SosyalKafa

Emirhan Baran yazdı: “Neden Ülkemizde Yabancı Diziler Daha Çok Seviliyor?”

Biliyorsunuz ki günümüzde Türkiye’de özellikle gençler daha çok yabancı dizileri izlemeye başladı. O kişilerden birisi de benim. Tabi ki bunun birçok nedeni var ve yazının konusu da aslında Türk dizilerinin yabancı dizilerle karşılaştırdığımızda gördüğümüz eksiklikleri ve yanlışları ancak Türk dizilerinin olumsuz yönlerinden bahsetmeden önce aslında yurt dışında oldukça popüler olduğunu ve sevildiğini belirtmemiz gerek. Türk dizileri kesinlikle başarısız değil ki istatistiklerde bunu gösteriyor. Hatta Amerika’dan sonra Türkiye, dizilerin diğer ülkelere ihracatında ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca TikTok gibi mecralarda yabancı içerik üreticilerinin bizim dizilerimizle ilgili paylaşımlar yaptıklarını bile görebiliyoruz. Ülkemizde de Türk yapımı diziler büyük ilgi görüyor fakat yazının başında da söylediğimiz gibi çok fazla genç bu dizilerin yetersiz ve kötü olduğunu dolayısıyla yabancı dizileri izlemeyi tercih ettiklerini söylüyorlar. Peki, neden?

Türk dizilerindeki en büyük sorunlardan bir tanesi zaman. Dizilerin ortalama uzunluğu 2 saat iken aynı zamanda reklamlarla birlikte bu sayı 3 saate çıkıyor. Sinemaya gidip izlediğimiz en uzun filmlerin bile 2.30-3 saat olduğunu düşünürsek, oturup televizyon karşısında bir Türk dizisi seyretmek gerçekten çok vakit alıyor. Dolayısıyla birçok insan bir hafta o diziyi izlese diğer hafta tekrardan izleyemiyor ve diziyi takip etmekte zorlanıyor. Bir de yeni bölüm çıkmadan önce yayınlanan yaklaşık 1 saatlik özeti de eklersek televizyon başında geçireceğiniz ortalama süre 4 saat oluyor. Yabancı dizilere baktığımızda ise hem özetlerin çok daha kısa (3-5 dakika) hem de dizilerin sürelerinin genelde 45 dakika ile 1 saat civarında olduğunu söyleyebiliriz. Kısacası bir yabancı dizi izlediğinizde zamanınızı çok harcamıyorsunuz ve aynı zamanda diziyi daha rahat takip edebiliyorsunuz.

Bir başka nokta da senaryolardaki eksiklikler ve yanlışlar. Öncelikle artık ülkemizde her sene neredeyse aynı hikâyeye sahip tonlarca dizinin çıktığını söyleyebiliriz. Özellikle yazın sürekli zengin erkek ve fakir kız gibi aşk hikâyelerini görmekteyiz. Öyle ki sosyal medyada artık bu diziler dalga konusu bile olmuş durumda. Çok klişe senaryoya sahip bu içerikleri izlemenin anlamı yok çünkü insanlar dizinin finalinde ne olacağını dahi biliyor. Ek olarak Türk dizi yapımcılarının bazen yabancı dizilerin senaryolarını ülkemize uyarladığını görüyoruz fakat burada da bir problem var. Uyarlama yapılan dizinin süresi ülkemizdeki dizilere göre çok daha kısa olduğu için fazlasıyla boş ve anlamsız sahneler çekiliyor. Bu da yine izleyiciyi sıkıyor. Maalesef ülkemizde farklı ve güzel senaryoya sahip dizi sayısı gerçekten az. Örneğin bilim kurgu türünde bir Türk yapımı dizi izlemek istediğinizde karşısına çok fazla seçenek çıkmayacaktır.  Kesinlikle başyapıt denilecek ve izlenmesi gereken diziler var ama günümüzde artık çok fazla iyi Türk dizisinin yapılmadığı da bir gerçek.

Açıkçası ülkemizde diziler için kullanılan efektlerde yeterli değil. Az önce yukarıda bilim kurgu türünü örnek vererek farklı konulara sahip Türk dizilerinin çıkmadığını söylemiştim ancak yabancı diziler için aynısını söylemek mümkün değil. Yabancı dizilerde inanılmaz görsel efektlere şahit oluyoruz ve o efektler sayesinde çok farklı konularda içerikler çekilebiliyor. Zaman zaman ülkemizde de efektler kullanılmaya çalışılıyor ama başarılı olunduğu söylenemez. Geçmişte Netflix’te çıkarılan Hakan: Muhafız dizisinde kullanılan efektler sosyal medyada dalga konusu bile olmuştu ama bunda dizilerin bütçelerinin de önemli olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Ülkemizdeki gençlerin yabancı dizileri Türk dizilerine tercih etmesinin ana sebeplerinin yukarıda bahsettiğim noktalar olduğunu düşünüyorum. En azından benim için öyle. Tabi bu listeyi uzatmak ve başka nedenler de sıralamak mümkün. Gelecekte çok daha iyi Türk dizilerinin çıktığını görmek dileğiyle…

 

Erkan Saka

Academic; Blogger; Metalhead; BJK Fan; @SosyalKafa Coordinator

Sosyal Medya Hesaplarımız

İçeriklerimize e-posta ile abone olabilirsiniz

Bu bloga abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için e-posta adresinizi girin.

Diğer 2.247 aboneye katılın

Sosyal Kafa 6. Sezon Tanıtım