SosyalKafa

Instagram’ın Plastik Anneleri 🐍

socialmomm isimli “instagrammer” geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan internet ünlülerinden biri oldu. Kendisini psikolog ve sosyolog olarak tanıtan Çağla Düvenci Sönmez’in Instagram’da 180 binin üzerinde takipçisi bulunuyor. Instagram’da oğluna pişirdiği çorbaların fotoğraflarını paylaşırken birden bire kendini blog yazarı olarak bulduğunu iddia eden socialmomm, bebeklere özgü beslenme, gelişim, sağlık, moda, annelik, hamilelik ve çocuk psikolojisi üzerine yazılar yazıyor. Artık AppStore ve Google PlayStore’dan kaldırılan ItsMyBaby isminde telefon uygulaması da bulunuyordu.

Şu sıralar ikinci hamileliğinin son haftalarında olan instagrammer, hamileliği süresince yaşadıklarını düzenli olarak takipçileriyle paylaştı. Birçok markayla reklam işbirliği yaptı, uzman psikolog kimliğiyle TV programlarında boy gösterdi, profesyonel danışmanlık hizmeti verdi ve üniversitelerde seminerler düzenledi.

socialmomm’ın bazı takipçileriyle yaptığı tartışmaların ekran görüntüleri yoğun bir biçimde, şimdilik adına sosyal medya dedikodu hattı diyeceğimiz hesaplar tarafından paylaşılıyor. Ünlü bloggerın takipçilerine dış görünüşleri ya da eğitim durumları üzerinden hakaret ettiği, hatta intihar etmesini öğütlediği görülüyor. Bir videosunda “Yüz yüze gelsek selam vermeye çekineceğimiz bir insan” olduğunu ima ederek onu eleştirmeye cüret eden takipçilerini uyardığını görüyoruz. Bir tweetinde Cem Gariboğlu davasıyla “zamanında adli psikolog olarak ilgilendiğini” iddia ederken , bir takipçisiyle olan e-mailleşmesinde Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nde doktoraya başladığını ve Yakın Doğu Hastanesi’nde Tabipler Birliği’ne bağlı bir doktor olarak çalıştığını belirtiyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji çift anadal mezunu olduğunu iddia eden bloggerın Sosyoloji bölümünden 2,08 ortalamayla mezun olabildiği görülüyor, çift anadalı ya da yan dalı bulunmuyor.

“Instagram Anneliği” sayesinde annelik ya da çocuk psikolojisiyle ilgili hiçbir uzmanlığı olmayan, kompleks yalanlar söyleyen, gerçek dışı bir yaşam biçimini pazarlayarak bundan kâr elde eden insanlar TV programları aracılığıyla temelsiz önerilerini milyonlara ulaştırıyorlar ve kendi uzmanlık iddialarını güçlendiriyorlar. Steril, makyajlı, muntazam Instagram anneleri, gerçek dışı bir annelik deneyimi sergiliyorlar. Zaten socialmomm’un, tabiri caizse ipini pazara çıkaran bir başka internet karakterine yağdırdığı övgüler oluyor. Acun Ilıcalı’nın sevgilisi Şeyma Subaşı’nın anneliğini çok başarılı bulan socialmomm bu yüzden metressavar ekibinin fena halde ilgisini çekiyor.

Daha önce sosyal medya dedikodu hattı olarak tabir ettiğimiz, cemiyetteki bomba dedikoduları “evli adamlarla ilişkisi olan, sınıf atlamaya can atan, paragöz kadınlar” çerçevesinde paylaşan metressavar yöneticileri socialmomm’u yakından inceliyor. Şeyma Subaşı sosyal medya çetesini yakalattı başlıklı haberi de sevinçle paylaşan socialmomm, kendi yalanlarının ortaya çıkmasıyla fena halde köşeye sıkışıyor.

Milyonlarca insanı nitelikli biçimde dolandıran sahte psikoloğun gerçek yüzünü, doğrulama refleksiyle davranması gereken ana akım medya organları yerine “dedikoducu sosyal medya çetesi” ortaya çıkarıyor. Şu an hesaplarını gizleyen, biyografilerinden psikolog ibarelerini kaldıran ve yorumlarını temizleyerek olaydan en az zararla sıyrılmayı uman socialmomm’a karşı mücadele etmeye ve konuyu taze tutmaya devam ediyorlar.

Bu çeteyi profil fotoğrafı olarak seçtikleri yılan emojilerinden tanıyabilirsiniz. Şeyma Subaşı, Burçe Gürsel ve Çağla Düvenci Sönmez ile başladıkları “maske düşürme” serüvenleri, takipçilerden gelen yoğun istek üzerine başka karakterleri de mercek altına alabileceklerinin sinyalini veriyor.

*grabs popcorn*

Merve Sümeyye Öztürk

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • […] Instagram’ın Plastik Anneleri isimli yazımda kendisini Psikolog olarak tanıtan Social Mom – Çağla Düvenci Sönmez’in ifşa edilme macerasından bahsetmiştim. Konuyla ilgili tartışmalar her geçen gün hararetlenirken Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediği halde, ifşa hesabı instamomsavar şüpheli şekilde kapatıldı. İlk kapatıldığında 35 bin takipçisi olan hesap, ikinci kez açıldığında kısa sürede 10 bin takipçiye ulaşmıştı. […]

Merve Sümeyye Öztürk

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım