzüyle ve barındırdığı diğer dizi ve filmlerle şu an için çok daha iyi bir tercih. Netflix’in de artık farklı evlerde yaşayan kullanıcılara aynı aboneliği kullanmaya izin vermediğini biliyoruz ve fiyatları da fazlasıyla arttırmış durumdalar. Eğer çok fazla para ödemek istemiyorsanız Disney+ sizin için daha iyi bir tercih olabilir bunu da belirtmek gerek. Sonuç olarak Disney+ fiyat olarak daha uygun bir tercih olsa da bence abone olmaya değer bir platform değil. Öyle ki ben 1 yıllık aboneliğim sona erdikten sonra tekrardan yenilemeyeceğim. Umuyorum ki bu yazı Disney+ hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan ve platformu kullanmak konusunda kararsız kalan okurlar için yardımcı olmuştur.

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.245 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım